Cultură

Un obiectiv primordial: cum sa evitam dezastrul cultural?

Reprezentarea si sustinerea artistilor profesionisti, participarea activa la procesul de reforma a cadrului juridic, apararea statutului creatorilor de arta si a artistilor interpreti, sunt cateva dintre obiectivele Asociatiei Nationale a Uniunilor de Creatie (ANUC) creata saptamana trecuta la Chisinau.

Reprezentantii asociatiei s-au aratat indignati de starea de lucruri din domeniul culturii autohtone. „Guvernarea comunista a finantat doar proiectele ce tineau de statalitate si si-au promovat propriile interese de partid prin diferite actiuni gen „Caravela culturii”, a subliniat Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor.

Majoritatea teatrelor si caselor de cultura din republica au fost vandalizate, de aceea reprezentantii asociatiei vor propune parlamentului o reforma radicala in domeniul culturii, ce ar include strategii de dezvoltare a culturii si artei. Insistand chiar si pentru modificarea actualei denumirii a Ministerului Culturii.

Potrivit lui Eugen Sobor, presedintele Uniunii Cineastilor, in domeniul cinematografiei lucrurile stau cel mai prost. Dansul e de parere ca statul ar trebui sa sustina cultura, nu sa o dirijeze. „Timp de cativa ani au fost alocate 15 milioane de lei pentru niste proiecte care acum stau pe rafturile „Moldova-film”.

Intentia infiintarii unei astfel de asociatii a existat si in urma cu opt ani, dar „a fost refuzata inregistrarea ei de fosta guvernare, pe motiv ca nu e nevoie”, a mentionat Ghenadie Ciobanu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor.

Din Asociatia Nationala a Uniunilor de Creatie fac parte: Uniunea Cineastilor, a Scriitorilor, Teatrala, a Jurnalistilor, cea a Compozitorilor si Muzicologilor si a Artistilor Plastici. Reprezentantii (ANUC) isi propun sa creeze un fond al culturii si sa participe la actul decizional in cadrul Consiliului consultativ pe langa guvern.

Legenda: De la stanga la dreapta: Valeriu Saharneanu (UJM), Eugen Sobor (UCM), Ghenadie Cobanu (UCMM), Alexandru Grecu (UNITEM), Mihai Cimpoi (USM), Ghenadie Jalba (UAP)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *