Spectacole

Un spectacol superb

Deşi se zice că în timpurile cele mai potrivnice actului creator şi culturii în general s-au născut, paradoxal, spectacole strălucite, trimitere făcându-se, de regulă, la Rusia bolşevizată din deceniile doi şi trei ale secolului trecut, se creează impresia că acest paradox „uită” să se producă şi în zilele noastre deloc liniştite şi prospere. An de an aşteptăm miracolul recrudescenţei artei teatrale, dar acesta întârzie şi tot întârzie.

În pofida acestor reflecţii deloc optimiste, intermitent, iubitorii şi consumatorii de teatru asistă la spectacole care îi fac să tresară, plăcut surprinşi de ceea ce văd pe o scenă sau alta de teatru. Cu un astfel de spectacol şi-a îmbogăţit recent repertoriul Teatrul U.S.A. al lui Andrei Sochircă. Este vorba de „Jack Făromână” după o povestire a cunoscutului scriitor italian contemporan Stefano Benni. Impresia pe care mi-a lăsat-o lectura povestirii nu a fost una extraordinară, spre deosebire de romanele care l-au consacrat pe autor cum ar fi, bunăoară, „Terra!” sau „Margherita Dolce Vita”. Nu ştiu ce anume l-a determinat pe Andrei Sochircă să se oprească asupra acestui text (traducerea povestirii, precum şi regia spectacolului îi aparţin), reprezentaţia teatrală însă, per ansamblu, mi-a amintit de cazurile rare când dintr-un text mediocru se poate naşte un spectacol remarcabil. Nu-mi imaginez cum ar fi arătat acest spectacol fără excelenta-i partitură muzicală, un lucru însă este cert: „Jack Făromână” este rezultatul muncii comune a unei echipe de o compatibilitate de invidiat. Andrei Sochircă, Olia Tira, Alex Calancea şi toţi băieţii din bandul lui sunt superbi în acest spectacol. O demonstrează şi rafalele spontane de aplauze, in crescendo, ale unor spectatori din ce în ce mai surprinşi de ceea ce văd, dar, mai ales, de ceea ce aud.

Amintim că spectacolul „Jack Făromână” este rodul unei frumoase colaborări dintre Teatrul U.S.A., al cărui sediu se află în incinta Casei Actorului UNITEM, şi Ambasada Italiei la Chişinău, fiind montat cu suportul financiar al Excelenţei Sale domnul ambasador Stefano de Leo.

Veronica Boldişor
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *