Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Actualitate 29 Iulie 2011, ora 11:15    Din editia print

REPORTAJUniforme moderne şi tehnică sovietică la parada militară

Marime Font

Pe 27 august, soldaţii şi ofiţerii Armatei Naţionale vor purta uniforme noi şi vor defila în stil european

De Ziua Independenţei Republicii Moldova, militarii Armatei Naţionale vor participa la parada organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care va fi implicată pentru prima dată inclusiv tehnica blindată şi de luptă. Ministerul Apărării se pregăteşte de acest eveniment de mult timp. A fost elaborat un plan special, care prevede mai multe aspecte - de la însuşirea unei noi tehnici de defilare până la asigurarea fiecărui soldat cu uniformă nouă şi lustruirea tehnicii militare, care urmează să fie să fie scoasă în PMAN, la paradă.
Am fost curioşi şi noi să aflăm cum se pregătesc militarii moldoveni de sărbătorile naţionale din august şi le-am făcut o vizită, cu această ocazie.

Un nou pas de defilare

„Militarul din zilele noastre nu mai este o maşină de luptă, precum se credea anterior. El mai întâi de toate trebuie să gândească”, astfel ne-a argumentat comandantul companiei Garda de Onoare a Ministerului Apărării, maiorul Andrei Bulban, trecerea la noul stil de defilare a militarilor moldoveni. „În luna ianuarie am primit sarcina de a elabora un nou pas de defilare. Împreună cu subofiţerii din unitate şi cu ofiţerii Direcţiei de instruire am elaborat acest pas, pentru care militarii depun mai puţin efort fizic”, ne-a spus maiorul Bulban. Potrivit lui, în elaborarea respectivului pas au fost implementate unele elemente din armatele occidentale şi europene. Noul pas de defilare este unul lejer, uşor de efectuat şi practic. La întrebarea noastră, cum au elaborat militarii moldoveni noul pas de defilare, el ne-a mai spus că aceştia au urmărit mai multe imagini video cu defilările oficiale din alte state. „Am efectuat schimbări ale pasului de pe loc şi din mişcare. De exemplu: dacă în pasul de defilare de model vechi, pentru poziţia „Pe loc repaus” militarul pur şi simplu slăbea piciorul stâng sau drept, iar poziţia corpului rămânea neschimbată, acum militarul mişcă piciorul stâng lateral, iar mâinile le deplasează la spate, în formă de lacăt”, ne-a mai explicat domnul maior.


Interlocutorul nostru ne-a dat şi alte detalii. De exemplu, un element nou se referă la intervalele dintre militarii încolonaţi. Dacă înainte, pentru a lua un interval în coloană era nevoie ca militarul să întindă mâna şi s-o pună pe umărul camaradului din faţă, acum acesta doar atinge cu vârful degetelor militarul din faţă. Pentru cei aliniaţi, intervalul este stabilit la distanţa de un cot. „Se ridică cotul stâng, iar camaradul din stânga ia intervalul”, povesteşte maiorul, precizând şi faptul că distanţa dintre militari s-a mărit şi aceştia nu mai sunt restrânşi în acţiuni.

Andrei Bulban spune că a fost preluat acest nou stil de defilare, fiindcă e mai simplu pentru militari şi în armată există lucruri mai valoroase la care militarul trebuie să acorde atenţie, de exemplu, pregătirea de luptă. El crede că armata sovietică acorda prea multă importanţă pasului de defilare. „Existau cărţi metodice speciale, elaborate pentru a antrena elementele instrucţiei de front şi era destul de dificil să le ţii minte pe toate”, a menţionat el.

Şi hainele militarilor vor fi de croială nouă

Şeful Direcţiei achiziţii publice, maiorul Sergiu Merlan, consideră că unele uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi trebuiau modernizate, iar altele chiar schimbate. „A fost modificată şi nuanţa culorii – acum hainele militare vor fi de un verde-închis foarte frumos”, spune interlocutorul nostru. Aflăm că, în prezent, sunt confecţionate uniforme de paradă pentru corpul de ofiţeri, subofiţeri şi sergenţi, care vor defila în Piaţă, uniforme de paradă pentru Orchestra prezidenţială a R. Moldova, uniforma de instrucţie pentru toate categoriile de militari, precum şi cea cu desen camuflat de tip pustiu. Au fost schimbate şi accesoriile, şi semnele distinctive. „Acest volum de muncă a fost efectuat de către specialiştii noştri din comandamentul logistică: Alexandru Zveaghin, Stanislav Pojar, Ana Lozinschi şi Ilie Strişca”. Potrivit ofiţerului, stofa a fost importată de operatorul economic care a câştigat licitaţia. Ministerul Apărării nu a condiţionat originea stofei - contează calitatea şi nuanţa de culoare. „Fiecare militar merge la probe şi uniformele sunt cusute individual. La moment, circa 80% din uniforme sunt gata”, a precizat maiorul Sergiu Merlan.

Tehnica militară va avea în frunte o cabrioletă

La paradă vor fi implicate 65 de unităţi de tehnică, dintre care 14 unităţi de tehnică blindată, 37 de unităţi de tehnică auto şi 14 sisteme de artilerie. „Toată tehnica este la întreţinere acum, a rămas doar să o vopsim şi să o reparăm puţin şi în prima decadă a lunii august va avea loc prima repetiţie”, ne-a informat şeful Direcţiei armament al comandamentului logistic, colonelul Ion Covali. „Cu toate că datează din anii 1980-1995, maşinile sunt în stare funcţională şi sunt folosite practic la fiecare aplicaţie”, ne-a mai spus el.

Colonelul mi-a prezentat şi schema coloanei de maşini. Astfel, în fruntea paradei va merge o cabrioletă GAZ-24. „De fapt, în momentul prezentării raportului şefului Statului Major General vor participa două cabriolete: în una se va afla ministrul Apărării, iar în a doua şeful statului-major al Armatei Naţionale. După ce ministrul Apărării va primi raportul, va saluta efectivul participant la paradă şi va raporta preşedintelui interimar al R. Moldova despre pregătirea militarilor, o cabrioletă va fi eliberată, iar a doua se va situa în fruntea paradei”, a mai precizat Ion Covali.


Cabrioletele datează din anii ’80. Ele erau distribuite - în special, pentru parade - capitalelor republicilor care făceau parte din Uniunea Sovietică.

Tehnica va fi aranjată în trei coloane: de infanterie, de artilerie şi de apărare. Primele vor trece cinci maşini de tip BTR-80. Apoi tehnica de infanterie: două unităţi de tehnică vopsite în verde şi două - în bej. Mai departe maşinile folosite de forţele de reacţie rapidă, apoi tehnica pe şenile care va fi transportată, tehnica de producţie sovietică: BRDM-2 - unitate de cercetare, sistemele de artilerie, KAMAZ-urile cu tracţiunea tehnicii sistemelor de artilerie – tunuri 2A36, D-20, NK-12. La finalul coloanei vor trece patru unităţi de transportare a rachetelor. În fiecare maşină va fi îmbarcat şi echipajul. Tehnica militară va intra în Piaţa Marii Adunări Naţionale de pe străzile adiacente.

Pentru organizarea paradei au fost alocate peste nouă milioane de lei.

Echiparea unui militar cu uniformă de paradă costă 2050 lei, iar întreaga sumă cheltuită în acest scop constituie 774.900 lei. De asemenea, pentru o uniformă de instrucţie, MA va cheltui circa 1.137 lei, întreaga sumă constituind 727.680 lei. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, orice uniformă care a fost introdusă în dotarea Armatei Naţionale este de la 5% până la 15% mai ieftină decât echipamentul anterior. Costurile uniformelor sunt planificate în bugetul Armatei Naţionale.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:47

OPINIE / S-a ratat o ocazie unică de a se forma o Curte Constituțională profesionistă

OPINIE / S-a ratat o ocazie unică de a se forma o Curte Constituțională profesionistă

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:58

FOTO fără COMENTARII / Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

FOTO fără COMENTARII / Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 11:32 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 11:00

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:42

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Președintele Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, „nu vede oportun ca să-și dea demisia”, chiar dacă acest lucru i-a fost cerut de către mai mulți deputați, din motiv că „CCM s-a expus asupra legalității alegerii președintelui Înaltei Curți, precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:17

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Serghei Cataranciuc este membru al biroului politic al PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:53

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat va fi arborat în bernă. La ora 10:00, se va ţine un moment de reculegere, iar între 10:10 – 10:30...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:51

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Oamenii vând și cumpără cam orice pe internet, iar fragmentele umane nu sunt nici ele o excepție, mai ales dacă te uiți la acest cont de Instagram.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:47

Liviu Dragnea – viața după gratii! Detalii incredibile și neștiute din închisoare

Liviu Dragnea – viața după gratii! Detalii incredibile și neștiute din închisoare

Liviu Dragnea s-a adaptat noului regim închis pe care l-a primit la condamnarea de 3 ani și 6 luni de închisoare și face tot posibilul să aibă un comportament exemplar. Cum se desfășoară cu adevărat viața după gratii a fostului politician și ce cum s-a adaptat acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:42

Trei deputați noi în Parlament. Curtea a validat mandatele noilor parlamentari

Trei deputați noi în Parlament. Curtea a validat mandatele noilor parlamentari

Curtea Constituțională  a validat astăzi trei mandate noi de deputați în parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre deputata democrată, Ruxanda Glavan, deputatul din partea Blocului ACUM, Cataranciuc Serghei și Igor Himici de pe lista Partidului Șor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:33

Oleg Brega vrea să candideze din nou la alegerile parlamentare în circumscripția ce include suburbiile Codru, Durlești, Sîngera, Băcioi și Trușeni

Oleg Brega vrea să candideze din nou la alegerile parlamentare în circumscripția ce include suburbiile Codru, Durlești, Sîngera, Băcioi și Trușeni

Activistul civic Oleg Brega a anunțat că intenționează să candideze independent la alegerile parlamentare noi pentru circumscripția nr. 33 - include suburbiile Codru, Durlești, Sîngera, Băcioi și Trușeni din municipiul Chișinău. Această circumscripție a devenit vacantă după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 08:58

Ex-secretar de Stat al Apărării: Vizita la Chișinău și discuția lui Șoigu cu Voicu ar putea fi calificate ca TRĂDARE de Patrie

Ex-secretar de Stat al Apărării: Vizita la Chișinău și discuția lui Șoigu cu Voicu ar putea fi calificate ca TRĂDARE de Patrie

Fostul Secretar de Stat al Ministerului Apărării, pe domeniul Politici Publice, Dumitru Minzarari, susține că întâlnirea ministrului Apărării, Pavel Voicu cu omologul său rus Serghei Şoigu, „este contrar politicii externe determinate de Guvern, iar conform Constituției,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 08:56

Vitalie Ciobanu: Azi justiția trece sub controlul socialiștilor, bucată cu bucată. Diferența dintre ei și PD e că PSRM imprimă avidității sale de putere și o amprentă străină, rusească

Vitalie Ciobanu: Azi justiția trece sub controlul socialiștilor, bucată cu bucată. Diferența dintre ei și PD e că PSRM imprimă avidității sale de putere și o amprentă străină, rusească

Mai poate fi oprită ascensiunea lui Dodon și a socialiștilor? – se întreabă Vitalie Ciobanu într-un editorial pe cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 08:47

Experiment șocant al Rusiei: un reactor nuclear plutitor în Oceanul Arctic. Un nou Cernobîl?

Experiment șocant al Rusiei: un reactor nuclear plutitor în Oceanul Arctic. Un nou Cernobîl?

Rusia lansează vineri la apă, în premieră mondială, un reactor nuclear plutitor! Reactorul va pleca din portul Murmansk și va călători pe apele Oceanului Arctic 5000 de km, până în Nord-estul Siberiei, a anunțat Agenția Nucleară de stat Rosatom, citată de AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 08:07

ATENȚIE /// De astăzi, consumatorii VOR PLĂTI MAI MULT pentru energia electrică

ATENȚIE /// De astăzi, consumatorii VOR PLĂTI MAI MULT pentru energia electrică

Decizia cu privire la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii casnici va intra în vigoare de vineri, 23 august, când va fi publicată în Monitorul Oficial.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)