Candidatul de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro, cel care în timpul campaniei a fost înjunghiat la un miting electoral, a fost ales duminică preşedinte al Braziliei cu 55,7% din voturi, devansându-l net pe adversarul său de stânga, Fernando Haddad, cotat cu 44,3% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale care nu sunt încă definitive, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Politicianul extremist Jair Bolsonaro este cunoscut pentru vederile sale anti-imigraţie şi rasiste. Este un critic vocal al minorităţilor sexuale, iar opiniile sale împotriva avortului şi despre regimul armelor i-au adus porecla de „Trump de la Tropice”. Sondajele de opinie îl indicau drept favorit al turului al doilea. Contracandidatul său, socialistul Fernando Haddad, este reprezentantul unei abordări moderate, democratice, însă partidul său a avut de suferit de pe urma marilor scandaluri recente de corupţie din ţară.
Rezultatele după numărarea a 88,8% din buletinele de vot au fost comunicate de Tribunalul Superior Electoral (TSE), duminică seara.
Circa 147 de milioane de alegători din cea mai puternică țară a Americii Latine au votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Jair Bolsonaro îi va urma în funcţie lui Michel Temer, pentru un mandat de patru ani, de la 1 ianuarie 2019.
Mii de simpatizanţi s-au adunat în faţa domiciliului lui Bolsonaro - situat într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro - pentru a sărbători victoria deputatului.
Discursul victoriei: Vom schimba destinul Braziliei
În primul său discurs, Bolsonaro a lansat un apel la schimbarea destinului Braziliei. „Nu putem continua să flirtăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a spus acest politician apărător al dictaturii militare (1964-1985). „Împreună, vom schimba destinul Braziliei", a spus fostul căpitan de armată de 63 de ani, care va prelua frâiele celei mai mari ţări din America Latină în ianuarie, datorită voturilor a peste 57 de milioane de alegători.
Încă de la anunţarea primelor rezultate parţiale, focuri de artificii au început pe plaja din Barra da Tijuca, unde zeci de susţinători ai lui Bolsonaro erau adunaţi în faţa domiciliului său pentru a sărbători victoria.
„Noi suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corupţie. Poporul a vorbit. Este pentru prima dată când mă simt reprezentat”, a spus André Luiz Lobo, un bărbat de culoare de 38 de ani care conduce o afacere.
Pe plaja din Barra da Tijuca, numeroşi susţinători ai lui Bolsonaro au strigat insulte la adresa Partidului muncitorilor, a lui Fernando Haddad şi a mentorului său, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie pentru corupţie.
La rândul său, în primul său discurs de după anunţarea rezultatelor, Fernando Haddad nu l-a felicitat pe învingător şi a cerut ca cei 45 de milioane de alegători ai săi „să fie respectaţi”.
Aflat alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, şi de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său "va apăra Constituţia, democraţia, libertatea".
"Nu sunt nici promisiunea unui partid, nici vorbele deşarte ale unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu", a mai spus el, răspunzând astfel criticilor săi care îl văd ca pe o ameninţare pentru democraţie.
La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit pe străzi, inclusiv pe bulevardul Paulista, una dintre cele mai mare artere ale oraşului.
„Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba şi Venezuela", a strigat Sheila Sani, de 58 de ani, agitând un drapel al Braziliei.
Într-o ţară minată de o violenţă record, marasm economic, corupţie endemică şi o criză de încredere acută în clasa politică, Jair Bolsonaro a reuşit să se impună drept omul energic de care Brazilia ar avea nevoie, comentează AFP, preluată de Agerpres.
Apărător al familiei tradiţionale, el a beneficiat de susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice şi a indignat, prin declaraţiile sale revoltătoare, o bună parte dintre bărbaţii de culoare, femei şi membri ai comunităţii LGBT.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul