Un proiect de lege privind confiscarea averilor obținute ilegal se află pe agenda Guvernului de astăzi

publicat în Guvern pe 3 Februarie 2016, 12:35

Pachetul de legi cu privire la integritate, care face parte din strategia de reformare a justiţiei, va fi examinat astăzi de către cabinetul de miniștri.

Printre prevederile importante ale documentelor, elaborate de Ministerul Justiţiei, se numără şi instituirea măsurilor de prevenire şi combatere a îmbogăţirii ilicite. După reformare, Comisia Naţională de Integritate va avea dreptul de a confisca, de exemplu, averile obţinute ilegal. Documentele prevăd şi declararea tuturor veniturilor obţinute pe parcursului unui an, care vor fi comparate cu investiţiile şi cheltuielile efectuate în aceeaşi perioadă.

Ministerul Justiţiei mai propune ca funcţionarii să-şi declare nu doar proprietăţile pe care le deţin în ţară, dar şi cele de peste hotare. De asemenea, vor fi obligaţi să-şi facă publice averile şi consilierii municipali, conducătorii întreprinderilor de stat, dar şi şefii societăţilor pe acţiuni în care statul deţine cotă.

Începând cu anul 2018, declaraţiile de avere şi interese vor fi depuse obligatoriu online. După reformă, declaraţiile de avere şi interese vor fi verificate inspectorii de integritate, care vor avea mai multă autonomie. Aceştia vor putea, de exemplu, accesa datele cu caracter personal.
 
Lista cu toate proiectele de legi ce urmează a fi discutate în ședința Guvernului poate fi accesată aici.

Timpul.md