Externe

Uniunea Europeană a anulat sancţiunile împotriva lui Lukaşenko

Decizia corespunzătoare a fost luata de către ministrii de externe a celor 28 de țări europene în timpul reuniunii Consiliului European şi va intra în vigoare de pe 16 februarie.

Sancțiunile împotriva Belarus, incluzând președintele, dateaza de peste 13 de ani. Pachetul cel mai grav al măsurilor restrictive a fost aprobat în 2010, după alegerile prezidențiale și reprimarea violenta a protestelor de masă care au urmat.

Principala condiție pentru anularea majorității sancțiunilor UE era eliberarea tuturor prizonierilor politici. În luna august a anului trecut – în ajunul alegerilor prezidențiale – toti detinutii politici au fost eliberați în Belarus. În plus, acțiunile de protest din acest an nu au mai fost reprimate.

„Desigur, nu suntem atât de naivi încât să credem că Belarus se va schimba peste noapte. Vom monitoriza situația” – a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

Nu toate sancțiunile însă au fost ridicate. A ramas in vigoare embargoul comertului cu arme și echipamente pentru poliție.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *