Opinii și Editoriale

Univers Pedagogic. Ostaticii

Angajatii Editurii „Univers Pedagogic” au ajuns cu plangerile si protestele la guvern… Editura „Univers Pedagogic” a fost creata cu vreo cinci ani in urma de catre Ministerul Educatiei. Pentru necesitatile ministerului. Din declaratiile angajatilor aflam ca ei nu au fost platiti pentru ultimele noua luni. Iar editura a intrat in incapacitate de plata in ultima jumatate de an.
Ar trebui sa vars o lacrima pentru bietii oameni. Dar nu pot. De ce? Pentru ca aceasta editura a fost o gainarie.

Toate documentele si materialele necesare pentru a fi tiparite de catre Ministerul Educatiei pana la aparitia „Universului…” erau oferite editurilor prin concurs. Ministerul avea buget pentru editarea materialelor didactice sau metodice. Se anunta concurs. Editorii interesati participau. Cel cu cel mai mic pret executa comanda. Clar. Simplu. Pana a aparut un cap destept. Si a zis ca nu vrea sa dea banii statului (asta era mentalitatea) unor editori privati. Vom face propria editura. Si fara concurs vom tipari tot de ce avem nevoie. Asta au facut. Si-au luat banii. Au lasat angajatii fara salarii. Cand au simtit ca gainariile nu vor mai merge, atunci au decis sa inchida jucarica. Cei care au numarat banii editorilor privati s-au ascuns in fata colegilor comunisti cu idei aproape leniniste: sistemul editorial si cel educational trebuie privite ca unelte propagandistice.

Cu propaganda in protap au creat „Univers Pedagogic”. O structura care functiona dupa alte principii decat cele ale pietei. Acum, au lasat pe drumuri angajatii… Cu propaganda in protap au eliminat editorii din procesul de editare a manualelor. Parintii si unii angajati ai ministerului ma suna si ma roaga sa gasesc manuale tiparite de „Cartier” cu patru sau cinci ani in urma. Erau manualele care trebuiau sa apara la 1 septembrie dupa noua schema de editare a ministerului. Ele nu sunt.
Ostatici ai vechiului sistem vor fi in curand Editura „Lumina”, Editura „Cartea Moldovei”, Editura Enciclopedica sau Editura „Stiinta”. Ultima, datorita managementului, functioneaza si dupa legile pietei. Acestea sunt editurile de stat. Care functioneaza dupa principiul clientelar. Clientela n-a suportat pierderi in perioada de criza. Poate a castigat mai putini bani. Poate nu. Oricum ei nu au riscat cu banii lor. Ei au administrat prost niste bani publici. Atat. Au fost jertfiti sau vor fi jertfiti angajatii de rand. Ceilalti vor trece in sectorul privat sau in cel politic, ultimul numarandu-se printre cele mai profitabile businessuri din R. Moldova.

http://erizanu.cartier.md/univers-pedagogic-ostaticii-523.html
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *