Actualitate

Uniforme moderne şi tehnică sovietică la parada militară

Un nou pas de defilare

„Militarul din zilele noastre nu mai este o maşină de luptă, precum se credea anterior. El mai întâi de toate trebuie să gândească”, astfel ne-a argumentat comandantul companiei Garda de Onoare a Ministerului Apărării, maiorul Andrei Bulban, trecerea la noul stil de defilare a militarilor moldoveni. „În luna ianuarie am primit sarcina de a elabora un nou pas de defilare. Împreună cu subofiţerii din unitate şi cu ofiţerii Direcţiei de instruire am elaborat acest pas, pentru care militarii depun mai puţin efort fizic”, ne-a spus maiorul Bulban. Potrivit lui, în elaborarea respectivului pas au fost implementate unele elemente din armatele occidentale şi europene. Noul pas de defilare este unul lejer, uşor de efectuat şi practic. La întrebarea noastră, cum au elaborat militarii moldoveni noul pas de defilare, el ne-a mai spus că aceştia au urmărit mai multe imagini video cu defilările oficiale din alte state. „Am efectuat schimbări ale pasului de pe loc şi din mişcare. De exemplu: dacă în pasul de defilare de model vechi, pentru poziţia „Pe loc repaus” militarul pur şi simplu slăbea piciorul stâng sau drept, iar poziţia corpului rămânea neschimbată, acum militarul mişcă piciorul stâng lateral, iar mâinile le deplasează la spate, în formă de lacăt”, ne-a mai explicat domnul maior.

Interlocutorul nostru ne-a dat şi alte detalii. De exemplu, un element nou se referă la intervalele dintre militarii încolonaţi. Dacă înainte, pentru a lua un interval în coloană era nevoie ca militarul să întindă mâna şi s-o pună pe umărul camaradului din faţă, acum acesta doar atinge cu vârful degetelor militarul din faţă. Pentru cei aliniaţi, intervalul este stabilit la distanţa de un cot. „Se ridică cotul stâng, iar camaradul din stânga ia intervalul”, povesteşte maiorul, precizând şi faptul că distanţa dintre militari s-a mărit şi aceştia nu mai sunt restrânşi în acţiuni.

Andrei Bulban spune că a fost preluat acest nou stil de defilare, fiindcă e mai simplu pentru militari şi în armată există lucruri mai valoroase la care militarul trebuie să acorde atenţie, de exemplu, pregătirea de luptă. El crede că armata sovietică acorda prea multă importanţă pasului de defilare. „Existau cărţi metodice speciale, elaborate pentru a antrena elementele instrucţiei de front şi era destul de dificil să le ţii minte pe toate”, a menţionat el.

Şi hainele militarilor vor fi de croială nouă

Şeful Direcţiei achiziţii publice, maiorul Sergiu Merlan, consideră că unele uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi trebuiau modernizate, iar altele chiar schimbate. „A fost modificată şi nuanţa culorii – acum hainele militare vor fi de un verde-închis foarte frumos”, spune interlocutorul nostru. Aflăm că, în prezent, sunt confecţionate uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi, care vor defila în Piaţă, uniforme de paradă pentru Orchestra prezidenţială a R. Moldova, uniforma de instrucţie pentru toate categoriile de militari, precum şi cea cu desen camuflat de tip pustiu. Au fost schimbate şi accesoriile, şi semnele distinctive. „Acest volum de muncă a fost efectuat de către specialiştii noştri din comandamentul logistică: Alexandru Zveaghin, Stanislav Pojar, Ana Lozinschi şi Ilie Strişca”. Potrivit ofiţerului, stofa a fost importată de operatorul economic care a câştigat licitaţia. Ministerul Apărării nu a condiţionat originea stofei – contează calitatea şi nuanţa de culoare. „Fiecare militar merge la probe şi uniformele sunt cusute individual. La moment, circa 80% din uniforme sunt gata”, a precizat maiorul Sergiu Merlan.

Tehnica militară va avea în frunte o cabrioletă

La paradă vor fi implicate 65 de unităţi de tehnică, dintre care 14 unităţi de tehnică blindată, 37 de unităţi de tehnică auto şi 14 sisteme de artilerie. „Toată tehnica este la întreţinere acum, a rămas doar să o vopsim şi să o reparăm puţin şi în prima decadă a lunii august va avea loc prima repetiţie”, ne-a informat şeful Direcţiei armament al comandamentului logistic, colonelul Ion Covali. „Cu toate că datează din anii 1980-1995, maşinile sunt în stare funcţională şi sunt folosite practic la fiecare aplicaţie”, ne-a mai spus el.

Colonelul mi-a prezentat şi schema coloanei de maşini. Astfel, în fruntea paradei va merge o cabrioletă GAZ-24. „De fapt, în momentul prezentării raportului şefului Statului Major General vor participa două cabriolete: în una se va afla ministrul Apărării, iar în a doua şeful statului-major al Armatei Naţionale. După ce ministrul Apărării va primi raportul, va saluta efectivul participant la paradă şi va raporta preşedintelui interimar al R. Moldova despre pregătirea militarilor, o cabrioletă va fi eliberată, iar a doua se va situa în fruntea paradei”, a mai precizat Ion Covali.

Cabrioletele datează din anii ’80. Ele erau distribuite – în special, pentru parade – capitalelor republicilor care făceau parte din Uniunea Sovietică.

Tehnica va fi aranjată în trei coloane: de infanterie, de artilerie şi de apărare. Primele vor trece cinci maşini de tip BTR-80. Apoi tehnica de infanterie: două unităţi de tehnică vopsite în verde şi două – în bej. Mai departe maşinile folosite de forţele de reacţie rapidă, apoi tehnica pe şenile care va fi transportată, tehnica de producţie sovietică: BRDM-2 – unitate de cercetare, sistemele de artilerie, KAMAZ-urile cu tracţiunea tehnicii sistemelor de artilerie – tunuri 2A36, D-20, NK-12. La finalul coloanei vor trece patru unităţi de transportare a rachetelor. În fiecare maşină va fi îmbarcat şi echipajul. Tehnica militară va intra în Piaţa Marii Adunări Naţionale de pe străzile adiacente.

Pentru organizarea paradei au fost alocate peste nouă milioane de lei.

Echiparea unui militar cu uniformă de paradă costă 2050 lei, iar întreaga sumă cheltuită în acest scop constituie 774.900 lei. De asemenea, pentru o uniformă de instrucţie, MA va cheltui circa 1.137 lei, întreaga sumă constituind 727.680 lei. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, orice uniformă care a fost introdusă în dotarea Armatei Naţionale este de la 5% până la 15% mai ieftină decât echipamentul anterior. Costurile uniformelor sunt planificate în bugetul Armatei Naţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *