Eveniment

Un scrutin de 43.132.060 lei

Deşi Guvernul a decis, în cadrul şedinţei de luni, când a operat rectificări la Bugetul de stat, să aloce 35 de milioane de lei pentru alegerile parlamentare anticipate, CEC a hotărât că pentru scrutinul de la sfârşitul lunii noiembrie mai sunt nevoie de încă aproape opt milioane de lei. „Bugetul a fost extins din mai multe considerente: pentru campaniile de informare, pentru amenajarea birourilor din afara ţării etc.”, a comentat secretarul Comisiei, Iurie Ciocan. În hotărârea CEC se menţionează că după alegeri fiecare circumscripţie electorală va prezenta câte un raport financiar, în acest sens. De asemenea, Curtea de Conturi împreună cu CEC vor pregăti un raport financiar final, care va fi prezentat Parlamentului.

Tot ieri, a fost aprobată lista partidelor şi organizaţiilor social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare anticipate. Potrivit CEC, la scrutinul electoral din 28 noiembrie pot participa 31 de formaţiuni politice, înregistrate până pe 22 septembrie 2010 la Ministerul Justiţiei. Iurie Ciocan a precizat că la referendumul constituţional din 5 septembrie au avut dreptul să participe 30 de formaţiuni. Între timp, în R. Moldova s-a mai înregistrat un partid politic – „Casa Noastră Moldova”.

Concurenţii electorali pot depune documentele pentru a se înregistra în cursa parlamentară începând de luni, 4 octombrie. Partidele politice şi candidaţii independenţi sunt invitaţi să se înscrie la sediul CEC până pe 28 octombrie. Formaţiunile vor fi înregistrate oficial în termen de o săptămână de la data depunerii dosarului şi vor apărea în buletinele de vot în urma tragerii la sorţi, de acest lucru fiind responsabilă o comisie specială constituită din trei persoane. Persoanele care deţin funcţii publice (vicepremierii, viceminiştrii, primarii, pretorii etc.) vor fi nevoiţi să renunţe la funcţiile lor în perioada electorală. Premierul şi preşedintele au dreptul să-şi menţină actualele funcţii şi să activeze în continuare.

Toţi candidaţii la funcţia de deputat în Parlament vor avea şi câte o legitimaţie de candidat, al cărei model a fost aprobat ieri de CEC. În total, vor fi tipărite 3200 de legitimaţii pentru membrii partidelor politice şi 60 – pentru candidaţi independenţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *