Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Editorial 23 Octombrie 2017, ora 06:17    Din editia print

Marime Font

Un președinte anticonstituțional

Am zis că nu mai scriu despre Igor Dodon. Îi acordăm prea multă atenție și băgăm în seamă niște personaje care vor rămâne în istorie ca erori ale scrutinelor electorale.  

 
 
 

Totuși, m-am gândit încă o dată că oamenii trebuie să vadă cine este cu adevărat actualul președinte al R. Moldova. Cetățenii acestui stat trebuie să-i cunoască grosolăniile, pentru că vin alegerile parlamentare din 2018, iar socialiștii se pregătesc deja să guverneze. În atare situație, e bine să ne uităm mai puțin la cum a strănutat Dodon și ce fel de pește a prins și să reacționăm la abaterile sale.

Isterie mare în spațiul public după ce Curtea Constituțională a R. Moldova a stabilit că refuzul președintelui de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”. Evident, a urmat o reacție halucinantă a șefului statului, în care se spune cum funcționează de fapt Curtea Constituțională și Constituția, ceea ce este mai mult decât amuzant, decât serios. „Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost azi este instituirea de noi norme constituționale. Altfel decât uzurpare a puterii în stat, aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta”, a declarat țanțoș Igor Dodon. Aceste declarații denotă frustrările sale profunde și faptul că el devine din ce în ce mai neputincios în calitatea sa de șef al statului.Situația respectivă nu este nici pe departe atât de simplă, precum se pare, și are nevoie de unele explicații. Am văzut numeroase comentarii, începând cu glume și terminând cu declarații în cadrul unor emisiuni. Eu aș prefera să fac referire la comentariile calificate ale specialiștilor în drept constituțional. De exemplu, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a explicat clar, în cadrul unei emisiuni la Moldova-1, că „președintele R. Moldova, exact ca și oricare agent al statului, ca și toate instituțiile acestui stat, este obligat să acționeze în spiritul loialității față de Constituție”. Tănase subliniază că hotărârile Curții nu sunt simple acte judiciare, ci fac parte din textul Legii Fundamentale. Respectiv, sunt obligatorii pentru toți.

Chiar aștept să o vedem și pe asta, și anume incriminarea penală a cuiva care refuză să execute hotărârile Curții Constituționale. Aștept ziua în care Codul Penal se va aplica și în cazul lui Dodon. Aștept ca insultele și amenințările la adresa unioniștilor și judecătorilor înaltei Curți să fie pedepsite conform legii.

După un președinte anticonstituțional, vrem unul cu respect față de dreptul penal!  

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md