Ultima oră

Uniunea Europeana a trecut Nistrul

In 2009, Comisia Europeana (CE) va finanta zece proiecte comunitare in localitatile din zona de securitate (raioanele Dubasari, Causeni si Anenii Noi). Dintre acestea, doua proiecte au fost castigate de primaria Cocieri, Dubasari. Rezultatul i-a bucurat enorm pe locuitorii satului in care, acum 17 ani, a inceput razboiul de la Nistru. Este un semnal ca satul poate reveni la viata…

Unul dintre proiectele finantate de CE include localitatile Cocieri, Corjova si Molovata Noua, de pe malul stang al Nistrului, unde vor fi amenajate cele mai moderne sisteme de colectare si stocare a deseurilor din republica. Proiectul este unul experimental si va fi implementat in premiera nationala, cu finantarea PNUD Moldova si cofinantarea Bruxellesului. In aceste localitati vor fi amenajate tomberoane speciale pentru sticla, hartie, plastic si metal, dar si locuri pentru depozitarea gunoaielor. La acumularea anumitor cantitati de sticla sau metal, acestea vor fi transportate la centrele de reciclare. Pentru fiecare primarie CE va acorda 40 mii euro. „Nasul” acestui proiect – Sergiu Nirca, primarul din Cocieri – spune ca problema gunoaielor il framanta de vreo 15 ani. „Suntem intr-o zona pitoreasca, pe malul Nistrului, langa un traseu national si unul international, ar putea veni multi turisti si investitori, dar nu putem sa ne facem curat in ograda. Daca nu ne invatam sa refolosim deseurile, suntem sortitii pierii”, afirma el… Un alt proiect ce va fi finantat la Cocieri prevede amenajarea unei hale, care sta acum in paragina, intr-o sala ultramoderna de sport. Sergiu Nirca spune ca astazi este esential ca tinerii din comunitatile rurale sa aiba o ocupatie, alta decat barurile si betia nationala. „Lumea se va educa cu timpul si nu va degrada numai cu bautura. In plus, isi va fortifica sanatatea”, e convins primarul. Aceste argumente, se pare, i-au convins si pe europeni sa finanteze acest proiect in valoare de 85 mii de euro.

Asadar, Europa trece Nistrul. Cu bratele deschise si… cu bani, ca sa ne ajute. Vom reusi, la randu-ne, sa-i deschidem bratele si s-o tinem aproape? De noi depinde…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *