Actualitate

UPDATE. Detalii despre VITAS, “poliţistul” interlop reţinut de CNA. Abuz, trafic de influenţă şi contrabandă

Conform unor surse din MAI, la minister nu se regăseşte nici dosarul său de fost angajat şi nici un eventual ordin de angajare al acestuia. Asta în timp ce aceleaşi surse susţin univoc, că VITAS era văzut zilnic pe culoarele ministerului în perioada când ministru era Gheorghe Papuc, aflându-se cel mai des în birourile fostei Direcţii Securitate Internă a MAI. Burlacu poseda şi o legitimaţie de serviciu eliberată de MAI, în care acesta figura în calitate de consilier al ministrului de Interne, purtând gradul de locotenent-colonel. Asta deşi VITAS n-a fost văzut niciodată purtând uniformă!

Informaţia este confirmată de mai multe surse, care-l dau pe individ în calitate de apropiat şi om de casă al fostului ministru Gheorghe Papuc. El era responsabil în MAI de colectarea banilor pentru ministru. Mai mult decât atât, VITAS „deschidea uşa cu piciorul” atât în birourile ministrului şi viceminiştrilor, cât şi ale altor şefi din minister, fiind cunoscut în calitate de persoană care „rezolva orice problemă”, de la numirea în funcţie a unui comisar sau şef de direcţie, până la aplanarea oricăror probleme de serviciu ale poliţiştilor.

Totuşi, VITAS era mult mai mult decât un simplu valet al lui Papuc, având o influenţă nelimitată asupra ministrului. Chiar din spusele lui, Burlacu a absolvit Academia FSB de la Moscova! Acesta era împuternicit să dea indicaţii chiar şi aşa-numitei Direcţii a 7-ea („semiorka”) a MAI, implicit privind filarea persoanelor sau instalarea dispozitivelor speciale de interceptare, inclusiv în birourile unor miniştri din Guvern.

Una din îndeletnicirile preferate ale lui Burlacu este contrabanda, îndeosebi cu tehnică de calcul prin zona transnistreană. Acesta a aranjat filiere de contrabandă, prin care sub protecţia lui Gheorghe Papuc în Moldova intrau TIR-uri cu tehnică de calcul şi uz casnic, sub acoperirea unor acte false, conform cărora din stânga Nistrului s-ar fi transportat mobilă produsă la Fabrica din localitatea Parcani de lângă Tiraspol. Tehnica traficată de Burlacu ajungea în cele mai mari reţele de magazine specializate, principalele fiind „Alina Electronic”, „Maximum” şi „Nippon”.

Din contrabanda cu tehnică de calcul a început şi apropierea lui VITAS de PLDM. În 2010 fostul ministru de Interne Victor Catan a ordonat operarea de către subdiviziunile speciale ale MAI a unor descinderi masive la reţelele de realizare a tehnicii de calcul, ţinta fiind schemele de contrabandă. În rezultat, în urma unor negocieri, Burlacu îi cedează lui Filat controlul a 50% din volumele de contrabandă. Din acel moment începe apropierea lui Burlacu de secretarul general adjunct al Guvernului Eduard Bănăruc, preşedintele Comisiei Economie, buget şi finanţe din Parlament Veaceslav Ioniţă şi directorul general de la Vamă Tudor Baliţchi, care avea tangenţe mai vechi cu VITAS, prin intermediul coproprietarului reţelei de magazine „Maximum” Iurie Starodub, cu care Bandiţchi este prieten de mai mult timp. VITAS a fost surpins de mai multe ori în compania lui Bănăruc, iar cu deputatul Ioniţă acesta şi-a petrecut de câteva ori vacanţa în Germania.

Burlacu este şi una din persoanele care s-a dedat deosebit de activ la şi după 7 aprilie 2009 la acte de abuz în privinţa protestatarilor paşnici. În imaginea din dreapta acestaVITAS_1 a fost surprins alături de angajaţii fostei Direcţii Servicii Operative a MAI în centrul Chişinăului, lovind protestatarii! VITAS a fost recunoscut şi de victimele violenţelor comise de poliţişti la 7 aprilie (vezi screenshot-ul din stânga). Acesta a fugit din ţară imediat după plecarea din funcţie a lui Papuc, fiind urmărit penal într-un dosar instrumentat de Procuratură pe marginea abuzurilor poliţiştilor din 7 aprilie şi fiind anunţat în căutare internaţională. El s-a ascuns o perioadă la Kiev, având în 2011 o tentativă de a reveni în ţară prin zona transnistreană şi fiind reţinut de aşa-numita miliţie transnistreană. Acesta a fost eliberat de organele transnistrene, după ce la solicitarea lui Papuc la Tiraspol s-a deplasat un angajat al unui organ de forţă de la Chişinău, care a purtat negocieri pentru eliberarea lui VITAS. După revenirea la Chişinău, în scurt timp Burlacu a părăsit din nou ţara prin zona transnistreană, ascunzându-se în Belarus.

Este de notat că protectorul lui VITAS, Gheorghe Papuc este în prezent partener cu afaceristul Ilan Shor, implicat în mai multe afaceri dubioase, cum ar fi privatizarea Băncii de Economii şi concesionarea Aeroportului Chişinău în beneficiul unor companii din Rusia. Shor este unul din oamenii de afaceri apropiaţi de Filat, având o relaţie strânsă de prietenie cu şeful Vămilor Tudor Baliţchi, totodată fiind şi unul din finanţatorii importanţi ai Partidului Socialiştilor. Gheorghe Papuc este în prezent vicepreşedinte al Băncii Sociale, deţinute de Shor. Interesant se combină elementele puzzle-ului, nu?! 😉 Cel puţin mie deja îmi este clar de ce “poliţistul” interlop VITAS a fost reţinut tocmai în martie…2014!

sursa: vox.publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *