Actualitate

Unul din cei mai apreciaţi producători auto a minţit în privinţa emisiilor şi a consumului

Potrivit presei nipone, Subaru ar fi falsificat datele timp de mai mulţi ani, în fabrica sa de lângă Tokyo. Muşamalizarea ar fi vizat mai multe modele, inclusiv popularul Forester, scrie ibtimes.com. Jurnaliştii japonezi au identificat sute de cazuri de manipulare a datelor tehnice, în care au fost implicaţi numeroşi inspectori.

În urma solicitărilor ministerului de transport din Japonia, Subaru a deschis o anchetă pentru a determina exact când a început „campania” de falsificare a datelor şi va furniza săptămâna viitoare un raport. Compania va fi nevoită să implementeze un mecanism pentru a asigura autorităţile că o asemenea manipulare sistematică nu trebuie să se repete.

Modificarea datelor a început la fabrica Subaru din Ota, un oraş în Prefectura Gunma, situat la circa 100 km de Tokyo. Aceeaşi fabrică a apărut în mass-media în octombrie 2017, când s-a descoperit că angajaţii necalificaţi verificau pentru ultima oară maşinile, înainte de ieşirea lor pe poartă.

În urma scandalului de anul trecut, Subaru a rechemat în service 255.000 maşini vândute în Japonia şi numărul lor a ajuns apoi la 400.000 unităţi. Autoturismele au fost verificate din nou de către angajaţii calificaţi şi campania de rechemare s-a limitat la Japonia. La începutul lunii martie a acestui an, Subaru a anunţat că preşedintele companiei, Yasuyuki Yoshinaga, va demisiona din funcţie şi consiliul companiei va fi restructurat.

Ce se va întâmpla cu modelele Subaru vândute în alte ţări?

Nu se cunoaşte exact ce se va întâmpla cu maşinile vândute peste hotare. Cea mai mare piaţă pentru Subaru este SUA, unde compania a înregistrat o scădere a vânzărilor.

Şi alţi producători auto niponi cu prezenţă puternică în SUA au fost implicaţi în scandaluri legate de emisii, asemănătoare „Dieselgate-ului” care a afectat gigantul Volkswagen. Nissan a recunoscut de două ori că inspectorii necalificaţi au efectuat verificările tehnice finale în cazul unor maşini noi. În 2016, Mitsubishi şi Suzuki au recunoscut că au exagerat în privinţa datelor privind economia de combustibil în cazul unor modele, folosindu-se de manipularea testelor tehnice.

După cum am precizat mai sus, falsificarea datelor privind emisiile de noxe de către Subaru este similară cu scandalul care a afectat puternic Volkswagen. Pe de altă parte, producătorul german scoate pe porţile fabricilor sale un volum net superior de unităţi, faţă de Subaru, deci scandalul a fost cu atât mai dăunător pentru germani. Probabil că amplitudinea scandalului de la Subaru va fi dezvăluită odată cu raportul întocmit pentru ministerul de transport din Japonia.

Acţiunile Subaru au scăzut joi în sfera celor aferente producătorilor auto. Astfel, titlurile se tranzacţionau la o valoare cu 2,19% mai mică, în timp ce rivalii de la Toyota, Nissan şi Mazda se situau pe un trend ascendent.

Sursa: Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *