Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:04
Abonamente

Actualitate 2 August 2018, ora 16:42

Un primar din raionul Telenești bate ALARMA privind problema deșeurilor

Marime Font

Problema deșeurilor este extrem de gravă în localitățile Republicii Moldova. Gunoaiele sunt depozitate peste tot, mai puțin în locurile autorizate, devenind astfel niște bombe cu efect întârziat. Spre regret, problemei i se acordă prea puțină atenție, iar la nivel local autoritățile au insuficiente pârghii pentru a schimba situația. Declarația aparține primarului de Bănești, raionul Telenești, Vasile Popovici. 

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, primarul a spus că, odată descompuse deșeurile, substanțele nocive pătrund în apele subterane, iar ulterior apa ajunge să fie consumată de oameni și animale. Primarul de Bănești, împreună cu alți trei colegi din comunele Verejeni, Ratuș și Chițcanii Vechi din raion, au aplicat la un proiect de cooperare descentralizată cu o organizație franceză de colectare a deșeurilor, Savoie Déchets.

Proiectul prevede o expertiză a situației deșeurilor și sensibilizarea populației privind importanța colectării conștiente a deșeurilor. Un stagiar propus de primăriile localităților implicate va fi selectat pentru a merge în Franța ca să vadă cum se gestionează deșeurile acolo. Totodată, în 2019 va fi construită o stație de compostare a deșeurilor biodegradabile, care va deservi cele patru localități.Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi, a menționat că este necesară promovarea culturii ecologice în rândul oamenilor, ca ei să nu arunce deșeurile la întâmplare. „Sperăm că în 2019 vor fi pași concreți și vom avea o colaborare strânsă în acest sens, pentru a face ceva bun pentru comunele noastre”, a spus primarul.

Ștefan Bîrcă, primar de Verejeni, spune că în localitatea sa s-a insistat să fie lichidate toate gunoiștile neautorizate și să rămână doar cea autorizată. Edilul spune că gestionarea deșeurilor la sate lasă de dorit din mai multe motive, inclusiv financiare. El a salutat crearea unei platforme de colectare, sortare și compostare a deșeurilor.

Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș, a menționat că implementare proiectului va permite gestionarea, depozitarea și prelucrarea gunoiului care este depozitat de mai mulți ani, iar în consecință se va îmbunătăți sănătatea populației din zonă.

Pierre Tournier, directorul întreprinderii Savoie Deches, a explicat că la stația de compostare a deșeurilor vor fi prelucrate deșeurile biodegradabile iar restul deșeurilor precum sticla sau plasticul vor fi vândute. Pentru prima etapă s-au alocat 30 de mii de euro. Pentru anul viitor va fi votat un alt buget, în funcție de evoluția proiectului.

Proiectul este implementat de Savoie Déchets, cu suportul Ambasadei Franței la Chișinău. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md