Actualitate

Un nou pas spre Reunire: constituirea grupului parlamentar românesc

Pentru început, până la obținerea formelor legale, acest grup parlamentar va funcționa ca filială a Societății cultural-istorice „Mihai Viteazul” Ploiești, sediul ales fiind Căminul cultural din comuna Bucov, localitate strâns legată de memoria lui Constantin Stere.

Ca președinte executiv a fost aleasă Ludmila Sfîrloagă – consilier județean, iar ca secretar executiv, Lia Maria Voicu – președintele Fundației „Constantin Stere”. Din rândul celor 11 vicepreședinți fac parte cinci parlamentari: Cătălin Rădulescu – președintele grupului parlamentar PSD din diaspora, grup axat pe relațiile speciale cu R.Moldova, Sorin Iacoban, Adrian Solomon, Liviu Harbuz și Florin Pâslaru – deputați de Argeș, Galați, Iași, Vaslui și Neamț.

“ Acest grup și-a propus realizarea punctului 1 din Proclamația Sfatului Țării 100, adică prin adresarea către toate țările semnatare ale Pactului Ribbentrop-Molotov, respectiv Federația Rusă, moștenitoarea Pactului, Germania și Ucraina – care a beneficiat teritorial de acest Pact, precum și Republicii Moldova. Sperăm ca, împreună cu unioniștii din Sfatul Țării 2, să reușim să rezolvăm această problemă care atârnă de istoria neamului românesc.Tot azi, aici la Bucov, am stabilit ca viitoarea întâlnire dintre cele două “Sfaturi” să aibă loc, la 11 iunie 2016, cu prilejul realizării Centrului cultural Adrian Păunescu din Valea Călugărească, localitate unde Cenaclul “Flacăra” al Poetului a avut primul spectacol în afara Capitalei, prin anul 1973, dacă nu mă înșel. La acest eveniment vor participa si oaspeți de seamă si artisti amatori din satul basarabean Copăceni, locul de baștină al lui Adrian Păunescu. Concret, cele două organisme nonguvernamentale, de pe ambele maluri ale Prutului, și-au propus să lupte în mod deschis, clar și ferm pentru reunificarea pașnică a poporului român, printr-o serie de măsuri cultural-istorice, de cunoștere și colaborare reciprocă prin înfrățiri, economice șamd. Dacă va fi cazul vom face și un referendum comun”, a declarat Mircea Cosma, președintele Societății cultural-istorice “Mihai Viteazul” Ploiești.

La rândul său, deputatul Cătălin Rădulescu (în foto, lângă bustul lui Stere din curtea Muzeului care poartă numele marelui patriot român) a ținut să-și exprime regretul pentru faptul că, în anii 1991-92, “inițiativa mea și altor șase parlamentari de reunificare a neamului românesc a fost respinsă de președintele Iliescu, desi Declarația respectivă, prezentată Parlamentului, a fost votată în unanimitate! Un moment istoric pierdut. Acum trebuie să o luăm de la capăt, în condiții mult mai grele ca atunci, când aveam exemplul reunificării Germaniei. Dar nu ne dăm bătuți. La întâlnirea cu grupul parlamentar din Basarabia, din 11 iunie curent la Valea Călugărească, ne dorim să stabilim strategia și căile de urmat pentru a ajunge la realizarea, cât mai repede posibil, a ReUnirii. Eu iau în considerare și organizarea unui referendum, propus de oponenții unirii din R.Moldova, dar să fie un referendum organizat în comun, în România și Moldova. Numai așa am putea obține un rezultat pozitiv”.


Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *