Astăzi 11 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 10 Iulie 2020
Abonamente

Cultură 19 Iunie 2017, ora 14:50    Din editia print

Un simpozion literar

Marime Font

Timpul, care trece astăzi atât de rapid, nu este mai nemilos ca altădată, decât în alte veacuri. El a fost întotdeauna implacabil. Dacă ne raportăm la vremuri, observăm că diminuează valorile din noi, pentru că acestea apun odată cu oamenii renumiți. Și, totuși, mai există și azi din acei care își îndreaptă atenția și amintirea, cu vreun elogiu, spre adevăratele personalități din trecutul glorios al neamului. O activitate de elogiu, adusă poetului, prozatorului, dramaturgului, omului politic și de cultură, Vasile Alecsandri, s-a desfășurat în perioada 7-10 iunie, proiect susținut de Consiliul Județean Bacău și de Primăria municipiului Bacău.

Ediție-pilot sau de încălzire

Este incontestabil faptul că V. Alecsandri, mentorul care a deschis calea spre Europa, merită nu doar laudo laudatio, dar și o cunoaștere și o recunoaștere profundă, utilă generațiilor succesoare. Acesta a fost și obiectivul manifestării „Alecsandriada”, ediția I, desfășurată cu prilejul aniversării a 199 de ani de la nașterea poetului. Activitatea a inclus și un concurs de poezie și dramaturgie pentru tinerii debutanți din țară și din spațiul cultural românesc din afara granițelor. La această ediție-pilot sau de încălzire, după cum avea să se exprime poetul și omul de cultură Dumitru Brăneanu, managerul proiectului, au participat mai multe personalități: academicieni, poeți, scriitori, jurnaliști, editori de ziare și reviste, profesori universitari, cadre didactice, elevi. Prin Alecsandri sau, mai bine zis, reuniți de Bardul de la Mircești, și-au dat mâna reprezentanți din mai multe orașe: Iași, Suceava, Piatra Neamț, București, Chișinău etc. Astfel, ziarele și revistele de cultură și de atitudine – „Plumb” (Bacău), „Actualitatea literară” (București), „Deșteptarea” (Bacău), „Bucureștiul literar și artistic” (București), „Spații culturale” (Râmnicu Sărat), „Contrafort” (Chișinău), TIMPUL (Chișinău) sunt doar câteva periodice care, în mod sigur, ar disputa între ele să fie amfitrioana prin origine a lui Alecsandri.

Mediul academic despre Alecsandri

„Alecsandriada” de la Bacău a găzduit un mediu academic. Acești ultimi mohicani (sper să nu fie ultimii) ai culturii românești au venit cu gândul la Alecsandri să ne spună că V. Alecsandri a fost cea mai mare personalitate a generației pașoptiste resimte cumplite și aceste vremi. Poetul de la Mircești este primul mentor care a deschis poarta spre Europa. În pledoaria sa despre regele încoronat al poeziei românești, academicianul Victor Crăciun a menționat că Alecsandri a fost cea mai reprezentativă figură de bărbat prin tot ceea ce a făcut pentru România și pentru Europa. Dacă nu era Alecsandri, nu era Eminescu. La acest simpozion literar, personalități, care descoperă și azi spațiile culturale românești, au menționat că Alecsandri era adevărul, iar adevărul era România. „El a încheiat un drum și a deschis o cale lui Eminescu să se vadă cu ce bun simț s-a intrat în cultura europeană”, a accentuat despre imaginea culturală de atunci a Țării noastre, acad. Victor Crăciun.

Despre cel mai mare român, recunoscut în spațiul european, au mai intervenit, câte puțin, dar profund, cu pledoarii fără pereche: poetul Lucian Strochi (Piatra Neamț), prof. Nicolae Scurtu (București), jurnalista Doina Cernica (Suceava) ș.a.
Discursurile apologetice ale generației, care a crescut cu modelul eroului Dan, căpitan de plai, s-au îndreptat spre același portret caracteristic lui Alecsandri, care ne protejează și azi – el a devenit european nu pentru sine, ci pentru România, adică pentru Țară.

Nevoia de modele culturale

Alecsandri, un poet solar, pe bună dreptate a fost numit și soarele Europei. Exponent al culturii românești, el avea o gândire regală. Iar drumul pe care l-a parcurs este pentru noi un model de român autentic. Acest argument vine să-l completeze și pe celălalt – autor a două imnuri - Imnul regal (Imn lui Ștefan cel Mare) și Hora Unirii.

Loading...


E greu să credem dacă, după tot ceea ce a făcut Alecsandri, va mai putea răsări un altul. Cert e însă faptul că pe această undă intelectuală, poetică și științifică s-a desfășurat simpozionul „Alecsandriada” din Bacău. Îi dorim viață lungă, să ajungă din urmă „Alecsandriana” de la Liceul „V. Alecsandri” din Chișinău (director Daniela Vacarciuc) care e deja la un deceniu de existență și printr-o alternanță din „d” în „n” sau invers, să se reunească în Hora Unirii. Motive de trăire românească, prilejuite de asemenea întâlniri culturale sunt multe, avea să puncteze în studiile sale, dar și în fața publicului Ioan Dănilă, profesor la Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău: „Avem nevoie de modele și scriitorul, diplomatul, omul politic de primă mărime al sec. al XIX-lea este reper fundamental în motivarea interioară a românilor de această vârstă pentru a-și croi viitorul”.

Bicentenarul în fața unei case demolate

Anul care vine va fi bicentenarul lui V. Alecsandri. Data și anul nașterii sunt 14 iunie 1818, Bacău, dar se spune că s-a născut în drum spre Chișinău. Sunt mai multe versiuni ale locului nașterii, dar și probleme locale actuale, legate de amintirea poetului. Cea mai dureroasă este că nici până astăzi casa, unde s-a născut, nu are imaginea binemeritată a unui loc de muzeu. Ba mai rău, stă izolată să cadă la orice mică furie a naturii, chiar sub privirile trecătorilor sau ale locuitorilor din preajmă. Nu se găsește un suflet ambițios să o renoveze. Și asta pentru că ne lipsește puterea de convingere de a deschide o casă-muzeu în amintirea poetului cu o minte regală, pe care o avea Alecsandri când, ministru de Externe fiind, în față i se deschideau ușile Franței sau ale Angliei.
Silvia Strătilă

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)