Cultură

Un nou obiectiv turistic ar putea fi inclus în circuitul Moldovei

Lucrările de reconstrucție din comuna Lăpușna au început cu aproape doi ani în urmă la inițiativa unui grup de locuitori care au câștigat un grant european în valoare de 700 de mii de euro. Localnicii și-au propus de a readuce la viață Curtea marelui Voevod Alexandru Lăpușneanu. Localitatea din raionul Hâncești fiind considerată și locul de baștină al domnitorului. Cu ajutorul grantului există șanse mari ca această idee să fie realizată cu succes spune primarul localității Gheorghe Chirilă.

„Sperăm ca această curte să o transformăm într-un obiect turistic unde să atragem oamenii să viziteze și să descoperim istoria localității”, declară Gheorghe Chirilă.

Lucrările de construcție au demarat după consultările cu un specialist, iar arhitectura obiectivului urmează să fie asemănătoare cu cea a Mănăstirii Slatina, unde a fost înmormântat domnitorul Alexandru Lăpușneanu, afirmă directorul Asociației de Dezvoltare al Turismului, Viorel Miron. „Ceea ce este aici este foarte aproape de ceea ce este la Mănăstirea Slatina”, a afirmat acesta.

Cu sprijinul mai multor istorici a fost editată și o carte despre istoria localității a declarat primarul Gheorghe Chirilă. „Ultima carte a fost cu o sută de ani în urmă și acum a mai fost redactată unde au lucrat mai mulți academicieni și istorici din Moldova. Este o care mai mult academică”, a declarat el.
Totodată, autorii proiectului își propun să realizeze împreună cu partenerii din România și Ucraina un traseu al orașelor medievale de la Suceava la Palanca. După încheierea lucrărilor, Complexul turistic va include un beci medieval, muzeul satului, un motel cu o capacitate de zece persoane, o sală de nunți și o curte unde va găzdui festivaluri folclorice și târguri.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *