Social

Unicul cascador moldovean care joacă în filme străine

Cu toate că a avut o carieră frumoasă în Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”, nu s-a mulțumit cu atât și a început să facă trucuri și cascadorie din anul 1995, în paralel cu activitatea sa de bază. Tot atunci a fost descoperit și invitat în mai multe producții de regizorii Igor Talpă și Igor Guzun.

Cascador bun – actor bun

Ghenadie Gumenco și-a făcut debutul în calitate de cascador în 1997 în filmul „Рикошет” (Ricoșeul), tot atunci regizorul peliculei, Igor Talpă, i-a recomandat să facă și cursuri de actorie, deoarece, după cum a menționat acesta: „Nu este de ajuns să faci o săritură complicată, trebuie să o și execuți frumos. Este foarte greu să lucrezi cu cascadorii care nici nu bănuiesc cu ce se mănâncă această meserie”.

Imediat după cursurile de actorie au venit și primele propuneri. În calitate de cascador profesionist și actor începător, a interpretat două roluri episodice, în ambele cazuri având rolul de bandit.

„Mă consider o fire foarte calmă, de aceea nu înțeleg de ce regizorii au văzut în mine un gangster. Cu toate acestea, în filmele pe care le-am jucat am fost responsabil de cascadoriile atât pentru personajele pozitive, cât și pentru cele negative”, spune Ghenadie.

Câte trei ore de antrenamente pe zi

Cascadorul ne spune că pentru a deveni un profesionist de valoare a muncit foarte mult. Se antrenează la sala de sport câte trei ore pe zi, duce un mod de viață sănătos, iar disciplina este calitatea primordială care l-a ajutat să ajungă acolo unde este astăzi.

„Atunci când faci o cascadorie complicată, calculezi cu exactitate maximă fiecare pas, pentru că orice mișcare este importantă, îți pui viața în pericol, iar asta este un motiv serios ca să fii atent la ceea ce faci”, povesteşte bărbatul.

Astfel, Ghenadie zice că anume din această cauză în toți acești ani nu a fost traumatizat niciodată, iar de-a lungul timpului a învățat să înțeleagă din start ce trebuie să facă pentru ca o anumită cascadorie să se sfârșească cu bine.

„Momentul de glorie” al lui Ghenadie

Apoi, cascadorul îşi aduce aminte de ziua în care își aștepta rândul ca să filmeze o scenă, în timp ce avea loc o altă filmare a doi eroi principali și doi soldaţi, aflați într-o barcă, care trebuiau să treacă râul. După ce şi-a făcut toate calculele, Ghenadie a presimțit că barca se va răsturna pe la mijlocul râului. A mers la regizor, însă acesta l-a liniștit, spunându-i că actorii nu sunt în pericol. Desigur că nu l-a ascultat și a început să se pregătească, pentru că intuia că va urma ceva rău. A reușit doar să se descalțe de bocanci, când barca s-a răsturnat.
„Actorii au ieşit repede la suprafaţă, pe când militarii cu uniformele lor, care cântăreau câteva kilograme, au fost trași la fund. Am sărit imediat după ei și când am ieşit la mal cu al doilea soldat, acesta mi-a spus că a scăpat arma în apă, desigur m-am întors după ea. Am căutat automatul sub apă câteva minute, în tot acest timp echipa de filmare credea că nu mai ies viu de acolo. Când m-au văzut la mal cu automatul în mână, femeile lăcrimau, iar bărbaţii au început a aplauda. Atunci am trăit un adevărat moment de glorie”, râde cascadorul.

Școala de cascadori, un vis încă neîmplinit

Ghenadie mărturisește că nici nu mai ţine minte în câte pelicule s-a filmat, căci a jucat atât în producții moldovenești, cât și străine. Iar după ce a devenit cunoscut în sfera cascadoriei, a primit mai multe invitații de peste hotare, pe care le-a refuzat, deoarece consideră că și la noi în țară te poți realiza pe plan profesional.

„Iubesc mult ţara în care trăiesc şi nu doresc să plec de aici. Vreau ca lumea să ştie că putem face multe lucruri bune şi acasă. Am un vis de a deschide o școală profesională pentru cascadori, pentru care lupt de mai mulţi ani şi în viitorul apropiat sper să devină realitate”, mărturiseşte cascadorul.

A avut o tentativă de a înființa o instituție de acest gen în anul 2003, însă până la urmă proiectul a fost stopat, din motiv că autoritățile nu i-au oferit niciun sprijin, ba mai mult, trebuia să plătească o sumă colosală pentru a-și vedea visul îndeplinit.

„Când am publicat anunţul că vom deschide școala pentru cascadori, ne-au sunat aproximativ patru sute de persoane și au zis că doresc să frecventeze aceste cursuri. Chiar dacă atunci din anumite motive nu a fost posibilă inaugurarea instituției, nu renunţ la această idee și sunt sigur că şcoala își va începe activitatea în viitorul apropiat”, povesteşte Ghenadie.

Cele mai complicate cascadorii, curând în Moldova

Niciodată nu se mulțumește cu ceea ce are, acum, spre exemplu, cascadorul se pregăteşte intens pentru două sărituri foarte complicate. Prima săritură o va efectua de pe aripa unui avion de la o înălţime pe care Ghenadie o ţine în taină. Atunci cascadorul va sări în gol fără paraşută şi fără asigurare. A doua săritură se va produce la fel de pe aripa unui avion, însă aterizarea o va face într-o barcă cu motor.

„Acesta este cel mai bun prilej de a demonstra de ce sunt capabil și cred că astfel voi transmite tuturor mesajul că sunt pregătit să deschid prima școală de cascadori din R. Moldova”, relatează Ghenadie Gumenco.

În ceea ce privește pregătirea unei cascadorii, Ghenadie spune că aranjamentul unei scene îi ia uneori de la o oră până la câteva zile, întrucât totul depinde de complexitatea cascadoriei, iar pentru o săritură dificilă e necesar să alcătuieşti un scenariu adevărat.

Tehnicile de luptă hollywoodiene diferă de ale noastre

„În ultimul film, „Se caută o mamă”, am colaborat cu o echipă formată din profesionişti de la Hollywood. Era un moment când trebuia să cad într-o surpătură la câțiva metri adâncime. Nu eram asigurat și am sărit în gol, nimănui nu-i venea a crede și au mers să pipăie pietrele, deoarece nu credeau că sunt adevărate, apoi mi-au zis că peste hotare nimeni nu ar face așa ceva, dacă nu ar fi asigurat”, își amintește, zâmbind, Ghenadie.
Apoi cascadorul ne spune că tehnicile de lucru pentru cascadorii de aici diferă de cele hollywoodiene. „Dacă la noi într-o scenă de luptă corp la corp distanța este de câțiva cm, atunci în studiourile internaționale – de cel puțin 15 cm, dar, după părerea mea, luptele de acest gen își pierd din credibilitate”, relatează Ghenadie Gumenco.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *