IT&C

Unirea principatelor – o tema actuala si astazi

Istorici din R. Moldova si din Romania s-au intalnit la Chisinau la o masa rotunda pentru a discuta importanta Unirii Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859, dar si pentru a lansa doua carti istorice despre Panteleimon Halippa, promotor al unitatii romanesti, presedintele Sfatului ?arii in 1918.

Istoricul Ion Varta a spus la masa rotunda ca evenimentul important al natiunii romanesti a fost prezentat in culori sumbre in istoriografia romaneasca, cu mici exceptii. „Istoriografia comunista are o atitudine ostila fata de acest subiect si a incercat sa prezinte distorsionat realizarea actului Unirii de la 1859, si asta in pofida faptului ca rusii, stim foarte bine, in perioada respectiva, au fost sustinatorii acestui deziderat national romanesc”, a subliniat Varta.

Referindu-se la ziua de astazi, profesorul de la Bucuresti, Ion Constantin, a mentionat ca o posibila Unire a Romaniei si R. Moldova nu trebuie privita ca un scop in sine, pentru ca „aceasta chestiune este folosita chiar de dusmanii acestei idei”. „Ea trebuie vazuta intr-un context larg european de integrare a R. Moldova in UE si exista perspective destul de sigure”, a opinat Ion Constantin.

In cadrul evenimentului au fost lansate doua carti care reflecta activitatea omului politic si de cultura din Basarabia Panteleimon Halippa. Este vorba despre cartea „Panteleimon Halippa – tribun al Basarabiei”, ai carei coautori sunt istoricul Ion Negrei, vicepremier al R. Moldova, si Ion Constantin de la Bucuresti. Cea de-a doua carte ii apartine lui Ion Constantin si reprezinta o monografie cu titlul „Panteleimon Halippa neinfricat pentru Basarabia”.

Autorii spun despre Panteleimon Halippa ca este unul dintre continuatorii ideii unitatii nationale, pe care o sustinea Alexandru Ioan Cuza inca in 1859. „Exista o legatura directa dintre momentul aniversat in fiecare an la 24 ianuarie, cel de unire al principatelor si momentul din 24 ianuarie 1918, cand Panteleimon Halippa si multi altii au proclamat independenta Republicii Autonome Moldovenesti”, a spus Ion Constantin.

Vicepremierul moldovean Ion Negrei, coautorul volumului, a spus ca acesta este alcatuit dintr-un studiu despre Panteleimon Halippa, iar a doua parte a lui contine un set de documente, referitoare la viata si activitatea inaintasului.
„Despre personalitatea lui Panteleimon Halippa s-a vorbit mai mult in sens negativ, discriminator, de aceea prin culegerea de documente pe care o punem la dispozitie cautam sa prezentam in lumina adevaratei valori pe care o reprezinta aceasta personalitate pentru istoria neamului nostru”, a spus Ion Negrei.

Lansarile de carte fac parte dintr-un unui proiect al Centrului de studiu pentru romanii de pretutindeni de la biblioteca mitropolitana Bucuresti, in care sunt implicati istorici de la Chisinau si Bucuresti. Pe parcursul a cinci ani, istoricii isi propun editarea de studii si monografii despre importante personalitati din istorie. „In mod special, atentia noastra este tintita spre fruntasii politici din Basarabia, o tema, dupa cum se stie, care a fost neglijata in perioada comunista, si dupa ’90 s-a facut extrem de putin”, a explicat Ion Constantin.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *