Carte

Un român. Un luptător. Un patriot

Cartea a apărut la Editura „Vicovia” din Bacău. Prezent la manifestare, postfaţatorul volumului, scriitorul Nicolae Dabija l-a caracterizat pe Andrei Vartic ca pe un om de o mare cultură şi demnitate civică. „El a fost regizorul primelor Mari Adunări Naţionale. El a creat primul teatru poetic de la noi. A fost cel care a stat la baza creării Frontului Popular din Moldova, precum şi cel care a încercat să caute urmele dacilor în Munţii Apuseni şi la Sarmizegetusa”, a spus Nicolae Dabija. Tot el a menţionat că Vartic a îmbinat matematica cu poezia, aşa cum anticii voiau să îmbine apa cu focul,.

„Pendulul de la miezul nopţii” bate la orele pe care Vartic le-a numit exacte în funcţie de importanţa lor pentru această vatră de oameni porniţi în căutarea libertăţii. Or, Vartic a stat permanent de veghe la rostul fiinţării şi a dreptului nostru la fiinţare. Acest angajament de destin este reliefat categoric dar just în articolul-replică de deschidere a cărţii: „Oficialii europeni sunt de multe ori foarte nedrepţi cu românii din Basarabia. Consecinţa hlizelilor greilor lumii pe la diverse summituri şi conferinţe este doar una: dacă un stat nu e pregătit necontenit de război, dacă armata şi economia lui nu sunt necontenit vigilente, dacă cetăţenii nu ştiu ce să facă în caz dacă oraşul, satul, ţara lor este atacată de avioane sau trupe speciale, atunci acea ţară are puţine şanse să mai existe în viitor. Iar poporul-matcă al acelei ţări este sortit să dispară”.

Andrei Vartic combate noua modă de „discriminare europeană” a popoarelor. O face consecvent şi cu mult tâlc în această culegere de opţiuni civice intitulată „Pendulul de la miezul nopţii”.

Directorul Editurii „Vicovia”, Viorel Cucu, a adus mulţumiri familiei, soţiei şi fiicei regretatului artist – Nina Hasnaş-Vartic şi Ilinca Vartic care, de fapt, au fost coeditoare ale acestei cărţi. De asemenea, el a precizat că volumul va fi lansat la Mănăstirea „Diaconescu”, judeţul Bacău, pe data de 5 iunie, atunci când se va comemora un an de zile de la plecarea lui Andrei Vartic dintre noi.

Vorbind despre Vartic, actriţa Ninela Caranfil a reamintit câteva dintre calităţile lui civice. „Andrei Vartic a fost omul cu trei inimi – o inimă bătea pentru trecut, o alta se zbătea pentru prezent şi a treia inimă ardea pentru viitor – pentru viitorul nostru românesc”, a specificat actriţa.
Lansarea cărţii a finalizat cu un recital muzical, prezentat de Ansamblul etnofolcloric „Păjuriţa” de la Costeşti, Ialoveni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *