Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 18:08

evenimentUNIRE /// Ungheniul se ÎNFRĂȚEȘTE cu un județ din România

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Un județ din România, situat la aproximativ 700 kilometri distanță, aflat aproape de granița cu Serbia, intenționează să colaboreze frățește cu raionul Ungheni. Este vorba de județul Gorj, unde, în perioada 24-27 august, a mers o delegație din Ungheni. Aici a avut parte de o primire caldă și discuții productive. Unghenenii au inaintat o scrisoare de intențiede înfrățire a celor două regiuni, informează expresul.md.

Mulțumit de vizită, Alexandru Brînză, vicepreședintele raionului Ungheni, speră la o conlucrare benefică pentru ambele părți.”Sunt receptivi și ”calzi” gorjenii, ne-au arătat bucuria lor de a conlucra cu noi. Dânșii s-au mobilizat și au încercat să ne arate tot ce merită de văzut la ei”, a declarat pentru ”Expresul” dânsul.

Întâlnirea delegației raionului Ungheni cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, a cuprins diferite teme, în special cele din domeniul agricol și economic.”Ungheniul poate să conlucreze cu gorjenii din punct de vedere agricol, iar Zona Economică Liberă de la noi ar fi un punct țintă pentru județul Gorj. Pe ei i-ar interesa să conlucreze în sfera produselor alimentare și, în special, în ceea ce ține de legume și fructe, căci zona lor e mai puțin favorabilă pentru creșetrea acestora”, a subliniat Alexandru Brânză.

Cultură și turism, idei noi
Discuțile au fost concentrate și pe tema turismului, a promovării locurilor. S-a vorbit și despre valorile culturale.

”Ne-au arătat din ce trăiesc, au o mină de cărbune din care, până-n prezent, extrag cărbune. Deasemenea, au fabrici foarte mari de ciment. Totuși, cel mai mare venit dânșii îl au din turism. Au promovat acest mod de dezvoltare turistică și o fac în continuare la cel mai înalt nivel. Au dat câteva idei despre cum putem promova și noi turismul, cum ar fi ciclismul, sau o pistă de motocros sau, dacă avem păduri, codri, iar noi le-am povestit de ”Plaiul Fagului”, să organizăm vânatul sportiv, care la ei este apreciat. Dânșii, fiind specialiști în acest domeniu, speră că, atunci când vor veni la noi, să ne ofere mai multe idei concrete”.

Oportunități pentru talente
Totodată, au fost luate în discuție și viitoare colaborări în domeniul cultural, cu atât mai mult că ansamblul ”Drăgaica” din satul Pîrlița a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internațional de Folclor ”Acasă la Brâncuși”, organizat în perioada 20-25 august la Târgu Jiu.

Alexandru Brînză a mai spus că ar fi o oportunitate pentru trupa ungheneană, ”The Wax Road”, să participe, în 2018, la tradiționalul festival ”Rockfest Transalpina”, ce are loc varaîn regiunea ”Transalpina”, cea mai înaltă șosea din România.

”Deși, spun ei, există numeroși doritri de a participa la acest festival, eu sunt sigur că Ungheniul va avea trecere, iar aceasta ar fi un început de conlucrare culturală”, explică.

În luna octombrie, oficialități din județul Gorj urmează să vină la Ungheni.

”Dânșii speră că, până atunci, vor reuși să pună la punct toate fromalitățile, pentru a putea oficializa înfrățirea”, a spus, la final, Alexandru Brînză.

Sursa: Expresul.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md