Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 7 Iulie 2014, ora 07:46    Din editia print

Ruinele sovietice din Moldova Un „zgârie-nori”, părăsit de două decenii, riscă să se prăbușească oricând

Marime Font

În perioada sovietică, pe teritoriul R. Moldova au fost construite zeci de clădiri pompoase, care, odată cu trecerea timpului, s-au transformat în ruine.

În prezent, în aceste construcții șuieră vântul și chefuiesc șobolanii. Și chiar dacă unele dintre ele sunt încă în posesia statului, iar altele au ajuns proprietăți private, toate sunt lăsate în voia sorții. Într-o asemenea situație este și clădirea de 75 de metri înălțime, care se află la câțiva km de orașul Ialoveni. Aceasta trebuia să devină un centru științific de elită, însă astăzi găsim doar scheletul unui „zgârie-nori” sovietic, care riscă să se prăbușească oricând.


Interiorul clădirii sovietice din raionul IaloveniE imposibil să ieşi prin partea de sud a Chişinăului şi să nu o vezi. Este înaltă și pustie. Forma clădirii trebuia să fie rotundă, iar în interior ar fi trebuit să fie spaţii pentru laboratoare de cercetare şi birouri. În preajmă, urma să fie amenajat un centru sportiv şi de agrement, dar nimic n-a fost dus până la capăt. Cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar şi unul din cele mai mari din fosta Uniune Sovietică a fost și a rămas doar pe hârtie, pentru că în realitate există doar o carcasă de beton bătută de vânt.

Clădirea se află la doar 17 km de Chișinău și este părăsită la începutul anilor `90. Specialiștii imobiliari susțin că această construcție este doar una dintre grandomaniile sovietice, care a fost ridicată la comanda autorităților doar de fală.

De la un centru științific de elită la o ruină ordinară

Emil Rusu, cercetător științific principal la Institutul de Horticultură și Industrie Alimentară din Chișinău, povestește că încă pe când lucra la fostul Institut Vitivinicol din Ialoveni a auzit că savanții din cadrul întreprinderii vor trece să muncească în clădirea nouă construită lângă lacul din Dănceni. Potrivit lui, acolo trebuiau să fie amenajate mai multe laboratoare, în care urmau să fie efectuate diferite cercetări științifice în domeniul vitivinicol. „După ce clădirea a fost ridicată, muncitorii au realizat că în zonă nu exista sistem de canalizare și prin urmare lucrările au fost stopate. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa căilor de acces în zonă. Inițial se planificase să fie construit un drum care să ajungă până în fața clădirii și să fie prelungită o linie de troleibuz. Această intenție a rămas însă doar pe hârtie”, spune cercetătorul științific. Potrivit lui Rusu, la etajul superior trebuia să fie o sală de degustații de vin cu panoramă spre locurile pitorești din jur.

Emil Rusu se arată dezamăgit că de la începutul anilor `90 oamenii au furat cărămida din care erau construiți pereții interiori, dar și țevile. „Din clădire a rămas doar scheletul și nu cred că mai poate fi restabilită. Păcat că atunci când a început construcția nu era clar care este funcția ei”, a încheiat cercetătorul.

Locul unde se antrenau pompierii și de unde tinerii se aruncă în gol


Rope Jumping de pe clădirea părăsită din Ialoveni

Oamenii care prelucrează terenul în apropiere de clădire spun că aceasta prezintă un pericol pentru cei care se aventurează să urce până la nivelele superioare, dar și pentru cei care se plimbă prin preajmă. Ei avertizează că aceasta nu este înconjurată de un gard de protecție, iar prin urmare de pe pereți pot cădea bucăți de beton.

De șase ani, clădirea abandonată adună pe acoperiș iubitorii de Rope Jumping (n.red. – sărituri cu funia). Tinerii se prind cu o funie elastică și se aruncă în gol. Plăcerea nu este gratuită. Potrivit organizatorilor, pentru o încercare clienții trebuie să scoată din buzunar câte 200 de lei, iar pentru cea de-a doua săritură li se face o reducere de 100 de lei.

La întrebarea dacă prestează serviciile legal, unul dintre autorii ideii a menționat că în R. Moldova este practic imposibil să practici acest tip de sport legal. Organizatorii au menționat că respectiva clădire i-ar aparține unui italian care a încercat s-o vândă, însă nu a reușit și acum a lăsat-o în paragină.

Până în octombrie 2012, construcția servea drept loc de antrenament pentru pompierii din municipiul Chișinău. Potrivit reprezentanților de la Serviciul Situații Excepționale, blocul le permitea pompierilor să improvizeze situații reale de incendiu.

Reprezentanții Primăriei din Ialoveni spun că blocul aparține unei persoane juridice din R. Moldova. Prin urmare, toți cei care intră pe teritoriul construcției fără permisiunea proprietarului comit o ilegalitate.

Clădirea costă peste jumătate de milion de euro

Potrivit experților imobiliari, la începutul anilor `80, pentru ridicarea clădirii de lângă localitatea Dănceni s-ar fi cheltuit câteva milioane de ruble sovietice, bani enormi în acea perioadă. Cheltuielile erau acoperite centralizat de conducerea URSS. Potrivit calculelor, construcția de 75 de metri înălțime are în jur de 15 mii de metri pătraţi.


Trebuia să fie cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar a ajuns o ruină ordinară

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc menționează că valoarea unei clădiri se estimează în funcție de cheltuielile care au fost suportate la construcția acesteia și de gradul de folosință. „Dacă e să presupunem că pereții acestei clădiri sunt trainici, atunci un metru pătrat ar trebui să coste între 100 și 150 de euro. Eu nu cred că cineva mai poate folosi această clădire în starea în care se află acum”, a subliniat Ostafeciuc. Drept rezultat, specialistul a declarat că prețul de piață al construcției ar trebui să depășească jumătate de milion de euro, însă pentru cifre concrete este necesară evaluarea minuțioasă a tuturor elementelor clădirii.

Potrivit reprezentanților Primăriei orașului Ialoveni, până în anul 2004 clădirea era în proprietatea statului, dar pe data de 26 noiembrie a aceluiași an construcția a fost vândută firmei „Fim Construction SRL” și de atunci este în proprietate privată.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul