Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Politică 9 Septembrie 2017, ora 21:47

în regiuneUngaria – dezinformare ca la carte cu ajutorul UDMR în speța liceului teologic romano catolic din Târgu Mureș

Marime Font

Zilele acestea asistăm din nou la o serie de declarații mai mult sau mai puțin contondente între diplomația română și ungară, chiar la proferarea unor amenințări din partea Budapestei la adresa intereselor regionale și economice ale României, totul pornind de la modalitatea în care conducerea UDMR a înțeles să acționeze pentru a înființa, cel mai probabil prin încălcarea cadrului legal, Liceul teologic romano-catolic din Târgu Mureș, ignorând interesele copiilor maghiari care, cu bună credință, au ascultat sfatul de a-și părăsi vechile școli și de a învăța, începând cu anul 2014, la această unitate de învățământ. 

S-a scris foarte mult despre condițiile în care a apărut liceul teologic încât nu mai are sens să precizăm decât o foarte scurtă esență a celor întâmplate, pentru a înțelege maniera în care și de această dată Budapesta și conducerea UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, se coordonează pentru a pune în aplicare o ampla acțiune de dezinformare, speculând situația delicată în care se află copiii care au studiat la liceul teologic maghiar. Ce este și mai trist este faptul că unii politicieni români pică în această capcană, înghițind poveștile Budapestei fără să clipească, cu toate că realitatea este alta decât apocalipsa descrisă de UDMR.

Pe scurt, Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș, în care proporția UDMR este undeva în jur de 40% (suficientă pentru a fi principalul dirijor în adoptarea deciziilor urbei) a decis la nivelul anului 2014 să înființeze liceul teologic, se pare că fără a respecta prevederile legale în materie, beneficiind de sprijinul larg al inspectorului școlar general de atunci, Ștefan Someșan. Merită menționat că inițiatorii proiectului, UDMR și o fundație a Bisericii romano-catolice unde membru important este fostul deputat Borbely Laszlo (pentru cine nu știe unul dintre cei mai vechi membri ai Uniunii), nu aveau nici măcar de unde să facă rost de cei 300 de elevi maghiari (număr minim pentru constituirea unei unități de învățământ) și astfel au declanșat haosul rupând efectiv clasele de limba maghiară de la prestigiosul Colegiu Național Unirea și pe cele de la Liceul maghiar Bolyai, pentru a ajunge la cifra prevăzută de lege.


Pentru faptele comise atunci, DNA Târgu Mureș a început urmărirea penală asupra lui Ștefan Someșan și a fostului director al liceului teologic, Tamasi Zsolt, acuzați că au realizat mai multe fapte de abuz în serviciu care au dus la înființarea unității de învățământ. În paralel, procesul intentat ISJ de mai mulți părinți de la Colegiu Național Unirea se apropie de final, în luna august 2017 Curtea de Apel Mureș confirmând decizia anterioară adoptată de Tribunalul Târgu Mureș prin care s-a hotărât suspendarea activității instituției de învățământ, astfel încât începând cu luna septembrie aceasta nu mai poate funcționa din punct de vedere legal.

Deși atât Kelemen Hunor cât și conducerea UDMR Mureș probabil cunoșteau încă de la început că legislația fusese, cel mai probabil, încălcată pentru înființarea acestei școli, au preferat să nu adopte nicio atitudine și, ceea ce este și mai grav, au preferat să nu facă nimic pentru a remedia situația, nici în al 12-lea ceas, adică în anul 2016, când DNA a început ancheta iar problemele de legalitate ale liceului erau din ce în ce mai evidente. La începutul anului 2017 Kelemen Hunor putea să își asume vina pentru erorile comise la înființarea liceului și să demareze procedurile legale pentru înființarea școlii catolice maghiare.

Însă nu ignoranța a dus la această decizie ci, evident, ca de obicei, interesul electoral, victimizarea în spațiul public fiind mult mai productivă pentru Kelemen Hunor decât recunoașterea în fața părinților maghiari a faptului că reprezentanții UDMR din județul Mureș au greșit – intenționat sau nu. Și astfel, subiectul liceului teologic ajunge obiect de campanie electorală în noiembrie 2016 când Kelemen Hunor organizează, sub masca Bisericii Catolice, un protest în Târgu Mures, vorbind în fața a 2500 de persoane despre nedreptățile făcute de autoritățile române și de justiția care vânează maghiari, dar nespunând niciun cuvânt despre probabilele ilegalități întreprinse de membrii partidului său. Încă de atunci Ungaria s-a raliat cu mic cu mare la mascarada conducerii UDMR, ridicând o banală problemă juridică a liceului la nivelul relației bilaterale, susținând grosolan în diferite conteste că România nu respectă drepturile minorității maghiare. Evident, după cum este mai nou cutuma, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei a acordat și o distincție onorifică din partea statului ungar fostului director Tamasi Zsolt, persecutat de justiția românească. Citește tot articolul aici

Timpul s-a scurs și după cum era de așteptat justiția a început să emită decizii care relevau ilegalitatea înființării liceului. Mai întâi Tribunalul Târgu Mureș s-a pronunțat pe fondul problemei, relevând ilegalitatea înființării instituției de învățământ și apoi Curtea de Apel constatând legalitatea suspendării hotărârii de funcționare a liceului. Ce face atunci UDMR? Se apucă să înființeze legal școala? Evident ca nu! Organizează o altă acțiune de protest, văzând probabil că nu poate rezolva în negocierile politice directe problema, și de această dată se coordonează perfect cu Budapesta, pentru ca acțiunea de dezinformare a opiniei publice să fie totală. Surpriza însă vine din faptul că la protestul de ieri, organizat pe aceeași formulă a Bisericii Catolice, dar cu prezența principalilor lideri ai UDMR, este unul de amploare mai mică decât cel precedent, motiv pentru care Kelemen Hunor a evitat să mai susțină un discurs public, de frică să nu fie fluierat, așa cum am înțeles că s-a întâmplat la cel precedent. În timpul acesta Budapesta încearcă și ea să reacționeze, mai întâi printr-un comunicat emis de Hidvegi Balazs, director de comunicare în FIDESZ (principalul partid de guvernământ) în care România este informată că FIDESZ protestează cu fermitate față de imposibilitatea elevilor maghiari să mai studieze în limba maternă, solicitând măsuri urgente Guvernului României pentru rezolvarea situației.

Un lucru cât se poate mai fals, în condițiile în care, potrivit actualului inspector școlar general al județului Mureș, fiecare elev de la liceul teologic suspendat a fost înscris într-o unitate de învățământ (în principal la acele unități de la care au și venit în 2014), astfel încât, la 11 septembrie 2017 aceștia vor putea începe în condiții normale anul școlar.

Văzând că autoritățile de la București nu reacționează, FIDESZ a emis un al doilea comunicat, de această dată prin vocea ministrului ungar al Resurselor Umane (Balogh Zoltan) în care este prezentă aceeași retorică, dar sunt folosite cuvinte mai dure, în speță ideea că Ungaria nu mai tolerează persecutarea fostului director al liceului, România fiind acuzată că tergiversează într-un mod iresponsabil situația de la unitatea de învățământ. Ministrul Balogh somează, la finalul poziției domniei sale, România să soluționeze situația.

În paralel, probabil pentru că atât Ungaria cât și UDMR anticipau că prezența oamenilor la protest nu va fi una relevantă, maghiarii înțelegând deja jocurile politicianiste ieftine ale conducerii UDMR, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul României la Budapesta, deși suntem convinși că autoritățile ungare cunoșteau dinainte răspunsul României și de altfel al oricărui stat democratic – justiția trebuie lăsată să își spună cuvântul. Dar circul dă bine și comunicatul postat de urgență de MAE ungar pe principala agenție ungară de știri dă bine și poate mobiliza, la rândul sâu, maghiarii să fie prezenți la protest. Și pentru ca circul să fie total, Ungaria amenință România că se va opune aderării țării noastre la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică care după cum îi spune numele nu are nici în clin nici în mânecă cu.... educația sau liceul teologic. Dar probabil este un nou mesaj menit a speria diplomația română care ar trebui să rezolve situația.....din justitie.

În toată această vâltoare a declarațiilor acuzatoare false la adresa României, MAE român a emis la rândul său un comunicat de bun simț, în care explică situația și în care partea ungară este asigurată că se face tot posibilul ca elevii maghiari să nu resimtă efectele unei decizii luate de justiție, astfel încât aceștia pot să își continue nestingherit studiile.

Mă gândesc chiar că acest conținut al comunicatului MAE român a fost unul prea blând, întrucât cred ca și noi puteam amenința Ungaria cu mult mai multe lucruri. De exemplu, având în vedere că Budapesta este în plină campanie electorală, cred că simpla referire la posibilitatea interzicerii întrării în țară a unor politicieni ungari care aduc atingere constant imaginii și intereselor României ar trezi fior reci pe spinarea Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria. Sau ce ziceți de adoptarea unei legislații care să interzică accesul în funcțiile de demnitate publică a persoanelor cu mai multe cetățenii sau pierderea cetățeniei române ca efect al obținerii unei a doua cetățenii (după modelul slovac, de exemplu). Sau de sistarea finanțărilor ungare către diverse asociații sau fundații, unele dinttre ele cu activități chiar dubioase în România sau obligarea acestor să declare sursa banilor, după modelul....unguresc, care se aplică de câteva luni în țara vecină...sau să dăm o lege prin care să interzicem funcționarea universităților private finanțate de un terț stat, tot după modelul legislației.....ungurești.....și sunt convins că ne mai pot veni idei.

Concluzia este una singură, și anume aceea că justiția are ultimul cuvânt în ceea ce privește situația de la liceul teologic din Târgu Mureș, indiferent de presiunile pe care UDMR sau Budapesta le fac asupra României. Intre timp elevii maghiari vor începe luni școala la unitățile de învățământ de la care au plecat și, de ce nu, se vor întoarce la unitatea de învățământ dacă aceasta se va înființa în mod legal.

Tocmai de aceea, poate ar fi bine ca unii politicieni români care se grăbesc, din motive necunoscute, să dea dreptate Budapestei, probabil de frica măsurilor pe care aceasta le va lua în plan internațional, să conștientizeze că trebuie să stea liniștiți, că Ungaria are mult mai multe lucruri și interese de pierdut decât România în situația înghețării relațiilor diplomatice. În ceea ce-l privește pe domnul Kelemen Hunor, credem că mult mai bine pentru domnia sa ar fi dacă i-ar obliga pe membrii din conducerea UDMR Mureș să învețe legislația care duce la înființarea unei unități școlare de învățământ, astfel încât aceștia să o pună integral în practică atunci când, cel mai probabil, vor relua demersurile de înființare a liceului, în condițiile în care justiția cel mai probabil va constata erorile comise de Consiliul local, influențat de UDMR, la alegerile din 2014.

Cât despre maghiarii din Târgu Mureș, aceștia învață treptat să înțeleagă că UDMR nu este altceva decât un partid politic care urmărește interesele politice și nu pe cele ale oamenilor. Dovadă este faptul că la marele protest din Târgu Mureș probabil jumătate din cei prezenți au fost aduși, pe linie de partid, din județele limitrofe! Așadar să lăsăm domnilor justiția să își spună, încă odată, cuvântul și să lăsăm MAE român să gestioneze, după cum știe el mai bine, relația bilaterală.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)