Actualitate

Update VIDEO TIMPUL.MD: Aventuri cu poliţişti la Orhei!

„Ne-au dezbrăcat de haine în pielea goală, apoi au urinat peste noi”

Despre acest poliţist am aflat de la Anton Laşcu, locuitor al satului Vatici, r-nul Orhei, întemeietorul muzeului „Vatra strămoşească” din localitate. El ne spune că feciorul său, Radu Laşcu, împreună cu încă trei văticeni, au fost snopiţi în bătaie de un grup de agresori din Tabăra, sat învecinat. „După ce ne-au bătut cu picioarele pe unde nimereau, ne-au dezbrăcat în pielea goală pe toţi patru ca să urineze peste noi”, ne mărturiseşte Radu. Conform expertizei medico-legale, pătimiţii s-au ales cu contuzii cerebrale şi răni grave în urma cărora medicii chirurgi de la Spitalul din Orhei aveau să intervină cel puţin de trei ori. Anton Laşcu a solicitat de la Dumitru Cobâscan, medic-legist din Orhei, expertiza medico-legală a feciorului său, iar drept răspuns i s-a spus că toate cele patru expertize sunt şi azi în posesia lui Vlad Ciobanu. După o înţelegere între pătimiţi şi infractori, cei din urmă aveau să le plătească tratamentul. Făcându-le o vizită pacienţilor la spital, Ciobanu i-a speriat pe aceştia precum că le va intenta un dosar penal. I-a şantajat, spun ei, să semneze un refuz de începere a urmăririi penale în acest caz, altminteri, le-a spus Ciobanu, vor avea tot ei de suferit. Pentru a scăpa basma curată, ne spune Anton Laşcu, la îndemnul lui Ciobanu, infractorii au fugit la Moscova. Tot Laşcu ne-a comunicat că Ciobanu s-a căpătuit de la infractori cu 2000 de euro drept răsplată şi că îi ţine sub acoperire. Acest amănunt Laşcu l-a aflat de la finul său, Ghenadie Dodon, colegul de serviciu al lui Vlad Ciobanu.

„Mi-a pus pistolul la tâmplă ca să declar că am furat un telefon mobil”

Într-o seară, la o nuntă care a avut loc într-un local de lângă Selişte, r-nul Orhei, Silvia Donţu, locuitoare din satul Vatici, a fost bănuită de către Dorina Dogocher, fiica primarului de Vatici, precum că i-ar fi sustras un telefon mobil. În aceeaşi seară, Petru Dogocher, edilul, l-a sesizat la faţa locului pe Vlad Ciobanu. Aflăm de la Silvia că Ciobanu a acuzat-o fără probele de rigoare. Minora, pe atunci în vârstă de 17 ani, i-a spus poliţistului că nu a comis actul de furt. Însă şeful postului de poliţie i-a dat palme peste faţă, apoi, ne spune Silvia, i-a pus pistolul la tâmplă, obligând-o să dea mărturii false. Fiind constrânsă, Silvia a declarat neadevărul. Imediat după ce a obţinut mărturia falsă de la minoră, Ciobanu i-a cerut Silviei suma de 200 de euro pentru a muşamaliza situaţia şi 300 de euro pentru primar. „I-am spus că nu am furat niciun telefon şi că nu am aceşti bani, iar Ciobanu m-a sfătuit să împrumut prin sat”, se plânge Silvia. A doua zi, spune ea, bunicu-său, Vasile Cernei, a fost nevoit să vândă un lot de pământ (proprietate privată) ca să o scoată din nenorocire pe nepoată-sa. Din suma obţinută, Cernei a luat 400 de dolari şi i-a dus primarului de Vatici. Silvia Donţu este locuitoare a satului Vatici şi lucrează ca brutar la Mănăstirea Curchi din comuna Curchi.

Nu mai vine „tata cu pâinea”

Nu se poate de trecut cu vederea nici cazul lui Mihail Cojocaru, locuitor din satul Vatici, tată a cinci copii, care a fost bătut crâncen de Vlad Ciobanu pentru faptul că şi-a insultat soţia în urma unei neînţelegeri în familie. „Ciobanu are ceva cu soţia mea. Nu de puţine ori a menajat-o. Ea pleacă adesea din casă şi nu se mai întoarce câte o săptămână la copii. Îi place paharul dar şi aventurile…”, susţine Cojocaru. Pătimitul munceşte ca argat într-o gospodărie ţărănească din sat. Îngrijeşte de copiii săi, dintre care trei frecventează şcoala, iar doi, cei mai mici, stau acasă şi aşteaptă să vină „tata cu pâinea”. Acesta ne spune că Ciobanu i-a făcut o vizită la locul de muncă. Căuta să-i găsească vreun pretext pentru a mai stoarce din el nişte bani. Văzând că nu e beat şi că acesta munceşte în toată legea, Ciobanu i-a amintit de cearta pe care a avut-o cu soţie-sa câteva zile în urmă şi îndată a şi început să-l lovească pe Cojocaru cu picioarele. După răfuiala poliţistului, Mihail a zăcut imobilizat la pat aproximativ două săptămâni. Iar după ce s-a întremat, a fost chemat imediat de către Ciobanu la „cabinet”. „M-a întrebat dacă-i dulce mierea, apoi mi-a pus condiţii. Că dacă vreau la libertate, la ieşirea din primărie, să-i strecor sub căldarea cu apă 150 de lei”, detaliază Cojocaru. Fiindu-i frică de „apucăturile” şefului de sector, Cojocaru a împrumutat suma respectivă de la gospodarii la care muncea cu ziua şi, după cum i-a ordonat Ciobanu, s-a întors la primărie ca să strecoare bancnotele sub găleata cu apă.

Contactat de TIMPUL, Oleg Cuciuc, comisarul de poliţie din Orhei, ne anunţă că de curând Vlad Ciobanu a scris un raport de eliberare benevolă. Comisarul spune că este la curent cu toate nelegiuirile săvârşite de Vlad Ciobanu. „Dacă Ciobanu mai stătea încă o jumătate de lună, oamenii din Vatici erau gata să se răzbune. Ciobanu este un needucat. Iar referitor la mită, toate cererile vor fi examinate de Procuratura de Orhei şi de Centrul Anticorupţie”, susţine comisarul. Tot de la el aflăm că Vlad Ciobanu, prin intermediul judecăţii, tinde să revină la postul vechi. Cuciuc spune, însă, că nu îl va primi la serviciu.

La rândul său, poliţistul Ghenadie Dodon este de părerea că anume conducerea poliţiei raionale îi sapă groapa lui Ciobanu, din motive neclare. El susţine că Ciobanu şi-a exercitat funcţia de şef destul de corect din punctul de vedere al legii, iar oamenii care s-au plâns, scriind cereri la comisariat privind comportamentul neadecvat al lui Ciobanu, spun nişte inepţii. „Sunt nişte persoane în sat, care văzând că nici conducerea raională nu poate să-l demită din funcţie, au apelat la ziar. Se utilizează toate instrumentele pentru a-l ponegri pe Ciobanu”, menţionează Dodon. Întrebat fiind ce ştie despre mita de 2000 de euro pe care ar fi primit-o Ciobanu de la infractorii din Tabăra, Dodon ne-a comunicat că şi învinuirea în cauză este o absurditate. „Cu Anatol Laşcu sunt în relaţii de ostilitate de vreo cinci ani. Personal, am fost „poliţistul lui de buzunar”. Iar băieţii din Vatici se simt şi azi vinovaţi că au scris plângeri la poliţie în adresa lui, pentru că tot ei recunosc că au provocat bătaia din Tabăra”, încheie Dodon.

Luând legătura cu Vlad Ciobanu, ex-şeful postului de poliţie din comunele Vatici şi Tabăra, aflăm de la el că nu a primit mită de la nimeni. Ciobanu neagă toate învinuirile ce i se aduc, atât din partea sătenilor, cât şi din partea comisarului de poliţie din Orhei. „Am plecat benevol de la serviciu deoarece comisarul mi-a spus în faţă: eu sunt oficial duşmanul tău! Am şi prin ce să confirm vorbele lui, că nu m-am dus cu mâinile goale la comisariat, am înregistrări – am probe!”, susţine Ciobanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *