Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente

Artă 13 August 2012, ora 12:51    Din editia print

Uniunea Artiştilor Plastici a vernisat peste 50 de lucrări din fondurile sale

Marime Font

Peste 50 de capodopere de pictură din fondurile Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova (UAP) au fost vernisate la sfârşitul săptămânii trecute la Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi”. 

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, directorul instituţiei, astfel de expoziţii cu picturi din fondurile Uniunii sunt foarte rare. Acesta este cel de-al
şaselea vernisaj de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă. „Ne-am gândit că o fi bune pentru a cultiva tânăra generaţie de plasticieni şi pentru a informa publicul larg despre valorile pe care le deţine naţiunea noastră”, a declarat el.

Tudor Braga a menţionat că picturile au fost achiziţionate în perioada anilor 1960 şi 1989. Cea mai de demult lucrare este semnată de artista Ana Baranovici, născută în 1906, iar cea mai recentă - de pictorul Tudor Zbârnea, născut în 1955. Totodată, au fost expuse capodopere semnate de plasticieni bine-cunoscuţi cum ar fi Glebus Sainciuc, Eleonora Romanescu, Sergiu Cuciuc, Ion Jumate, Mihai Burea ş.a.



La vernisaj au fost expuse şi câteva lucrări ale plasticianului Gheorghe Şoitu care au fost achiziţionate în mod excepţional în anii 1990. „Lucrările realizate de aceşti plasticieni sunt achiziţionate şi păstrate de Uniune cu sfinţenie pentru generaţiile viitoare”, a mai spus Tudor Braga.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 9-26 august. Intrarea este liberă.

Info-Prim Neo

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi



Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md