Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Actualitate 9 Iunie 2018, ora 12:02

Un ordin secret pentru distrugerea arhivelor GULAG-ului a fost descoperit de către un muzeu din Rusia

Marime Font

 
 
 

Un muzeu care studiază lagărele sovietice a descoperit un ordin secret din 2014 care cerea oficialilor să distrugă datele deținuților, o mișcare care "ar putea avea consecințe catastrofale pentru studierea istoriei taberelor", relatează The Guardian.

Până la 17 milioane de oameni au fost trimiși în lagărele de muncă forțată GULAG, între anii 1930 și 1940.

Dosarele prizonierilor din GULAG au fost deseori distruse, dar datele lor personale au fost păstrate pe cardurile de înregistrare, care încă sunt deținute de ofițerii de poliție și de informații.Muzeul de Istorie a GULAG-ului a descoperit un ordin secret emis în 2014 care instruia oficialii ruși să distrugă cardurile de înregistrare a foștilor prizonieri care au ajuns la vârsta de 80 de ani - care astăzi i-ar include aproape toți.

Arhivistul Muzeului, Alexander Makeyev, a spus pentru Interfax că a descoperit că aceste carduri au fost distruse într-o regiune, în estul Rusiei, în Magadan, znă în care au fost unele dintre cele mai mari lagăre sovietice.

Muzeul de Istorie a Gulagului a cerut șefului Comisiei prezidențiale pentru Drepturile Omului să verifice acest ordin secret.

Vladimir Zhirinovsky, liderul Partidului Liberal-Democratic, a scris pe social media că arhivele istorice ”ar trebui făcute publice, nu distruse”, iar rușii ar trebui să știe adevărul despre trecutul lor.

Sursa: Hotnews.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md