Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Actualitate 20 Iulie 2018, ora 14:21

Unui tânăr de 15 ani din România i-a fost realizat transplant de inimă de la un donator care avea doar 14 ani

Marime Font

Medicii de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au realizat pe 17 iulie, cu succes un transplant de inimă la un adolescent de 15 ani. Tânărul se afla între viață și moarte și avea nevoie disperată de o altă inimă. Cazul este foarte emoționant, întrucât inima salvatoare a venit de la un alt tânăr, din Bihor, de numai 14 ani, care a fost implicat într-un accident de mașină și nu a mai putut fi salvat. 

Părinții au conștientizat că pot salva alte vieți și și-au dat acordul pentru donare și prelevare. Astfel, tânărului i-au fost prelevate corneea, inima, ficatul și plămânii.

Inima a fost transportată cu elicopterul la Târgu-Mureș, unde a fost transplantată unui tânăr de 15 ani, din județul Caraș-Severin care suferea de mic de insuficiență cardiacă. Adolescentul se afla pe lista de așteptare de mai bine de un an.„Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aş vrea să subliniez o apreciere a gestului nobil al familiei aparţinătoare care a fost de acord să doneze şi prin acest gest să salveze alţi trei, patru sau cinci copii", spune şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, profesor doctor Horaţiu Suciu, citat de DC News.

Tot ieri ficatul donat a fost transplantat unei adolescente de 18 ani. Și ea se zbătea pe patul de spital între viață și moarte, după ce a consumat ciuperci otrăvitoare.

Potrivit mass-mediei, plămânii au fost transportați la Viena, prin intermediul Eurotraplant, cu ajutorul cărora medicii vor mai salva o viață.

Tânărul de 15 ani este primul care a primit o inimă nouă, după o pauză de 7 ani.

Medicii sunt fericiți că au putut salva viețile unor copii, pe care îl descriu ca pe un sentiment aparte. Datorită acestui caz, ei speră că viața va triumfa asupra morții, întrucât mai multe familii până la aceasta au refuzat categoric prelevarea, deși zeci de copii așteaptă cu disperare un transplant ca să poată supraviețui.  

Sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md