Economie

Ungaria vrea să NAŢIONALIZEZE o parte din companiile de UTILITĂŢI

Premierul ungar nu a dorit să dezvăluie numele companiilor vizate, dar a precizat că societăţile de distribuţie a apelor şi de tratare a apelor reziduale vor fi şi ele afectate.

Într-un interviu acordat postului public de radio, Viktor Orban a declarat că Guvernul ungar elaborează în prezent legislaţia privind transformarea afacerilor firmelor de utilităţi în activități non-profit, fiind posibil ca actul normativ să fie aprobat de parlament înainte de alegerile legislative din primăvara anului următor.

Orban a dat drept exemplu cazul Danemarcei, unde companiile private de termoficare sunt obligate să reinvestească profiturile lor.

"Nu sunt impresionat de cei care spun că nu au profit. Companiile sunt rugate să-şi ajusteze operaţiunile, astfel încât să ieftinească energia pentru consumatori", a spus Orban.

Guvernul de la Budapesta a redus tarifele la gaze naturale, electricitate şi servicii de termoficare cu 10% începând de la 1 ianuarie 2013 şi intenţionează să aplice o nouă reducere în luna noiembrie, ceea ce va conduce la reducerea cu 20% a facturilor la utilităţi plătite de consumatorii ungari.

Strategia guvernului de la Budapesta de a reintroduce constrolului statului la companiile de utilități și energie nu este nouă.
Anul trecut, guvernul condus de Viktor Orban a răscumpărat pachetul de 21% din acţiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusă Surgut şi un pachet de 74% din acţiunile producătorului de componente auto Raba.

Tototdată, Orban a naționalizat pilonul pensiilor private, care valora 10 miliarde euro, în contextul crizei economice.

Sursa: EVZ.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *