Actualitate

Un sfinx, asociat cu bunicul lui Tutankhamon, a fost descoperit în Egipt

Se crede că sculptura este din timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon, care a condus Egiptul în secolul al XIV-lea î.e.n., scrie Fox News.

Sfinxul este realizat într-un stil similar precum cele de la Templul Khonshu de la complexul Karnak, conform experţilor.

„În timpul excavărilor sfinxului şi plasat invers lângă stomacul sculpturii, echipa a descoperit o machetă a unui alt sfinx, probabil realizat de un ucenic”, au explicat arheologii. „Ambele sculpturi sunt păstrate într-o formă nefinisată şi pregătite pentru transport, dar cel mai probabil au fost abandonate la Gebel el-Silsila, întrucât sfinxul mai mare s-a fracturat”, au adăugat aceştia.

De asemenea, au fost găsite părţi din obeliscuri într-un atelier pentru prelucrarea gresiei, alături de un text în carieră la intrarea în sit, scris în timpul domniei lui Amenhotep al III-lea. Atunci când acesta a murit, sculpturile pe care le-a dorit realizate au fost lăsate neterminate.

Excavările de la Gebel el-Silsila fac parte dintr-un proiect al arheologilor egipteni şi suedezi condus de Maria Nilsson de la Universitatea Lund din Suedia, sub supervizarea Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt şi al Inspectoratelor Aswan şi Nubia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *