Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Martie 2017, ora 07:48    Din editia print

Marime Font

Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

Aud de multe ori persoane care zic că și ei sunt unioniști. DAR...

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

După acest dar, de cele mai multe ori apar apeluri la imposibilitatea realizării Unirii, la obiective care trebuiesc îndeplinite înainte (să scăpăm de comuniștii de la putere, să atingem vectorul european, să nu câștige Dodon, să scăpăm de Dodon, să scăpăm de Pahotniuc, să facem ordine la noi acasă etc., etc.). Ei de regulă pretind că sunt unioniști, dar pragmatici. Așa zicea și Filat că e (zicea, că acuma nu mai zice nimic, nici despre bătăile pe care le primea la închisoare, nici despre afacerile de miliarde în care a fost implicat). Dar să nu ne înșelăm: aceștia nu sunt unioniști pragmatici. Cel mult, dacă vrem să le ascultăm opiniile, pot fi catalogați drept unioniști perverși.
Unioniștii pragmatici sunt aceia care își văd interesul: Unirea, și nu precupețesc niciun efort pentru a-l îndeplini, și nu se opresc din cauza niciunui obstacol care le stă în cale.

De-a lungul carierei sale politice, președintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, și-a argumentat multe din deciziile luate în timpul interimatului de președinte (de exemplu, nu participa la marșuri unioniste și nu vorbea despre Unire) tocmai pentru că invoca pragmatismul și faptul că nu dorea să tulbure apele în coaliție și să sperie poporul. La fel a argumentat prezența în coaliția de guvernământ, alături de Plahotniuc, indicând mâna Moscovei și posibila venire la putere a forțelor pro-estice. Când situația electorală a partidului a început să scârțâie, UNIREA a fost clamată pe toate afișele electorale.Un unionist pragmatic ar trebui să privească faptele și să nu asculte la vorbe. Unitatea reală de măsură este faptul realizat. Ori, există o nuanță în privința lui Mihai Ghimpu care poate să dovedească că este într-adevăr unionistul pragmatic care susține că este.
Pe televiziunile din Republica Moldova zburdă în voie canalele de propagandă rusești. Are loc un uriaș genocid cultural, iar aceste posturi sunt una dintre cauzele pentru care Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. O lege care prevede ca posturile din Republica Moldova să aibă minimum 50 la sută conținut autohton stă, nevotată, pentru că, cel puțin în toamnă, din motive necunoscute, Partidul Liberal nu a susținut-o.
Noi, ca unioniști pragmatici, ne dorim ca ponderea propagandei antiromânești din audiovizualul din Chișinău să scadă. Vom putea primi asta de la reprezentanții noștri politici? Primăvara asta?

Dacă da, e un nou pas înainte. Dacă nu, atunci... vom reveni asupra subiectului.

 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md