Opinii și Editoriale

Un proiect fatal pentru Basarabia

(Ce se ascunde in spatele sloganelor despre „stabilitate” si „R. Moldova – o tara de succes”)
Putini banuiesc ca ar exista vreo legatura intre sloganul lansat anul trecut de marele sarlatan politic Rosca („R. Moldova – o tara de succes”) si galagioasa praznuire de catre comunisti a „650 de ani de statalitate moldoveneasca”.

Fara a intra in alte amanunte si comentarii de ordin istoric si ideologic, este clar ca aceste doua teze – „o tara de succes” si „650 de ani de statalitate moldoveneasca neintrerupta” – sunt convergente si ascund in spatele lor un proiect politic de inspiratie ruseasca, care va fi „pus pe rol” dupa 5 aprilie 2009, daca gruparea filorusa Voronin-Rosca-Klimenko-Tarlev va ajunge la guvernare.
Exista toate temeiurile sa afirmam ca ideea unui nou proiect politic pentru R. Moldova nu este o inventie a oponentilor lui Voronin si Rosca. Daca urmarim evolutia acestui tandem de la 4 aprilie 2005 incoace, cooperarea fructuoasa dintre acestia, atunci sloganul comunistilor despre „stabilitate” devine clar. „Stabilitatea” promisa de comunisti inseamna un singur lucru – nici un fel de schimbare! – iar „schimbarea” promisa de ei – aprofundarea actualelor politici comuniste in domeniul ideologiei statale, consacrarea definitiva a ideologiei moldovenismului de fabricatie sovietica si a nationalismului primitiv moldovenesc de inspiratie comunista.
Sa nu ne para ciudat faptul ca in actuala campanie electorala comunistii nu agita subiectele sensibile legate de identitatea nationala si de politica nationala pe care vor promova-o dupa alegerile din 5 aprilie. E o stratagema, o operatie de invaluire, fiindca ei conteaza si pe voturile unei parti a intelectualitatii din invatamant, indeosebi a celor de la tara. Trecerea sub tacere a chestiunilor de ordin national-identitar, de care comunistii au facut atata caz, nu poate sa nu ne puna pe ganduri. Astfel, exista toate motivele sa presupunem (presupuneri confirmate si de informatiile parvenite din unele cercuri oficiale) ca partida Voronin se pregateste sa aplice R. Moldova „lovitura de gratie”, pe care o tot amana din 2001 incoace. Daca gruparea Voronin-Rosca-Klimenko-Tarlev ajunge in parlament si formeaza o majoritate confortabila, va folosi mandatul pentru a realiza proiectul despre care vorbeam mai sus: declararea limbii ruse drept limba de stat obligatorie (cu toate consecintele ce deriva din aceasta), modificarea Legii privind functionarea limbilor, revenirea scrisului la alfabetul chirilic, eliminarea din programele de invatamant a scriitorilor din dreapta Prutului, schimbarea Drapelului si adoptarea unui nou Imn de stat. Potrivit acelorasi informatii, acesta este pretul pe care il cer Moscova si Tiraspolul pentru „rezolvarea diferendului transnistrean si restabilirea unitatii teritoriale”. Prezumata intalnire a lui V. Voronin cu D. Medvedev si I. Smirnov va avea drept obiect discutarea si aprobarea acestui proiect. Repet, acest proiect nu e o speculatie, ci o realitate.
Iata de ce, inca un mandat comunist-pepecedist este fatal pentru R. Moldova, deoarece va insemna realizarea proiectului amintit: transnistrizarea R. Moldova, lichidarea independentei si subordonarea ei definitiva intereselor Moscovei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *