Ultima oră

Un veteran rus al celui de-Al Doilea Razboi Mondial ii cere lui Obama sa-i acorde azil

"Domnule preşedinte, sunt nevoit să mă adresez dumneavoastră din cauza situaţiei mele disperate în Rusia de astăzi", scrie Anton Karavaneţ, "cetăţean rus, veteran al Marelui război patriotic, invalid de gradul doi", într-o scrisoare datată 28 aprilie, obţinută de AFP.

În august 1945, "aveam 18 ani, participam la lupte împotriva Japoniei imperialiste pe teritoriul chinez. A 262-a divizie a Armatei a 39-a, în care eram simplu soldat, a eliberat militari americani luaţi prizonieri de agresorul japonez", aminteşte el.

"Armata americană ne-a propus în semn de recunoştinţă să venim în Statele Unite pentru a ne reface viaţa acolo. Nu puteam accepta această propunere pentru că ne era teamă pentru apropiaţii noştri, care ar fi fost imediat eliminaţi de regimul stalinist", continuă Karavaneţ.

"Regret cu amărăciune că nu am acceptat în 1945 şi că nu am plecat în Statele Unite. Dragă domnule Obama, aş putea să beneficiez de această invitaţie astăzi?", precizează octogenarul.

"Nu voi abuza de atenţia dumneavoastră povestind ce mi s-a întâmplat după război, voi spune doar ce mi se întâmplă acum", continuă veteranul.

După o operaţie pentru cancer, el povesteşte că a fost nevoit să părăsească Siberia pentru a se apropia de fiul său la Sankt Petersburg. Soţia sa a decedat în urmă cu cinci ani, fiul său a trebuit să-şi vândă apartamentul din cauza crizei financiare şi toate tentativele de a obţine o locuinţă în calitate de fost combatant au rămas fără rezultat.

Consulatul american la Sankt Petersburg, contactat de AFP, a refuzat să comenteze scrisoarea, dezvăluită de presa rusă independentă înaintea sărbătoririi victoriei asupra naziştilor.

Administraţia din Sankt Petersburg a precizat că se "ocupă de situaţia lui Karavaneţ".

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *