Social

Un sat întreg se teme să mai meargă la medicul de familie

Aceasta nu ar fi singura încălcare a medicului. Recent, se plâng oamenii, aceasta a refuzat să vină la o solicitare pentru a constata un deces, iar un micuţ din sat a avut convulsii după ce sora medicală, cu consimţământul ei, i-a administrat un vaccin. 

În familia lui Nicolae Gazea din localitatea Molovata Nouă a avut loc nu demult o tragedie – mama acestuia a decedat. Bărbatul a chemat medicul pentru ca să confirme decesul. „Noi avem un singur echipaj de urgenţă, care deserveşte trei sate. Când am solicitat serviciul de urgenţă, ni s-a spus că ei sunt în teritoriu şi să chemăm medicul de familie. Dar Olga Oprea, medicul de familie din sat, a refuzat să vină, motivând că, în caz de deces, trebuie să fie chemat poliţistul, şi nu medicul. Dar dacă mama mea era în comă”?, se întreabă bărbatul.

Natalia Beşleagă, o tânără mămică din sat, spune că a fost cu copilul ei de doi anişori, Nichita, la acelaşi medic. „Sora medicală Laura Gaţcan i-a administrat un vaccin, despre care mi-au spus că este obligatoriu pentru această vârstă, chiar dacă eu am anunţat că Nichita e după o răceală şi e slăbit. M-am gândit însă că ele ştiu mai bine decât mine ce trebuie să facă. După câteva ore de la vaccin, băiatul meu şi-a pierdut cunoştinţa, îşi înghiţea limba şi a început să se zbată”, povesteşte tânăra mamă. Chiar dacă sora medicală nu-şi recunoaşte vina, femeia acum este nevoită să bată drumul pe la medici. „Am probleme serioase cu băieţelul. A devenit foarte nervos, plânge întruna şi doarme foarte rău”.

Nicolae Gazea îşi aminteşte că, prin decembrie anul trecut, în localitatea lor a avut loc un caz ieşit din comun. „Doamna Olga Oprea i-a cauzat leziuni corporale unui elev din clasa a VI-a, invalid de gradul doi, chiar în prezenţa mamei sale. Aceasta era supărată că fiul ei ar fi fost îmbrâncit la şcoală de băiatul bolnav”.

Locuitorii satului Molovata Nouă spun că au colectat semnăturile a 189 de oameni şi le-au trimis împreună cu o plângere la Ministerul Sănătăţii (MS). Sătenii cer ca Olga Oprea să fie înlocuită cu un alt medic. Ei se mai plâng că, de când au trimis plângerea la minister, medicul îi ameninţă şi susţine că intenţionat nu-i va trata pe cei care au semnat plângerea.

La primăria din sat ne-a fost confirmat faptul că există nişte probleme în acest sens, dar că administraţia locală nu poate să facă nimic, deoarece instituţia medicală nu este subordonată primăriei. „Cunoaştem despre nemulţumirile oamenilor faţă de activitatea acestui medic. În cazul băiatului cu dizabilităţi, care se spune că a fost bătut, se va pronunţa instanţa din raionul Dubăsari. Dar, din câte cunoaştem, directorul-şef al Spitalului raional a declarat că doamna Oprea este un medic foarte bun şi nu există motive pentru a fi demisă din funcţie”, ne-a comunicat primarul satului Molovata Nouă, Valeriu Sandul.

Solicitată de TIMPUL, Olga Oprea nu se consideră vinovată de nimic şi spune că nu vrea să comenteze nişte „aberaţii”. „Este o oră târzie deja, iar dumneavoastră m-aţi găsit încă la serviciu. Deşi trebuie să merg acasă, mai am încă vreo 20 de pacienţi care mă aşteaptă. Oare înseamnă acest lucru că sunt un medic rău? Eu nu vreau să comentez prostiile lor. Au anumite interese. Este tot ce pot să vă spun”, ne-a declarat medicul, după care ne-a urat o zi bună şi a închis telefonul.

MS ne-a confirmat că, într-adevăr, există în cadrul ministerului o plângere pe numele medicului Olga Oprea, dar că petiţia încă se examinează, iar un răspuns concret va fi dat abia pe data de 20 iunie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *