Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 31 August 2017, ora 06:47

Unii jurnaliști din Chișinău nu știu cine sunt și ce limbă vorbesc

Marime Font

Un portal de știri de la Chișinău, a lansat de curânt o campanie cu un titlu jenant pentru o instituție media modernă în anul 2017. 

Jurnaliștii de la agora.md sunt confuzi și se întreabă „Cine sunt și ce limbă vorbesc”. Deși obiectivul proiectului este, aparent, unul bun, modalitatea aleasă de agora.md care se preface că nu știe cine e și ce limbă vorbește, nu face decât să înrădăcineze această confuzie în societate.

Cu siguranță, în R.Moldova sunt și persoane care nu cunosc ce limbă vorbesc, ele cad zilnic pradă mass-mediilor pro-ruse (sau celor „românești” dar lașe și fără coloană vertebrală) și politicienilor care reprezintă interesele Moscovei. Este trist că prin titlul „Cine suntem și ce limbă vorbim”, agora.md promovează și admite că poate exista o „discuție” dacă noi suntem sau nu români sau dacă vorbim sau nu limba română. Mai mult decât atât, pe lângă lansarea unei întrebări penibile, jurnaliștii agora.md refuză să răspundă ei la ea. Ei pretind că vor vorbi prin „cuvântul marilor cronicari, poeți și prozatori”. 

În prezentarea campanie inițiatorii modivează titlul astfel: „Pentru că în ultima perioadă apar tot mai des întrebările de genul: „ce suntem: români sau moldoveni, moldoveni sau români?” și pentru că însuși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că vorbește limba moldovenească, iar istoria care trebuie studiată în școli este „istoria Moldovei”, cu ocazia sărbătorilor naționale „Ziua Independenței” și „Limba noastră” AGORA și EA.md lansează proiectul „
Cine suntem și ce limbă vorbim?”. Nu vom veni noi cu răspunsuri la această întrebare, ci vom vorbi prin cuvântul marilor cronicari, poeți și prozatori, lăsat drept moștenire generațiilor ce vin”, scrie  agora.md.

De ce să adresezi o întrebare la care nu intenționez să răspunzi și de ce să intri în jocurile politice ale unui președinte care încearcă să inducă în eroare populația acestui stat prin introducerea în dezbaterea publică a unor concepte de origine stalinistă având obiective imperialiste și șovine.

În R. Moldova există prea multe instituții de presă care seamănă confuzie și promovează interese politice, este tragic că și unele dintre cele sponzorizate din bani europeni (și românești) au ajuns să se alăture (intenționat sau nu) acestui val mancurt. Pentru că noi suntem români și vorbim limba română.

Amintim pe această cale că în anul 2014, odată cu recensământul populației, TIMPUL a organizat campania națională „Vorbesc românește, sunt, deci, român”.

371 ani în urmă...

În 1646, Vasile Lupu știa că vorbește românește. În 2017, unii jurnaliști din Chișinău nu știu cine sunt, și ce limbă vorbesc...

Carte romănească de învățâtură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și Domnul Țărâi Moldovei, di în multe scripturi tâlmăcită di în limba ilenească, pre limba româniască. În Tipariul Domnesc s-au tipărit în mănâstirea a Trei S(fe)ti(te)le în Iași, de la Hristos 1646.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md