Bună Dimineața

Unde trebuie să ajungă „boamba dată de români”?

Aşadar, actuala campanie e una dintre cele mai dure şi încrâncenate prin acţiunile fără precedent de manipulare a alegătorilor, întreprinse de actorii electorali. Spre deosebire de campaniile precedente, când partidele pur şi simplu ne minţeau dulce şi frumos, acum s-a mers mai departe şi locul minciunii l-au luat cele mai diabolice tehnici de manipulare a conştiinţelor. Am urmărit o dezbatere pe această temă la o televiziune de ştiri – participanţii s-au căznit să definească fenomenul manipulării şi, ca nişte copii de la ţară care se fugăresc după o găină ca să o prindă, n-au mai pus punctul pe „I”, confundând manipularea cu dezinformarea şi intoxicarea opiniei publice. Un lucru însă, principalul, nu s-a spus despre manipulare, şi anume, că aceasta este o acţiune de influenţare a comportamentului şi opţiunii electoratului prin tehnici reprobabile (murdare), o înşelăciune a electoratului.

Manipularea electoratului înseamnă înşelarea lui. Când sute de mii de cetăţeni sunt înşelaţi, înseamnă că alegerile sunt fraudate. Ciudat lucru, dar anume în această campanie, când alegerile sunt fraudate prin manipulare (înşelăciune), niciun partid nu vorbeşte de fraudarea alegerilor. Niciun partid nu a reuşit – şi-a propus oare? – să aducă pe agenda electorală a societăţii asemenea probleme ca starea sănătăţii naţiunii, speranţa de viaţă a moldovenilor, emigraţia, reforma procuraturii, consensul etnic şi religios ş.a.m.d. Întreaga campanie este construită pe lozinci demagogice şi populiste, cu o înaltă încărcătură… manipulatorie. Campioni la acest capitol sunt, indiscutabil, comuniştii. Epuizaţi doctrinar, compromişi după opt ani de guvernare, înrăiţi pe toţi cei care nu gândesc ca ei, comuniştii nu au altă soluţie decât manipularea cinică a electoratului. Comuniştii exploatează cele mai întunecate instincte şi resentimente, „resetează” cele mai periculoase fobii, valorifică moştenirea propagandistică a „clasicilor genului” – Stalin şi Hitler. Dovadă grăitoare în acest sens e recentul filmuleţ lansat de ideologii PCRM, „Trădaţi de vii”, cu subtitlul „investigaţie jurnalistică”. Trebuie să recunoaştem: este o „bijuterie” a genului, o realizare notorie a propagandei negre. Textul filmuleţului e citit cu multă pasiune de românul român, călător prin stele roşii, care răspunde la numele Victor Nichituş. Potrivit filmului, digul de la Nemţeni a fost distrus de actuala guvernare pentru a salva de la înec două oraşe din România. Nici chiar o minte bolnavă nu ar fi putut pune la cale o asemenea diversiune…

…În finalul filmuleţului apare o adolescentă care spune că digul a fost distrus de „o boambă dată de români”. Comuniştii merită felicitări: şi în această campanie electorală ei au reuşit să fugă de o competiţie firească a ideilor şi programelor, ca să nu se discute despre haosul pe care l-au întronat ei în Moldova în cei opt ani de guvernare. Preluând iniţiativa, ei propun alegătorilor să discute despre „boamba dată de români”… Iată de ce şi iată prin ce această campanie electorală e murdară, iar voturile date comuniştilor vor fi luate prin înşelăciune (manipulare). Mai este timp ca partidele din Alianţă să frângă situaţia. Opinia publică trebuie să protesteze împotriva acestei campanii de înşelăciune la scară naţională, să-i determine pe comunişti să înceteze dezmăţul propagandistic şi să readucă pe agenda dezbaterilor electorale problemele adevărate ale acestei ţări. Dacă am fi o societate matură, responsabilă şi cu sentimentul demnităţii, am face în aşa fel ca „boamba dată de români” să se întoarcă, precum un bumerang, în capul celor care au „detonat-o”.

P.S. …Apropo, dacă nu e cu supărare: nu se spune în limba română corectă a manipula cu electoratul, după cum nu se spune a conduce cu statul, ci a manipula electoratul, a conduce statul. Una la mână. A doua la mână: nu se spune a duce în eroare, ci a INduce în eroare. Şi, a treia la mână: nu se spune inclusiv şi, ci pur şi simplu inclusiv. Este straniu că analiştii participanţi la dezbateri, care le ştiu pe toate, să nu cunoască asemenea lucruri elementare). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *