Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 8 Iunie 2012, ora 18:40    Din editia print

Marime Font

Unde se odihnesc „în pace” banii moldovenilor?

Moldovenii au bani – îmi strigă fiecare al treilea automobil de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu preţ între 50 şi 150 de mii de euro. 

 
 
 

Moldovenii au bani – îmi strigă restaurantele şi terasele pline de la amiază până după miezul nopţii. Moldovenii au bani – îmi strigă statisticile care, la nivel oficial, demonstrează donatorilor că suntem cea mai săracă ţară din Europa.
Cei de peste hotare transferă în ţară peste un miliard şi jumătate de dolari anual. În plus, vama, care obţine peste 80% din taxarea importurilor pentru consum, raportează venituri tot mai mari şi mai mari. Venituri care depăşesc 10 mlrd. lei anual, sau 50% din bugetul de stat. În acelaşi timp, pe depozitele bancare „dormitează” circa 30 de mlrd. lei sau un buget şi jumătate anual al Republicii Moldova.
Moldovenii bani au! Au moldovenii bani!

Dar….Lecţia crizei mondiale demonstrează că omenirea trece printr-o criză a încrederii. O criză psihologică, principalul rezultat al căreia este neîncrederea în ziua de mâine şi, respectiv, teama de a investi în afaceri.

Deocamdată, moldoveanului îi este mai simplu să pună banii pe un depozit bancar. Pe prim-plan e siguranţa, chiar dacă profitabilitatea e mai mult decât scundă, cel puţin pentru dorinţa moldoveanului de a obţine totul acum.

Evoluţia dobânzilor la depozite în monedă naţională a avut o tendinţă mai puţin optimistă în ultimele trei luni. Astfel, rata dobânzii la depozitele în lei moldoveneşti s-a redus de la 8,04% în februarie 2012 la 7,23% în aprilie 2012. La economiile în valută străină rata medie a dobânzii a coborât de la 6,1% în februarie la 4,7% în aprilie.

O evoluţie la fel de timidă au înregistrat şi preţurile la imobile sau tranzacţiile imobiliare. În ultimele luni, ele s-au menţinut sub zece mii de tranzacţii lunar.

Există multă incertitudine legată de zona euro şi moneda unică europeană, precum şi încetinirea economiei, cumpărătorii au devenit mai precauţi, iar vânzătorii nu doresc să cedeze din preţ, astfel explică experţii diminuarea numărului de tranzacţii în luna martie, după cinci luni de creştere.

Piaţa imobiliară este susţinută, în mare parte, de cei care cumpără locuinţe pentru a le da în chirie. Cumpărând o garsonieră cu 20.000 de euro, după o reparaţie cosmetică, ea poate fi dată în chirie cu cel puţin 100-150 de euro pe lună.

Procurarea de metale preţioase sau pietre scumpe, neînţelese de moldoveni, procurarea acţiunilor companiilor moldoveneşti, pe o piaţă amorfă, care nu poate păşi mai departe de epoca de piatră, hârtiile de valoare de stat, profitabilitatea cărora a scăzut de mai bine de două ori în ultimul timp, sunt instrumente investiţionale exotice, deocamdată, pentru cea mai mare parte a moldovenilor.
Aceasta demonstrează că moldoveanul, cel puţin care nu ţine banul la ciorap sau sub saltea, preferă instrumente „leneşe” de păstrare a banilor.

Statisticele demonstrează că mai puţin de 5% din toţi beneficiarii remitenţelor de peste hotare reinvestesc banii primiţi în afaceri. Instrument care necesită un risc şi responsabilitate mare din partea investitorului. În schimb, oferă posibilitatea obţinerii unui profit incomparabil mai mare.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul