Editorial

Uniţi împotriva lui Banciu! Atât?

Ca şi în cazul „ştirilor de la ora 5” românii de la Chişinău ar trebui să îşi dezvolte o minimă imunitate faţă de mizeriile deversate de multe din televiziunile din România. Trăim în secolul XXI, iar libertatea de exprimare este conjugată cu noile mijloace media. O simplă numărătoare a posturilor de televiziune care emit în limba română este lămuritoare: concurenţa este acerbă şi fiecare încearcă să iasă în evidenţă, lăturile televizate fiind cea mai simplă metodă. Radu Banciu nu reprezintă România, nu reprezintă majoritatea părerilor româneşti, nu reprezintă de fapt pe nimeni – nici pe el însuşi. Este un actor care joacă un rol în schimbul unui salariu, chiar crede cineva că Radu Banciu vorbeşte cu rudele şi prietenii săi aşa cum vorbeşte seară de seară în faţa camerei de filmat?

Încă o dată trebuie să admir virulenţa reacţiilor venite de la românii basarabeni împotriva lui Radu Banciu. Înţeleg că s-a pregătit şi o manifestare de stradă împotriva lui. Cota de imagine a moderatorului de televiziune în cauză a crescut ameţitor: cu doar câteva vorbe proaste a reuşit să stârnească o furtună într-un pahar cu apă. Mii de comentarii, mii de indignări, multă creativitate pusă în joc pentru combaterea noului duşman. A sărit în sus traficul, foarte mulţi oameni care habar nu aveau ce este un Banciu şi la ce foloseşte umanităţii au fost asaltaţi cu informaţii despre el. În ziua de azi publicitatea negativă este la fel de bună precum cea pozitivă dacă este manipulată corespunzător. Pe de o parte, Banciu a făcut şi un lucru bun: ne-a arătat că tinerii studenţi din Basarabia, dar şi românii din stânga Prutului se pot mobiliza foarte repede şi sunt foarte combativi, creativi şi gata de luptă. Ceea ce mă face să mă întreb altceva.

De zeci de ani ideea de identitate naţională românească este terfelită la Chişinău în toate felurile, dacă nu zilnic, atunci măcar săptămânal. Românii fascişti şi invadatori, subcultură, tone de lături aruncate peste România. Războiul de imagine împotriva românilor şi României nu a încetat nici o secundă, este precum lupta de clasă, se ascute de la o zi la alta. Şi totuşi nu am văzut o desfăşurare de forţe la fel de intensă precum în cazul lui Radu Banciu. Şi nu mă refer doar la jignirile şi minciunile venite dinspre spaţiul mediatic rusesc – propagatori ai acestor mizerii se găsesc din belşug şi la Chişinău. Iar mulţi dintre combativii pe care i-am văzut atât de indignaţi zilele acestea (cu puţine excepţii) trec foarte uşor cu vederea toate aceste ieşiri nu foarte îndepărtate de cele spuse de Banciu.

Într-o lume normală ar trebui ca astfel de provocări stupide, indiferent din ce parte vine, să fie pur şi simplu ignorate. Măscărici care încearcă să îşi câştige un loc în spaţiul public şi nimic mai mult. Discuţiile despre ei, indiferent în ce formă, nu fac altceva decât să deturneze atenţia de la adevăratele probleme ale românilor. Nu-mi amintesc ca Republica Moldova să-şi fi rezolvat toate problemele cu care se confruntă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *