Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 29 Mai 2020
Abonamente

Politică 9 Septembrie 2017, ora 21:47

în regiuneUngaria – dezinformare ca la carte cu ajutorul UDMR în speța liceului teologic romano catolic din Târgu Mureș

Marime Font

Zilele acestea asistăm din nou la o serie de declarații mai mult sau mai puțin contondente între diplomația română și ungară, chiar la proferarea unor amenințări din partea Budapestei la adresa intereselor regionale și economice ale României, totul pornind de la modalitatea în care conducerea UDMR a înțeles să acționeze pentru a înființa, cel mai probabil prin încălcarea cadrului legal, Liceul teologic romano-catolic din Târgu Mureș, ignorând interesele copiilor maghiari care, cu bună credință, au ascultat sfatul de a-și părăsi vechile școli și de a învăța, începând cu anul 2014, la această unitate de învățământ. 

S-a scris foarte mult despre condițiile în care a apărut liceul teologic încât nu mai are sens să precizăm decât o foarte scurtă esență a celor întâmplate, pentru a înțelege maniera în care și de această dată Budapesta și conducerea UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, se coordonează pentru a pune în aplicare o ampla acțiune de dezinformare, speculând situația delicată în care se află copiii care au studiat la liceul teologic maghiar. Ce este și mai trist este faptul că unii politicieni români pică în această capcană, înghițind poveștile Budapestei fără să clipească, cu toate că realitatea este alta decât apocalipsa descrisă de UDMR.

Pe scurt, Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș, în care proporția UDMR este undeva în jur de 40% (suficientă pentru a fi principalul dirijor în adoptarea deciziilor urbei) a decis la nivelul anului 2014 să înființeze liceul teologic, se pare că fără a respecta prevederile legale în materie, beneficiind de sprijinul larg al inspectorului școlar general de atunci, Ștefan Someșan. Merită menționat că inițiatorii proiectului, UDMR și o fundație a Bisericii romano-catolice unde membru important este fostul deputat Borbely Laszlo (pentru cine nu știe unul dintre cei mai vechi membri ai Uniunii), nu aveau nici măcar de unde să facă rost de cei 300 de elevi maghiari (număr minim pentru constituirea unei unități de învățământ) și astfel au declanșat haosul rupând efectiv clasele de limba maghiară de la prestigiosul Colegiu Național Unirea și pe cele de la Liceul maghiar Bolyai, pentru a ajunge la cifra prevăzută de lege.

Loading...


Pentru faptele comise atunci, DNA Târgu Mureș a început urmărirea penală asupra lui Ștefan Someșan și a fostului director al liceului teologic, Tamasi Zsolt, acuzați că au realizat mai multe fapte de abuz în serviciu care au dus la înființarea unității de învățământ. În paralel, procesul intentat ISJ de mai mulți părinți de la Colegiu Național Unirea se apropie de final, în luna august 2017 Curtea de Apel Mureș confirmând decizia anterioară adoptată de Tribunalul Târgu Mureș prin care s-a hotărât suspendarea activității instituției de învățământ, astfel încât începând cu luna septembrie aceasta nu mai poate funcționa din punct de vedere legal.

Deși atât Kelemen Hunor cât și conducerea UDMR Mureș probabil cunoșteau încă de la început că legislația fusese, cel mai probabil, încălcată pentru înființarea acestei școli, au preferat să nu adopte nicio atitudine și, ceea ce este și mai grav, au preferat să nu facă nimic pentru a remedia situația, nici în al 12-lea ceas, adică în anul 2016, când DNA a început ancheta iar problemele de legalitate ale liceului erau din ce în ce mai evidente. La începutul anului 2017 Kelemen Hunor putea să își asume vina pentru erorile comise la înființarea liceului și să demareze procedurile legale pentru înființarea școlii catolice maghiare.

Însă nu ignoranța a dus la această decizie ci, evident, ca de obicei, interesul electoral, victimizarea în spațiul public fiind mult mai productivă pentru Kelemen Hunor decât recunoașterea în fața părinților maghiari a faptului că reprezentanții UDMR din județul Mureș au greșit – intenționat sau nu. Și astfel, subiectul liceului teologic ajunge obiect de campanie electorală în noiembrie 2016 când Kelemen Hunor organizează, sub masca Bisericii Catolice, un protest în Târgu Mures, vorbind în fața a 2500 de persoane despre nedreptățile făcute de autoritățile române și de justiția care vânează maghiari, dar nespunând niciun cuvânt despre probabilele ilegalități întreprinse de membrii partidului său. Încă de atunci Ungaria s-a raliat cu mic cu mare la mascarada conducerii UDMR, ridicând o banală problemă juridică a liceului la nivelul relației bilaterale, susținând grosolan în diferite conteste că România nu respectă drepturile minorității maghiare. Evident, după cum este mai nou cutuma, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei a acordat și o distincție onorifică din partea statului ungar fostului director Tamasi Zsolt, persecutat de justiția românească. Citește tot articolul aici

Timpul s-a scurs și după cum era de așteptat justiția a început să emită decizii care relevau ilegalitatea înființării liceului. Mai întâi Tribunalul Târgu Mureș s-a pronunțat pe fondul problemei, relevând ilegalitatea înființării instituției de învățământ și apoi Curtea de Apel constatând legalitatea suspendării hotărârii de funcționare a liceului. Ce face atunci UDMR? Se apucă să înființeze legal școala? Evident ca nu! Organizează o altă acțiune de protest, văzând probabil că nu poate rezolva în negocierile politice directe problema, și de această dată se coordonează perfect cu Budapesta, pentru ca acțiunea de dezinformare a opiniei publice să fie totală. Surpriza însă vine din faptul că la protestul de ieri, organizat pe aceeași formulă a Bisericii Catolice, dar cu prezența principalilor lideri ai UDMR, este unul de amploare mai mică decât cel precedent, motiv pentru care Kelemen Hunor a evitat să mai susțină un discurs public, de frică să nu fie fluierat, așa cum am înțeles că s-a întâmplat la cel precedent. În timpul acesta Budapesta încearcă și ea să reacționeze, mai întâi printr-un comunicat emis de Hidvegi Balazs, director de comunicare în FIDESZ (principalul partid de guvernământ) în care România este informată că FIDESZ protestează cu fermitate față de imposibilitatea elevilor maghiari să mai studieze în limba maternă, solicitând măsuri urgente Guvernului României pentru rezolvarea situației.

Un lucru cât se poate mai fals, în condițiile în care, potrivit actualului inspector școlar general al județului Mureș, fiecare elev de la liceul teologic suspendat a fost înscris într-o unitate de învățământ (în principal la acele unități de la care au și venit în 2014), astfel încât, la 11 septembrie 2017 aceștia vor putea începe în condiții normale anul școlar.

Văzând că autoritățile de la București nu reacționează, FIDESZ a emis un al doilea comunicat, de această dată prin vocea ministrului ungar al Resurselor Umane (Balogh Zoltan) în care este prezentă aceeași retorică, dar sunt folosite cuvinte mai dure, în speță ideea că Ungaria nu mai tolerează persecutarea fostului director al liceului, România fiind acuzată că tergiversează într-un mod iresponsabil situația de la unitatea de învățământ. Ministrul Balogh somează, la finalul poziției domniei sale, România să soluționeze situația.

În paralel, probabil pentru că atât Ungaria cât și UDMR anticipau că prezența oamenilor la protest nu va fi una relevantă, maghiarii înțelegând deja jocurile politicianiste ieftine ale conducerii UDMR, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul României la Budapesta, deși suntem convinși că autoritățile ungare cunoșteau dinainte răspunsul României și de altfel al oricărui stat democratic – justiția trebuie lăsată să își spună cuvântul. Dar circul dă bine și comunicatul postat de urgență de MAE ungar pe principala agenție ungară de știri dă bine și poate mobiliza, la rândul sâu, maghiarii să fie prezenți la protest. Și pentru ca circul să fie total, Ungaria amenință România că se va opune aderării țării noastre la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică care după cum îi spune numele nu are nici în clin nici în mânecă cu.... educația sau liceul teologic. Dar probabil este un nou mesaj menit a speria diplomația română care ar trebui să rezolve situația.....din justitie.

În toată această vâltoare a declarațiilor acuzatoare false la adresa României, MAE român a emis la rândul său un comunicat de bun simț, în care explică situația și în care partea ungară este asigurată că se face tot posibilul ca elevii maghiari să nu resimtă efectele unei decizii luate de justiție, astfel încât aceștia pot să își continue nestingherit studiile.

Mă gândesc chiar că acest conținut al comunicatului MAE român a fost unul prea blând, întrucât cred ca și noi puteam amenința Ungaria cu mult mai multe lucruri. De exemplu, având în vedere că Budapesta este în plină campanie electorală, cred că simpla referire la posibilitatea interzicerii întrării în țară a unor politicieni ungari care aduc atingere constant imaginii și intereselor României ar trezi fior reci pe spinarea Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria. Sau ce ziceți de adoptarea unei legislații care să interzică accesul în funcțiile de demnitate publică a persoanelor cu mai multe cetățenii sau pierderea cetățeniei române ca efect al obținerii unei a doua cetățenii (după modelul slovac, de exemplu). Sau de sistarea finanțărilor ungare către diverse asociații sau fundații, unele dinttre ele cu activități chiar dubioase în România sau obligarea acestor să declare sursa banilor, după modelul....unguresc, care se aplică de câteva luni în țara vecină...sau să dăm o lege prin care să interzicem funcționarea universităților private finanțate de un terț stat, tot după modelul legislației.....ungurești.....și sunt convins că ne mai pot veni idei.

Concluzia este una singură, și anume aceea că justiția are ultimul cuvânt în ceea ce privește situația de la liceul teologic din Târgu Mureș, indiferent de presiunile pe care UDMR sau Budapesta le fac asupra României. Intre timp elevii maghiari vor începe luni școala la unitățile de învățământ de la care au plecat și, de ce nu, se vor întoarce la unitatea de învățământ dacă aceasta se va înființa în mod legal.

Tocmai de aceea, poate ar fi bine ca unii politicieni români care se grăbesc, din motive necunoscute, să dea dreptate Budapestei, probabil de frica măsurilor pe care aceasta le va lua în plan internațional, să conștientizeze că trebuie să stea liniștiți, că Ungaria are mult mai multe lucruri și interese de pierdut decât România în situația înghețării relațiilor diplomatice. În ceea ce-l privește pe domnul Kelemen Hunor, credem că mult mai bine pentru domnia sa ar fi dacă i-ar obliga pe membrii din conducerea UDMR Mureș să învețe legislația care duce la înființarea unei unități școlare de învățământ, astfel încât aceștia să o pună integral în practică atunci când, cel mai probabil, vor relua demersurile de înființare a liceului, în condițiile în care justiția cel mai probabil va constata erorile comise de Consiliul local, influențat de UDMR, la alegerile din 2014.

Cât despre maghiarii din Târgu Mureș, aceștia învață treptat să înțeleagă că UDMR nu este altceva decât un partid politic care urmărește interesele politice și nu pe cele ale oamenilor. Dovadă este faptul că la marele protest din Târgu Mureș probabil jumătate din cei prezenți au fost aduși, pe linie de partid, din județele limitrofe! Așadar să lăsăm domnilor justiția să își spună, încă odată, cuvântul și să lăsăm MAE român să gestioneze, după cum știe el mai bine, relația bilaterală.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 09:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:42

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie într-un editorial pe Cotidianul.md că opoziția se „teme să sancționeze un guvern neprofesionist”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Mai 2020, ora: 09:36

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Arheologii italieni au făcut o descoperire magistrală sub o vie dintr-o localitate aflată la nord de Verona. Anunțul vine într-un moment în care spațiile culturale ale țării revin încet la viață după cea mai grea perioadă a existenței sale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 09:34

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:28

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează Foto: Miller și Chicu

Premierul Ion Chicu anunță că este împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale pentru că asta implică „imixtiuni din extern”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)