Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 29 Iulie 2011, ora 11:15    Din editia print

REPORTAJUniforme moderne şi tehnică sovietică la parada militară

Marime Font

Pe 27 august, soldaţii şi ofiţerii Armatei Naţionale vor purta uniforme noi şi vor defila în stil european

De Ziua Independenţei Republicii Moldova, militarii Armatei Naţionale vor participa la parada organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care va fi implicată pentru prima dată inclusiv tehnica blindată şi de luptă. Ministerul Apărării se pregăteşte de acest eveniment de mult timp. A fost elaborat un plan special, care prevede mai multe aspecte - de la însuşirea unei noi tehnici de defilare până la asigurarea fiecărui soldat cu uniformă nouă şi lustruirea tehnicii militare, care urmează să fie să fie scoasă în PMAN, la paradă.
Am fost curioşi şi noi să aflăm cum se pregătesc militarii moldoveni de sărbătorile naţionale din august şi le-am făcut o vizită, cu această ocazie.

Un nou pas de defilare

„Militarul din zilele noastre nu mai este o maşină de luptă, precum se credea anterior. El mai întâi de toate trebuie să gândească”, astfel ne-a argumentat comandantul companiei Garda de Onoare a Ministerului Apărării, maiorul Andrei Bulban, trecerea la noul stil de defilare a militarilor moldoveni. „În luna ianuarie am primit sarcina de a elabora un nou pas de defilare. Împreună cu subofiţerii din unitate şi cu ofiţerii Direcţiei de instruire am elaborat acest pas, pentru care militarii depun mai puţin efort fizic”, ne-a spus maiorul Bulban. Potrivit lui, în elaborarea respectivului pas au fost implementate unele elemente din armatele occidentale şi europene. Noul pas de defilare este unul lejer, uşor de efectuat şi practic. La întrebarea noastră, cum au elaborat militarii moldoveni noul pas de defilare, el ne-a mai spus că aceştia au urmărit mai multe imagini video cu defilările oficiale din alte state. „Am efectuat schimbări ale pasului de pe loc şi din mişcare. De exemplu: dacă în pasul de defilare de model vechi, pentru poziţia „Pe loc repaus” militarul pur şi simplu slăbea piciorul stâng sau drept, iar poziţia corpului rămânea neschimbată, acum militarul mişcă piciorul stâng lateral, iar mâinile le deplasează la spate, în formă de lacăt”, ne-a mai explicat domnul maior.


Interlocutorul nostru ne-a dat şi alte detalii. De exemplu, un element nou se referă la intervalele dintre militarii încolonaţi. Dacă înainte, pentru a lua un interval în coloană era nevoie ca militarul să întindă mâna şi s-o pună pe umărul camaradului din faţă, acum acesta doar atinge cu vârful degetelor militarul din faţă. Pentru cei aliniaţi, intervalul este stabilit la distanţa de un cot. „Se ridică cotul stâng, iar camaradul din stânga ia intervalul”, povesteşte maiorul, precizând şi faptul că distanţa dintre militari s-a mărit şi aceştia nu mai sunt restrânşi în acţiuni.

Andrei Bulban spune că a fost preluat acest nou stil de defilare, fiindcă e mai simplu pentru militari şi în armată există lucruri mai valoroase la care militarul trebuie să acorde atenţie, de exemplu, pregătirea de luptă. El crede că armata sovietică acorda prea multă importanţă pasului de defilare. „Existau cărţi metodice speciale, elaborate pentru a antrena elementele instrucţiei de front şi era destul de dificil să le ţii minte pe toate”, a menţionat el.

Şi hainele militarilor vor fi de croială nouă

Şeful Direcţiei achiziţii publice, maiorul Sergiu Merlan, consideră că unele uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi trebuiau modernizate, iar altele chiar schimbate. „A fost modificată şi nuanţa culorii – acum hainele militare vor fi de un verde-închis foarte frumos”, spune interlocutorul nostru. Aflăm că, în prezent, sunt confecţionate uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi, care vor defila în Piaţă, uniforme de paradă pentru Orchestra prezidenţială a R. Moldova, uniforma de instrucţie pentru toate categoriile de militari, precum şi cea cu desen camuflat de tip pustiu. Au fost schimbate şi accesoriile, şi semnele distinctive. „Acest volum de muncă a fost efectuat de către specialiştii noştri din comandamentul logistică: Alexandru Zveaghin, Stanislav Pojar, Ana Lozinschi şi Ilie Strişca”. Potrivit ofiţerului, stofa a fost importată de operatorul economic care a câştigat licitaţia. Ministerul Apărării nu a condiţionat originea stofei - contează calitatea şi nuanţa de culoare. „Fiecare militar merge la probe şi uniformele sunt cusute individual. La moment, circa 80% din uniforme sunt gata”, a precizat maiorul Sergiu Merlan.

Tehnica militară va avea în frunte o cabrioletă

La paradă vor fi implicate 65 de unităţi de tehnică, dintre care 14 unităţi de tehnică blindată, 37 de unităţi de tehnică auto şi 14 sisteme de artilerie. „Toată tehnica este la întreţinere acum, a rămas doar să o vopsim şi să o reparăm puţin şi în prima decadă a lunii august va avea loc prima repetiţie”, ne-a informat şeful Direcţiei armament al comandamentului logistic, colonelul Ion Covali. „Cu toate că datează din anii 1980-1995, maşinile sunt în stare funcţională şi sunt folosite practic la fiecare aplicaţie”, ne-a mai spus el.

Colonelul mi-a prezentat şi schema coloanei de maşini. Astfel, în fruntea paradei va merge o cabrioletă GAZ-24. „De fapt, în momentul prezentării raportului şefului Statului Major General vor participa două cabriolete: în una se va afla ministrul Apărării, iar în a doua şeful statului-major al Armatei Naţionale. După ce ministrul Apărării va primi raportul, va saluta efectivul participant la paradă şi va raporta preşedintelui interimar al R. Moldova despre pregătirea militarilor, o cabrioletă va fi eliberată, iar a doua se va situa în fruntea paradei”, a mai precizat Ion Covali.


Cabrioletele datează din anii ’80. Ele erau distribuite - în special, pentru parade - capitalelor republicilor care făceau parte din Uniunea Sovietică.

Tehnica va fi aranjată în trei coloane: de infanterie, de artilerie şi de apărare. Primele vor trece cinci maşini de tip BTR-80. Apoi tehnica de infanterie: două unităţi de tehnică vopsite în verde şi două - în bej. Mai departe maşinile folosite de forţele de reacţie rapidă, apoi tehnica pe şenile care va fi transportată, tehnica de producţie sovietică: BRDM-2 - unitate de cercetare, sistemele de artilerie, KAMAZ-urile cu tracţiunea tehnicii sistemelor de artilerie – tunuri 2A36, D-20, NK-12. La finalul coloanei vor trece patru unităţi de transportare a rachetelor. În fiecare maşină va fi îmbarcat şi echipajul. Tehnica militară va intra în Piaţa Marii Adunări Naţionale de pe străzile adiacente.

Pentru organizarea paradei au fost alocate peste nouă milioane de lei.

Echiparea unui militar cu uniformă de paradă costă 2050 lei, iar întreaga sumă cheltuită în acest scop constituie 774.900 lei. De asemenea, pentru o uniformă de instrucţie, MA va cheltui circa 1.137 lei, întreaga sumă constituind 727.680 lei. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, orice uniformă care a fost introdusă în dotarea Armatei Naţionale este de la 5% până la 15% mai ieftină decât echipamentul anterior. Costurile uniformelor sunt planificate în bugetul Armatei Naţionale.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)