CSI / Rusia

Un senator american cere interzicerea prin lege a motoarelor de rachetă ruseşti

În prezent, motoarele RD-180 sunt folosite de compania United Launch Alliance în rachetele Atlas-5.

Într-o scrisoare adresată şefului Pentagonului, Ashton Carter, McCain acuză United Launch Alliance de încercarea de a manipula Congresul SUA pentru a obţine permisiunea pentru achiziţionarea unei cantităţi suplimentare de motoare ruseşti pentru rachetele americane. McCain spune că tactică ULA este „inacceptabilă şi că urmăreşte perturbarea procesului bugetar” şi a ameninţat că va introduce o interdicţie totală privind utilizarea acestor motoare pentru lansarea sateliţilor americani.

Rachetele Atlas-5 sunt utilizate, inclusiv, pentru lansarea de sateliţi militari. După introducerea de sancţiuni anti-ruse, SUA au început să lucreze intens la dezvoltarea unor alternative la motoarele ruşilor, dar în acest moment nu pot renunţă total la ele.

Bugetul american de apărare pentru anul fiscal 2015 permite consorţiului ULA, creat de Boeing şi Lockheed Martin, să cumpere de la compania rusă Energomash cinci motoare, iar în bugetul pentru 2016 – alte patru. Congresul a adoptat restricţiile în 2014 şi, în acelaşi timp, a cerut că companiile americane să dezvolte până în 2019 propriul motor de rachetă, care ar putea fi utilizat pentru lansarea sateliţilor militari.

Conducerea ULA consideră că stocul disponibil de motoare RD-180 este în mod clar insuficient pentru a realiza toate obligaţiile faţă de clienţii comerciali în următorii trei ani şi, de asemenea, să participe la licitaţiile publice. Consorţiul a fost forţat să se retragă din licitaţia Pentagonului de lansare a unor aparate pentru sistemul GPS.

Situaţia a provocat îngrijorarea unui număr de parlamentari, inclusiv din Colorado, unde este înregistrat concernul ULA. În Congres a fost pregătit un amendament la proiectul bugetului, prin care să permită ULA să cumpere alte cinci motoare ruseşti pentru lansări spaţiale comandate de Pentagon. Documentul este discutat în Senat şi Camera Reprezentanţilor, iar McCain lupta pentru retragerea acestui amendament.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *