Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente
 
 
 

Afaceri 14 Septembrie 2016, ora 10:15

Ungaria va oferi 60 mln de euro pentru agenții economici moldoveni

Marime Font

Guvernul de la Budapesta a deschis o linie de creditare în valoare de peste 60 milioane de euro pentru agenții economici moldoveni, implicați în realizarea proiectelor bilaterale.

Banii vor fi oferiți în scopul facilitării relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Ungaria, precum și finanțării proiectelor investiționale în țara noastră.

O declarație în acest sens a făcut ieri, la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe şi Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto, la o întrevedere de lucru cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei.În cadrul dialogului, Peter Szijjarto a apreciat stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre cele două state şi a menţionat accelerarea acestora în ultima perioadă, în special, după ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ungare de cooperare economică. Oficialul ungar a accentuat că implementarea unor proiecte investiționale în diferite domenii, cu participarea companiilor din ambele țări, ar permite extinderea relațiilor de cooperare și ar facilita stabilirea contactelor directe între oamenii de afaceri din cele două state.

Octavian Calmîc a mulțumit autorităților de la Budapesta pentru susținerea Republicii Moldova în implementarea obiectivelor legate de parcursul european al țării noastre, în special, a prevederilor Acordului de Asociere cu UE și a celui privind Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. În context, ministrul Economiei a subliniat că în prezent R. Moldova se află în proces de negociere a unei noi Agende de Asociere și urmează să elaboreze un nou Plan Național de Implementare a Acordului de Asociere (2017-2019).

Cu referire la relațiile bilaterale dintre cele două state, viceprim-ministrul a specificat că Republica Moldova este interesată în realizarea proiectelor comune în cadrul Strategiei Dunării, în domeniul energetic, protecția mediului, transporturi și altele. Ținînd cont de experiența Ungariei în armonizarea legislației naționale cu cea comunitară, Octavian Calmîc a mai specificat interesul părții moldovenești faţă de schimbul de experiență în domeniul protecției consumatorilor și disponibilitatea pentru negocierea unui eventual Acord de asistență în domeniul vizat.

În perioada ianuarie-iunie 2016, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria a înregistrat suma de 39,74 milioane dolari SUA, cu 19,1% mai mult comparativ cu perioada similară al anului trecut, deținînd astfel ponderea de 1,43% în volumul comerțului total al țării noastre.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, la 13 iunie 2016, în Republica Moldova activau 59 de întreprinderi cu capital maghiar, investițiile însumînd 90 de milioane de lei.

Sursa: Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md