Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Actualitate 7 Iulie 2014, ora 07:46    Din editia print

Ruinele sovietice din Moldova Un „zgârie-nori”, părăsit de două decenii, riscă să se prăbușească oricând

Marime Font

În perioada sovietică, pe teritoriul R. Moldova au fost construite zeci de clădiri pompoase, care, odată cu trecerea timpului, s-au transformat în ruine.

În prezent, în aceste construcții șuieră vântul și chefuiesc șobolanii. Și chiar dacă unele dintre ele sunt încă în posesia statului, iar altele au ajuns proprietăți private, toate sunt lăsate în voia sorții. Într-o asemenea situație este și clădirea de 75 de metri înălțime, care se află la câțiva km de orașul Ialoveni. Aceasta trebuia să devină un centru științific de elită, însă astăzi găsim doar scheletul unui „zgârie-nori” sovietic, care riscă să se prăbușească oricând.


Interiorul clădirii sovietice din raionul Ialoveni


E imposibil să ieşi prin partea de sud a Chişinăului şi să nu o vezi. Este înaltă și pustie. Forma clădirii trebuia să fie rotundă, iar în interior ar fi trebuit să fie spaţii pentru laboratoare de cercetare şi birouri. În preajmă, urma să fie amenajat un centru sportiv şi de agrement, dar nimic n-a fost dus până la capăt. Cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar şi unul din cele mai mari din fosta Uniune Sovietică a fost și a rămas doar pe hârtie, pentru că în realitate există doar o carcasă de beton bătută de vânt.

Clădirea se află la doar 17 km de Chișinău și este părăsită la începutul anilor `90. Specialiștii imobiliari susțin că această construcție este doar una dintre grandomaniile sovietice, care a fost ridicată la comanda autorităților doar de fală.

De la un centru științific de elită la o ruină ordinară

Emil Rusu, cercetător științific principal la Institutul de Horticultură și Industrie Alimentară din Chișinău, povestește că încă pe când lucra la fostul Institut Vitivinicol din Ialoveni a auzit că savanții din cadrul întreprinderii vor trece să muncească în clădirea nouă construită lângă lacul din Dănceni. Potrivit lui, acolo trebuiau să fie amenajate mai multe laboratoare, în care urmau să fie efectuate diferite cercetări științifice în domeniul vitivinicol. „După ce clădirea a fost ridicată, muncitorii au realizat că în zonă nu exista sistem de canalizare și prin urmare lucrările au fost stopate. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa căilor de acces în zonă. Inițial se planificase să fie construit un drum care să ajungă până în fața clădirii și să fie prelungită o linie de troleibuz. Această intenție a rămas însă doar pe hârtie”, spune cercetătorul științific. Potrivit lui Rusu, la etajul superior trebuia să fie o sală de degustații de vin cu panoramă spre locurile pitorești din jur.

Emil Rusu se arată dezamăgit că de la începutul anilor `90 oamenii au furat cărămida din care erau construiți pereții interiori, dar și țevile. „Din clădire a rămas doar scheletul și nu cred că mai poate fi restabilită. Păcat că atunci când a început construcția nu era clar care este funcția ei”, a încheiat cercetătorul.

Locul unde se antrenau pompierii și de unde tinerii se aruncă în gol


Rope Jumping de pe clădirea părăsită din Ialoveni

Oamenii care prelucrează terenul în apropiere de clădire spun că aceasta prezintă un pericol pentru cei care se aventurează să urce până la nivelele superioare, dar și pentru cei care se plimbă prin preajmă. Ei avertizează că aceasta nu este înconjurată de un gard de protecție, iar prin urmare de pe pereți pot cădea bucăți de beton.

De șase ani, clădirea abandonată adună pe acoperiș iubitorii de Rope Jumping (n.red. – sărituri cu funia). Tinerii se prind cu o funie elastică și se aruncă în gol. Plăcerea nu este gratuită. Potrivit organizatorilor, pentru o încercare clienții trebuie să scoată din buzunar câte 200 de lei, iar pentru cea de-a doua săritură li se face o reducere de 100 de lei.

La întrebarea dacă prestează serviciile legal, unul dintre autorii ideii a menționat că în R. Moldova este practic imposibil să practici acest tip de sport legal. Organizatorii au menționat că respectiva clădire i-ar aparține unui italian care a încercat s-o vândă, însă nu a reușit și acum a lăsat-o în paragină.

Până în octombrie 2012, construcția servea drept loc de antrenament pentru pompierii din municipiul Chișinău. Potrivit reprezentanților de la Serviciul Situații Excepționale, blocul le permitea pompierilor să improvizeze situații reale de incendiu.

Reprezentanții Primăriei din Ialoveni spun că blocul aparține unei persoane juridice din R. Moldova. Prin urmare, toți cei care intră pe teritoriul construcției fără permisiunea proprietarului comit o ilegalitate.

Clădirea costă peste jumătate de milion de euro

Potrivit experților imobiliari, la începutul anilor `80, pentru ridicarea clădirii de lângă localitatea Dănceni s-ar fi cheltuit câteva milioane de ruble sovietice, bani enormi în acea perioadă. Cheltuielile erau acoperite centralizat de conducerea URSS. Potrivit calculelor, construcția de 75 de metri înălțime are în jur de 15 mii de metri pătraţi.


Trebuia să fie cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar a ajuns o ruină ordinară

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc menționează că valoarea unei clădiri se estimează în funcție de cheltuielile care au fost suportate la construcția acesteia și de gradul de folosință. „Dacă e să presupunem că pereții acestei clădiri sunt trainici, atunci un metru pătrat ar trebui să coste între 100 și 150 de euro. Eu nu cred că cineva mai poate folosi această clădire în starea în care se află acum”, a subliniat Ostafeciuc. Drept rezultat, specialistul a declarat că prețul de piață al construcției ar trebui să depășească jumătate de milion de euro, însă pentru cifre concrete este necesară evaluarea minuțioasă a tuturor elementelor clădirii.

Potrivit reprezentanților Primăriei orașului Ialoveni, până în anul 2004 clădirea era în proprietatea statului, dar pe data de 26 noiembrie a aceluiași an construcția a fost vândută firmei „Fim Construction SRL” și de atunci este în proprietate privată.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Ianuarie 2019, ora: 00:41

Horoscop 23 ianuarie 2019. Prima întâlnire în doi și o decizie grea

Horoscop 23 ianuarie 2019. În dragoste este timpul marilor decizii, pentru unele zodii. O întâlnire la ceas de seară, într-un cadru romantic, va marca trecerea de la simple cunoștințe la iubiți, iar de aici încolo lucrurile devin pe cât de complicate, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)