Actualitate

Un politolog despre aderarea la UE: „Interesul Republicii Moldova este unul foarte egoist…”

„Noi nu prea avem interes să discutăm marile probleme ale Uniunii Europene de astăzi, mai ales al țărilor mai avansate. Interesul Republicii Moldova este unul foarte egoist – să avem acces la fondurile europene de dezvoltare”, spune Anatol Țăranu.

Economistul Roman Chircă susține că direcția spre UE este una sigură și corectă. În ceea ce privește economia, Roman Chircă spune că Moldova a aplicat un model fără a-l înțelege. Potrivit lui, ar fi o idee bună să se producă trecerea treptată spre impozitarea rezultatului activității economice.

În opinia economistului, Republica Moldova copie modelul european al sistemului fiscal de acumulare a veniturilor la buget. Acesta se bazează pe acumularea taxei pe valoare adăugată. „Diferența calitativă dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este că acolo sunt corporații și ai de unde obține aceste mijloace. Noi, neavând o bază a sectorului real al economiei, aplicăm același model de colectare a taxei pe valoare adăugată care descurajează enorm activitatea antreprenorială, generarea întreprinderilor mici și mijlocii, circulația mărfurilor, schimburile și creșterea economică”, spune Roman Chircă.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *