Economie

Uniunea Europeană ne ajută cu încă 28 milioane de euro

După reuniune, Premierul Vlad Filat, împreună cu Villy Sovndal, ministru pentru Afaceri Externe al Danemarcei, Preşedinte al Consiliului UE, şef al delegaţiei UE, şi Andris Piebalgs, comisar European pentru Dezvoltare, au susţinut o conferinţă de presă.

Oficialii europeni au apreciat dinamica cu care evoluează relaţiile cu Uniunea Europeană şi progresele înregistrate de Republica Moldova de la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare RM-UE, care a avut loc în luna mai a anului trecut.

Villy Sovndal a salutat succesul înregistrat de ţara noastră în procesul de  racordare la principiile democratice, stabilizarea instituţiilor democratice, a statutului de drept şi asigurarea unei economii de piaţă funcţionale. În acest context, el a reamintit despre oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, inclusiv pe dimensiunea multilaterală.

"Uniunea Europeană salută angajamentul Republicii Moldova de asociere politică şi integrare economică în UE şi va continua să susţină eforturile şi reformele realizate pentru atingerea acestui scop", a spus Villy Sovndal.

De asemenea, oficialii europeni au apreciat progresele înregistrate de ţara noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi au încurajat continuarea dialogului.

Comisarul European pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs, a felicitat ţara noastră cu semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Republica Moldova şi a Acordului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare, menţionînd că sînt două documente foarte importante. "Republica Moldova a reuşit să facă multe lucruri într-un timp foarte scurt. Trebuie să ştiţi că ţara Dumneavoastră nu este singură în faţa provocărilor. Noi sîntem alături pentru a vă ajuta să îmbunătăţiţi condiţiile de trai a cetăţenilor moldoveni", a spus Andris Piebalgs.

Comisarul European pentru Dezvoltare a anunţat că, în cadrul Reuniunii de astăzi, s-a decis acordarea Republicii Moldova a unui suport adiţional de 28 de milioane de euro, sub formă de grant în cadrul Instrumentului de Vecinătate şi Parteneriat. Banii sînt oferiţi pentru anul 2012 şi reprezintă o creştere cu 30 la sută a suportului acordat de Uniunea Europeană prin acest instrument în anul curent.

Premierul Vlad Filat a apreciat reuniunea de astăzi a Consiliului de Cooperare RM-UE drept una foarte productivă şi a menţionat că, în cadrul acesteia, s-a constatat că, pe parcursul anului care a trecut de la ultima reuniune, Republica Moldova a reuşit să avanseze considerabil în toate domeniile în relaţiile cu Uniunea Europeană. Cu această ocazie, Premierul a apreciat colaborarea foarte bună stabilită cu Serviciul European al Acţiunii Externe, iar Comisarului Stefan Fule i-a mulţumit pentru sprijinul acordat avansării în ritmuri susţinute a relaţiilor RM cu UE.

Premierul a precizat că rezultatele obţinute în procesul de negociere a Acordului de Asociere RM-UE au fost reflectate în cel de-al III-a Raport de progres adoptat pe marginea reuniunii şi şi-a exprimat speranţa că aceste negocieri se vor încheia pînă la următorul Summit al Parteneriatului Estic din septembrie 2013. În cadrul reuniunii a fost prezentat şi un raport referitor la îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor primei faze legislative a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor.

"Pe agenda discuţiilor au fost şi evoluţiile în procesul de implementare a reformelor vizînd consolidarea democraţiei şi statului de drept, continuarea reformei sistemului justiţiei, dezvoltarea economiei de piaţă favorabilă investiţiilor şi activităţilor antreprenoriale susţinute, inclusiv sub aspectul identificării unor oportunităţi de interacţiune şi cooperare cu partenerii europeni, sprijinul cărora este deosebit de important în realizarea parcursului european al Republicii Moldova", a menţionat Vlad Filat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *