Internațional

Ungaria se înconjoară de garduri, dar vrea menţinerea Schengen: Colapsul zonei ar declanşa o criză economică

Criza imigranţilor din Europa a dus la reintroducerea controalelor temporare la graniţa în Uniunea Europeană (UE) pentru prima dată în ultimele două decenii şi ameninţă să ducă la prăbuşirea unuia din cele mai importante proiecte de integrare, scrie The Telegraph.

Într-o declaraţie făcută sursei citate, Peter Szijjarto avertizează că desfiinţarea zonei de liberă circulaţie între 26 de ţări europene va duce la "daune de neimaginat" economiilor de pe continent.

"Dacă zona Schengen va fi demolată sau distrusă, va provoca asemenea pagube economice încât nu ştiu cum le va face faţă Europa", a afirmat Szijjarto.

Szijjarto a cerut Bruxellesului să păstreze cu orice chip zona de liberă circulaţie, pentru a stopa declinul economic european, în contextul cursei globale a puterilor regionale. Şeful diplomaţiei ungare a arătat de ce e important că Europa să îşi păstreze unitatea: "SUA sunt foarte puternice, China are o politică economică extinsă, statele arabe se întăresc şi noi europeni ne cufundăm în problemele noastre".

Declaraţiile sale survin în contextul în care Ungaria critică vehement felul în care UE gestionează criză imigranţilor. Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a atras la rândul sau critici de la Bruxelles şi nu numai după ce a ridicat un gard de sârmă ghimpată la graniţa să sudică, pentru a stăvili fluxul de imigranţi din Siria, Afganistan şi nordul Africii.

Însă Szijjarto a subliniat că Guvernul din care face parte se străduieşte să ţină în viaţă Schengen prin îndeplinirea datoriei de a proteja graniţa externă a UE.

"Zona Schengen se bazează pe două elemente: primul e că nu există controale în interior; al doilea e că ne protejăm la exterior. Dacă rupi al doilea consens, primul se poate destramă foarte uşor", a avertizat acesta.

Franţa, Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Slovenia au reintrodus temporar controale la graniţe pentru a face faţă fluxurilor migratorii. Luna viitoare, liderii UE se vor reuni pentru a decide dacă suspendă sau nu acordul Schengen şi îl înlocuiesc cu un sistem de urgenţă de doi ani de controale la graniţa.

Se estimează că încă 1,3 milioane de imigranţi vor ajunge pe continent anul acesta, după ce în 2015 au intrat peste un milion de oameni.

O reintroducere cu titlu permanent a controalelor la frontierele naţionale ar costă statele din zona Schengen în jur de 110 miliarde de euro în decursul următorilor 10 ani, indică recent un studiu realizat de centrul de reflecţie France Strategie, afiliat biroului premierului francez.

Potrivit studiului, costurile reducerii activităţilor turistice şi de transport ar echivala cu 0,8% din PIB al Uniunii Europene pe următorii 10 ani.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *