Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 23 Iunie 2018, ora 10:40

Unele pensii din Moldova vor crește cu 4 mii de lei. Cine sunt beneficiarii

Marime Font

 
 
 

Din 1 ianuarie 2019, pensiile unor categorii de pensionari vor crește cu peste 4 mii de lei.


Unele pensii din Moldova se vor majora după recalculare cu 4 mii de lei. Este vorba despre pensiile beneficiarilor care mai lucrează și care vor fi supuse recalculării începând cu 1 ianuarie 2019. Informația a fost prezentată pentru Sputnik-Moldova de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu.

Potrivit unui proiect de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, aprobat de Guvern, recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape. În primul rând, este vorba despre recalcularea pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.Secretarul de stat a declarat pentru Sputnik că pensiile care vor fi recalculate din 1 ianuarie 2019 vor crește în mediu cu 2 mii de lei, iar unele chiar cu 4 mii de lei pe lună.

”Am analizat câteva cazuri, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu cât s-ar majora unele pensii ca urmare a reexaminării și am stabilit că în mediu acestea vor crește cu aproape 2000 de lei. Dacă vorbim despre cazuri concrete, nicio pensie stabilită nu poate fi comparată cu o altă pensie. Am analizat diferite profesii: farmacist, asistent medical, paznic, șofer, sunt situații diferite și majorarea ca urmare a recalculării este diferită, fiindcă persoanele au avut un salariu diferit au achitat diferit contribuțiile sociale din acest salariu și respectiv majorarea în urma reexaminării va fi diferențiată. Vorbim și de 2 mii de lei și chiar de 4 mii de lei, dar vorbim și despre 200 de lei”, a declarat Rusu.

Potrivit secretarului de stat, noua formulă de calcul a pensiei demonstrează legătura dintre salariu, contribuțiile sociale și mărimea pensiei.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

Potrivit ministerului de resort, de recalcularea pensiei în 2019 vor beneficia aproximativ 2500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2048 lei la 4770 lei, iar în 2020 – peste 5500 beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1900 la 3765 lei.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Sursa: Sputnik.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul