Social

Unde-s banii românilor, domnule Guvern?

Cu ce se ocupă Parlamentul aflăm de la ecranele TV sau din ziare, dar legile adoptate sunt împotriva muritorilor de rând, adică împotriva poporului, pe care-l vede doar în campaniile electorale. Aceste două instituții ale statului nostru suveran nu fac nimic pentru oameni. Profită de împrumuturile de la diferite instituții universale, dar și de pe urma proiectelor Țării-Mamă, România.

În ultimii ani, România a susținut mai multe programe în R. Moldova. Cred că mai este în memoria colectivă „construirea satului” Cotu Morii (cel după inundații). Din materialele de construcție, primite de la frații noștri de peste Prut, s-au construit case pentru cei sinistrați și, când mergi spre vama Leușeni, se văd în zare, spre Vest, acoperișurile roșii ale acelui sat. Sat construit pe banii românilor.

Apoi repararea grădinițelor: aproape nu-i raion, care să nu fi beneficiat de acest proiect, chiar și cei din Găgăuzia.
De peste douăzeci de ani, mii de studenți își fac studiile dincolo de Prut, cu burse, cămin și alte facilități.

În ultimul timp, tot printr-un proiect, s-a reparat Muzeul de Arte și s-au alocat bani pentru repararea Sălii cu Orgă. Câteva zile în urmă, atrasă de un afiș, am intrat în Sala cu Orgă, mi-am luat bilet și am mers în sală. Am rămas stupefiată. Frigul de afară pătrunse în interior, deși se încerca încălzirea sălii cu niște calorifere electrice. Nici nu-ți mai dă în gând să lași paltonul! Sala cu Orgă, înconjurată cu un gard metalic de mai mult timp, leii stau triști, ascunși și ei, pereții sunt reci, podul de sus – deteriorat.

În acest dezastru un mare maestru, Ion Josan, violoncelist foarte cunoscut în țară și peste hotare, a încercat să descrețească frunțile și să încălzească inimile. În sală tăcere rece și aplauze calde. Apare o întrebare, naivă de tot, unde-s banii românilor, care au fost dați, prin Guvern, pentru reparația Sălii cu Orgă – unicat în spațiul estic – dar cred că și în cel european. La urma urmei este patrimoniul nostru cultural. Domnule Guvern, spune, unde-s banii românilor? De ce n-au ajuns la destinație?

Doamnă ministru a Culturii, Monica Babuc, ajutați-l pe domnul Guvern să răspundă la această întrebare.

Alexandra Tănase
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *