Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:06
Abonamente
 
 
 

UE / Nato 5 Mai 2017, ora 07:41

Uniunea Europeană sprijină opoziția din Macedonia

Marime Font

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, l-a primit joi la Bruxelles pe noul președinte al parlamentului Macedoniei, Talat Xhaferi, transmite AFP, care apreciază că este un gest de sprijin față de opoziția macedoneană. 

Mogherini cerut tuturor partidelor de la Skopje "să se angajeze în mod constructiv în procesul politic, inclusiv în formarea unui guvern, și în lucrările noului parlament", arată un comunicat de presă al reprezentantei UE pentru politica externă.

A fost prima vizită în străinătate al lui Xhaferi, etnic albanez ales săptămâna trecută la conducerea legislativului macedonean, în urma unui acord cu partidul social-democrat de opoziție SDSM, condus de Zoran Zaev. Alegerea, care a oficializat formarea unei noi majorități parlamentare cu participarea minorității albaneze, a scandalizat simpatizanții formațiunii de dreapta VMRO-DPMNE, care s-a clasat prima la alegerile din 11 decembrie 2016. Aceștia au pătruns în sediul parlamentului și au atacat mai mulți deputați din opoziție, iar Zaev a fost printre cei peste 100 de răniți în urma violențelor.Federica Mogherini a reafirmat joi că Uniunea Europeană condamnă atacurile împotriva parlamentarilor și a ziariștilor și a arătat că președintele parlamentului trebuie să fie "mai presus de politica partidelor și de politica interetnică" și să acționeze "pentru binele tuturor cetățenilor și tuturor comunităților".

De câteva săptămâni, președintele de dreapta Gjorge Ivanov refuză să îl desemneze ca premier pe Zoran Zaev și să permită noii majorități să formeze guvernul. VPRO-DPMNE critică în special ideea adoptării albanezei ca a doua limbă oficială în Macedonia, în timp ce opoziția acuză partidul fostului premier Nikola Gruevski de provocarea de tensiuni interetnice și de refuzul de a ceda puterea.

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md