Social

Un nou centru comunitar de sănătate mintală a fost inaugurat la Cahul

Noul centru dispune de o sală pentru terapie ocupaţională și una de tratament. În instituție îşi desfăşoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale şi un asistent social.

Aceştia au la evidenţă peste 2000 de persoane, dintre care circa jumătate suferă de retard mintal. Aproape 500 au tulburări mintale organice, precum demenţă, epilepsie şi tulburări post-traumatice. Printre afecţiuni se atestă schizofrenie, tulburări delirante, tulburări nevrotice şi somatice şi depresie. Potrivit oficialilor de la Ministerul Sănătăţii, inaugurarea centrului va permite scăderea fluxului de pacienţi către spitalele de psihiatrie şi evitarea instituţionalizării.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda şi SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare.

Proiectul este implementat de Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii Trimbos din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Acesta are o durată de 4 ani şi se va încheia în 2018.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *