Eveniment

Un stat independent îl face pe om liber şi fericit

Este vorba despre Nadejda Brânzanu (deputat în primul Parlament, medic), Petru Buburuz (parohul bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Chişinău), Eugenia Bulat (Poetă, publicistă, pedagog, director onorific al revistei literare „Clipa”. Membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și România), Ion Ciuntu (parohul Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla”, deputat în primul Parlament), Nicolae Costin, post-mortem (A fost primul primar al Chişinăului, deputat în primul Parlament), Mircea Druc (președinte al Consiliului de Miniștri al RSSM), Lidia Istrate-Ciobanu, post-mortem (deputat în primul Parlament), Valeriu Matei (scriitor, deputat în primul Parlament), Ion Moraru (disident politic), Alexandru Moşanu (primul preşedinte al Parlamentului), Vasile Nedelciuc (deputat în primul Parlament), Constantin Oboroc (prim-viceprim-ministu al RM (1990-1992), Tudor Panţâru (fost judecător la Chişinău şi judecător din partea R.Moldova la CEDO, deputat în primul Parlament), Anatolie Şalaru (deputat în primul Parlament), Andrei Vartic, post-mortem (scriitor, publicist, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor de teatru și film, deputat în primul Parlament), Ion Vatamanu, post-mortem (deputat în primul Parlament), Boris Vieru (jurnalist, deputat al actualului Parlament) şi Petru Soltan (academician, deputat în primul Parlament).

Sărbătoarea naţională a continuat cu tradiţionalele depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul capitalei, după care cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au ţinut câte un discurs de pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vă prezentăm mai jos principalele idei din spicuirile celor patru. Menţionăm că Serafim Urecheanu, Marian Lupu şi Vlad Filat au citit discursurile de pe foi.

Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al RM:
"Nu poate fi un om liber, fericit dacă statul în care trăieşte nu e independent. Numai într-un stat liber poţi să te simţi om cu demnitate, poţi construi un viitor… Mulţumesc celor care, în cei mai grei ani de luptă pentru independenţă, au mers primii înainte, indiferent cine era în faţa lor. Mulţumesc celor care au oprit tancurile sovietice în această Piaţă. Am reuşit multe să facem, dar cel mai important lucru care nu ne-a reuşit este să asigurăm bunăstarea populaţiei. Dar dacă vom fi fermi în convingerile noastre, vom izbuti.
Din păcate, cei care au luptat, buneii noştri, au fost nevoiţi să mai treacă încă o dată prin greutăţi în ultimii ani şi au ajuns astăzi să nu aibă ce mânca, n-au o ciocolată pentru un nepot.
De aceea, sunt convins că AIE va realiza ceea ce şi-a propus la 29 iulie 2009. Sunt convins că Alianţa este prezentul şi viitorul nostru politic".

Serafim Urecheanu, prim-vicepreşedinte al Parlamentului:
"Independenţa a devenit posibilă numai pentru că politicenii şi cetăţenii au acţionat în unison. astfel, am reuşit să scăpăm de un regim străin nouă. Am înţeles în aceşti ani că independenţa nu trebuie doar sărbătorită, dar şi apărată. Cei care consideră că RM este un proiect temporar este o profanare.
Noi ne-am declarat independenţa nu pentru a schimba trecutul, dar pentru a ne făuri viitorul".

Marian Lupu, preşedinte al Partidului Democrat:
"Independenţa concentrează în sine întreg destinul nostru. Anume pentru că ideea de independenţă nu a încetat să mai fie cea de căpătâi, noi am reuşit s-o redobândim de fiecare dată.
nimeni şi nimic nu va fi în stare să dărâme pilonii pe care se bazează această independenţă: poporul, pământul, istoria, tradiţiile şi moştenirea noastră naţională.

Vlad Filat, prim-ministru al RM:
"Exprim recunoştinţă celor care au făcut posibilă realizarea actului din 27 august 1991. În toţi aceşti ani am trecut prin multe greutăţi, dar acestea ne-au făcut să devenim mai puternici.
Cei care şi-au pus semnătura pe actul de constituire a statului R. Moldova au reprezentat o generaţie de politicieni de la care noi, cei de astăzi, avem multe de învăţat. Avem de învăţat şi curajul, şi demnitatea, şi puterea de a rezista în faţa obstacolelor, dar mai ales avem de învăţat ataşamentul sincer şi puternic faţă de valorile naţionale şi democratice.
Calea parcursă de statul nostru de la proclamarea independenţei nu a fost una presărată cu flori. Am avut parte şi de urcuşuri, şi de coborîşuri. A fost o perioadă marcată de convulsii, de riscuri şi ameninţări".
De asemenea, prim-ministrul a felicitat colectivul Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” şi pe maestrului Vladimir Curbet cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la fondare. Cu această ocazie premierul a oferit dansatorilor o vază.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *