Externe

Una dintre cele mai mari moschei din Europa a fost inaugurată la Moscova

„Este un mare eveniment pentru musulmanii din Rusia, țară multiconfesională în care, vreau să subliniez, islamul este una dintre religiile tradiționale”, a afirmat șeful statului rus. „Această moschee va fi o sursă pentru propagarea ideilor umaniste și a adevăratelor valori ale islamului”, a adăugat el, criticând categoric organizația Statul Islamic (IS) pentru că „denaturează islamul”.

Cu o suprafață de 19.000 de metri pătrați și o înălțime comparabilă cu aceea a unei clădiri de șase etaje, Marea Moschee din Moscova poate primi simultan 10.000 de persoane și își va deschide porțile pentru public joi, cu prilejul Sărbătorii sacrificiului, cunoscută și sub numele de Kurban Bayram.

Edificiul se află pe locul unei foste moschei, ridicate în anul 1904, care se ruinase complet.

„Costurile construcției au fost de aproximativ 170 de milioane de dolari”, a declarat vicepreședintele Consiliului Muftiilor din Rusia, Rushan Abbyasov, precizând că suma a fost suportată, în cea mai mare parte, de un oligarh originar din Daghestan.

Islamul este cea de-a doua religie din Rusia, unde trăiesc în prezent 23 de milioane de musulmani, dintre care 1,5 milioane în capitală, potrivit Consiliului Muftiilor din această țară. Moscova ocupă locul al doilea în Europa, după Paris, din punctul de vedere al numărului de musulmani. Dată fiind rata ridicată de natalitate în rândul locuitorilor de religie musulmană, numărul acestora a crescut constant după destrămarea fostei URSS.

În Rusia există la ora actuală peste 7.000 de moschei, în capitală funcționând patru asemenea lăcașe de cult.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *