Artă

Uniunea Artiştilor Plastici îşi măreşte rândurile

Comisia a întrunit 19 examinatori, şefi ai secţiilor de pictură, grafică, artă decorativă, scenografie, sculptură, critică de artă şi reprezentanţi ai Consiliului administrativ al UAP.

Examenul de titularizare are loc o dată la doi ani. Perioada de stagiu poate dura de la doi până la şase ani, termen în care participantul are posibilitatea să-şi încerce şansele în mod repetat, asta în cazul în care comisia nu-i acordă cel puţin 12 voturi. Votul este exprimat în mod secret şi admite doar variantele pro sau contra, fără a permite abţineri.

Selecţia este una riguroasă şi impune câteva criterii foarte importante: studii în domeniul artelor, simţ estetic, imaginaţie şi multă creativitate.

Preşedintele Comisiei de examinare, Victor Cobzac, susţine că titularizarea este, de fapt, un examen ce demonstrează că artistul „s-a copt”, iar în calitate de membru al UAP îi revine deja obligaţia de a participa la viaţa culturală a republicii”. Pictorul menţionează că votul dat tinerilor a fost un avans de încredere. El a mai precizat că, deşi UAP însumează circa trei sute de artişti, doar vreo sută dintre ei sunt membri activi.

Şeful Secţiei pictură, Tudor Zbârnea, crede că cel mai important criteriu este nivelul de profesionalism şi individualitate, care, spune dânsul, „ridică ştacheta artistului”. Individualitatea este dezirabilă, dar se formează în timp”, mai susţine plasticianul.

Sculptorul Grigore Băţ consideră că cel mai mare avantaj pe care ţi-l oferă afilierea la acest grup artistic este faptul că poţi să te angajezi mai uşor şi ai dreptul să participi la toate expoziţiile organizate de către UAP în ţară, dar şi peste hotare.

Elena Frunze este membru titular al UAP din anul 2007. Pentru ea acest statut reprezintă atât un privilegiu, cât şi o mare responsabilitate. „Înainte de toate, artistului i se oferă oportunitatea de a-şi expune creaţiile în cadrul diferitelor expoziţii, concursuri internaţionale, tabere de creaţie, unde poate obţine şi numeroase premii, în plus mai poate primi din partea UAP un atelier sau un spaţiu unde poate lucra”. Deşi acest lucru se obţine foarte greu, ceramista susţine că merită să faci efortul, adăugând: „Obligaţia e să demonstrezi că poţi face ceva”.

Dintre cei 20 de participanţi la „Titularizarea 2011”, Consiliul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova a desemnat 16 membri titulari.

Nadia Tataru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *