Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Editorial 15 Septembrie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Un strigăt către moldovenii „di piști tăt”

Comunistul socialist Igor Dodon a lansat recent o nouă bălăurie cu pretenție de capodoperă de pe Bâc.  

Acesta, asemenea mai extravagantului său coleg într-ale potlogăriilor, Renato Usatîi, care vorbește despre el însuși la persoana a treia, a finanțat realizarea unui material propagandistic despre sine însuși, denumit „Pocemu mî liubim Maldovu” („De ce iubim Moldova”). Filmul de jumătate de oră reia minciunile și jumătățile de adevăr propagate de ani de zile, de data aceasta ambalate și mai atrăgător.

Din păcate, sunt tentat să cred că unele dintre enormitățile enunțate în material ar putea fi înghițite de către unii dintre „moldovenii di piști tăt”, la care strigă un individ dubios chiar în debutul filmului. Orgoliul acestora este gâdilat în cel mai cinic mod prin intermediul mesajelor din film. Tocmai de aceea, le recomand să nu se îmbete cu apă rece, ci să atragă atenția la câteva detalii care se desprind din lingușirile cu accent de ocupant exprimate în spot.

Loading...


Lingușirea nr. 1: Statul moldovenesc modern (655 de ani) a apărut cu mult înaintea celui românesc (155 de ani). Se evită două fapte esențiale. Primul este că națiunea română s-a dezvoltat omogen pe teritoriul dintre râurile Tisa, Nistru și Dunăre, indiferent de granițele interne și încontinuu schimbătoare ale formațiunilor proto-statale. Toți locuitorii din acest spațiu aparțineau aceleiași națiuni, vorbind aceeași limbă, având aceleași tradiții și valori naționale. Singura graniță care a fost pusă tocmai pentru a schimba acest fapt a fost cea de pe Prut de la 28 iunie 1940, aplicată de sovietici și naziști. Din fericire, aceștia au eșuat, pentru că unitatea națională a fost păstrată, chiar dacă cea statală a fost temporar întreruptă. Al doilea fapt este că actualele forme de organizare politică a entităților R. Moldova și România au fost instituite imediat după autodestrămarea URSS. Prin urmare, orice referire la „vechimea” statelor chiar nu are sens și pornește de la premise greșite. Mai mult, în film este folosit un cetățean moldovean din Italia, care se laudă că e și cetățean român, dar că el tot „moldovan” rămâne, pentru că și-a luat pașaportul românesc doar din interes. Dacă asemenea exemple morale îl însoțesc pe Dodon, atunci nu ne mai rămâne nimic să comentăm.

Lingușirea nr. 2: Nu moldovenii sunt de vină pentru traiul lor greu, ci București și Washington. Teza speculează ipocrizia moldovenească și incapacitatea moldovenească de a recunoaște când greșește. Se invocă niște „dușmani externi”, care, ar fi de vină pentru sărăcia în care ne ducem veacul. Dodon nu spune, însă, nimic despre milioanele de euro și dolari folosiți la drumuri, dezvoltarea afacerilor, reparația grădinițelor, dobândirea tehnologiilor, achiziționarea autobuzelor/microbuzelor/auto-specialelor, instruirea profesioniștilor și așa mai departe. Moldovenilor nu le rămâne decât să se bucure și să valorifice sprijinul. În schimb, apare Dodon și ne spune că viața e grea din cauza Bucureștiului și a Washingtonului, nicidecum a Kremlinului care ne ocupă militar teritoriul, ne impune embargouri și ne trimit tinerii acasă de la muncă în sicrie.

Lingușirea nr. 3: Avem o mulțime de oameni de cultură care se pierd în anonimat din cauza ignoranței conducerii republicii. Cu alte cuvinte, „poporul moldovenesc” naște genii care ne duc faima în toată lumea, iar noi nu-i apreciem. Mai mult, aceștia pleacă pentru că liderii statului nu se ocupă de ei și nu le oferă condiții să se manifeste. Este o gogomănie care, în mod normal, n-ar trebui să țină. Dar orgoliul unora dintre noi este prea umflat pentru a realiza cum funcționează showbizul, respectiv că artiștii pleacă din rațiuni personale, din ambiție artistică și nu numai. În plus, e treaba lor, iar într-o lume a globalizării este firesc să se întâmple așa, fără văicăreli și lamentări. Mai mult, Dodon îl evită pe compozitorul Eugen Doga, care i-a demonstrat dodonului într-o conferință de presă recentă cât de minuscul este acesta. Acum, Doga nu mai există pentru Dodon, pentru că acesta, pe lângă identitatea sa regională de moldovean, își declară și identitatea etnică de român. Iar ca mârlănia să fie dusă la extrem, Dodon exploatează imaginea artiștilor Valentina Naforniță, Dan Bălan și a formației „Zdob și Zdub”, care promovează în mod asumat identitatea națională românească și limba română. Abia aștept ca Dodon să și-o ia de la ei precum și-a luat-o de la compozitorul Eugen Doga.

Pe lângă toate acestea, ar trebui ca moldovenii din străinătate, proslăviți în film, să se simtă insultați din cauza abordării dodoniste. Este de înțeles că nu există istorici moldoveni (deci români) decenți care să „argumenteze” ideile de la Kremlin, cu excepția penibilului și „legendarului” Sergiu Nazaria. Dar să introduci doi istorici (din trei) ruși, care să vorbească despre patriotismul moldovenesc, despre „nașa strana” sau „nașa istoria”, mi se pare grotesc. Este o insultă la adresa tuturor moldovenilor, fie că se consideră aceștia inclusiv români sau nu. Sper ca publicul să sesizeze aceste discordanțe și să le condamne în mod ferm.

Acțiunile lui Dodon sunt simple potlogării politice de schimonosire și profanare a identității noastre românești. Importanța sa ca personaj public sau politic este minusculă. Problema reală este că atunci când Dodon nu va mai fi, alte personaje la fel de obscure vor putea să promoveze aceleași mesaje de natură să ne demotiveze, să ne înjosească și să ne tulbure viziunile. Dar orice mesaj încolțește doar dacă are și un teren propice încolțirii. Acum, ca niciodată, când se joacă soarta republicii mereu oscilând între UE și Kremlin, între civilizație și degradare, suntem obligați să ne informăm, să analizăm și să argumentăm. Aceste lucruri trebuie spuse sus și tare. Din acest punct de vedere, ziarul TIMPUL, care împlinește 13 ani de la fondare, rămâne o sursă importantă de informare. Îi doresc să rămână la fel în continuare, demascând impostura, minciuna și propaganda sovietoidă.  

Un articol de: Tudor Cojocariu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)