Actualitate

Urecheanu, acuzat de legături cu o ucigaşă extremistă

De ziua sa de naştere, la 6 mai 2008, când împlinise 21 de ani, poeta Vasilisa Kovaleva, studentă la Jurnalism, împreună cu nişte prieteni, a omorât cu multă cruzime, la Moscova, o familie de uzbeci. De ce? Pentru că nu erau ruşi. În total, tânăra e învinuită că ar fi ucis, din acelaşi motiv, şase oameni din Asia Centrală. Vasilisa (foto) e singura femeie dintr-o grupare neonazistă rusească, acuzată de comiterea a 27 de asasinate şi atentate la viaţă, aţâţarea vrajbei interetnice, extremism, tentative de terorism şi deţinere ilegală de arme. Fiind anunţată în căutare internaţională, Kovaleva a fugit în RM, cu un moldovean care lucra la Moscova. La 18 aprilie 2009, a fost reţinută în s. Cneazevca, r-l Leova, fiind apoi extrădată în Rusia. De aceasta a şi profitat fosta guvernare a RM ca să-l şantajeze pe Serafim Urecheanu să-şi dea „votul de aur” pentru alegerea Z. Greceanâi la funcţia de şef al statului. Nici mai mult, nici mai puţin, liderul AMN a fost învinuit de legături criminale cu Vasilisa Kovaleva. „Voronin a încercat să mă bage la răcoare şi să mă constrângă să votez…”, susţine prim-vicespicherul.

Cred că toţi îşi amintesc de fotografiile şi înregistrările video despre presupusa întâlnire dintre Urecheanu şi autoritatea interlopă Grigori Karamalak, alias Bulgaru, făcute publice în mass-media comuniste şi pepecediste înainte de alegerile din 29 iulie 2009. TIMPUL a obţinut originalele acestor imagini, care demonstrează că respectiva campanie a reprezentat un fals uriaş. De aceea, la 13 mai 2010, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe acest fapt.
Liderul AMN recunoaşte că a fost într-adevăr la Moscova la 31 mai 2009, fiind invitat la ziua de naştere a unui prieten. „Acolo a fost şi celebrul om de teatru rus Oleg Tabakov, care poate fi martor”, afirmă el. În aceeaşi seară, aproape de miezul nopţii, Urecheanu s-a întâlnit la restaurantul Hotelului „Marriot Aurora”, unde era cazat, cu deputatul AMN Veaceslav Platon. „N-am niciun fel de restricţii să mă întâlnesc cu un coleg din fracţiunea noastră, care locuia în capitala rusă. L-am invitat inclusiv din grija de a nu fi influenţat ca să voteze pentru dna Greceanâi”, ne explică Urecheanu.

Urecheanu s-a întâlnit la „Aurora” cu Platon

Într-adevăr, camerele video de la hotel au înregistrat cu exactitate întâlnirea dintre Urecheanu şi Platon. Astfel, la ora 23:34:11, Platon vine la hotel (foto 1). Peste 21 de secunde, el şi Urecheanu intră în restaurant (foto 2), peste alte patru secunde se aşează la masă (foto 3). La ora 1:13, ei se ridică (foto 4), apoi Urecheanu îşi conduce colegul până afară şi, la ora 1:20, se despart (foto 5).

A doua zi, liderul AMN s-a întors la Chişinău. Rămâneau două zile până la alegerea preşedintelui RM, iar candidatul PCRM, Z. Greceanâi, mai avea nevoie de un singur vot. Urecheanu spune că a acceptat să dialogheze cu Voronin, încercând să evite trădarea, deoarece comuniştii propuneau pentru „votul de aur” câte zece milioane de euro. „Am riscat, căci asemenea bani îşi puteau găsi şi trădătorul. Nu puteam neglija nici poziţia instituţiilor europene, după ce Filat şi Ghimpu au refuzat să discute cu Voronin, iar preşedintele UE, Mirek Topolanek, şi secretarul general al Consiliului UE, Javier Solana, insistau să purtăm acest dialog. Ştiind că Voronin e un celebru mincinos, n-am vrut să mă întâlnesc cu el singur şi am cerut să fiu însoţit de reprezentantul UE în RM, Kalman Mizsei”, precizează Urecheanu.

„Mi s-a propus să fiu premier”

Despre ultima sa întâlnire cu Voronin, de până la 3 iunie 2009, liderul AMN îşi aminteşte astfel: „În ajun, seara, împreună cu Alexandru Oleinic, m-am întâlnit cu Voronin în biroul său de la PCRM. El mi-a înmânat o hârţoagă – un fel de pact între noi şi comunişti, prin care AMN se obliga să voteze cu Greceanâi, iar mie mi se încredinţa postul de premier. Am zâmbit… Mediocru în arta dialogului, Voronin repetase până atunci una şi bună – că se înţelegea bine cu Iura (Roşca), îndemnându-mă să mă vând şi eu. Îi plăcea să contemple: „Băi Serafim, eu vreau să fiu preşedintele parlamentului! Când oi împlini 70 de ani, m-oi duce şi veţi rămâne voi…”. Dar niciodată nu m-a întrebat dacă vom vota sau nu. Nici eu nu i-am spus nici „da”, nici „ba”. A doua zi, el a venit la fracţiunea AMN: „Ce-i, Serafim?”. I-am lămurit că excludem trădarea şi el a rămas derutat. Pe urmă, a declarat că m-aş fi jucat cu ei ca şi cu peştişorii din acvariu”.
Ulterior, au intrat în joc marii strategi de luptă ai comuniştilor: Mark Tkaciuk şi Iurie Roşca. Ei au urmărit probabil să se răzbune cu orice preţ pe Urecheanu, discreditându-l în faţa electoratului. Tkaciuk a declarat că liderul AMN era pregătit să voteze cu Greceanâi, dar, în ultima clipă, cineva de la Moscova l-a sunat, interzicându-i s-o facă. Chiar a doua zi, la 4 iunie, Roşca declara că, la 31 mai, la unu de noapte, Urecheanu s-a întâlnit la „Aurora” cu hoţul în lege Karamalak, care l-ar fi convins să nu voteze cu Greceanâi. Respectivele afirmaţii arată că Roşca ştia deja despre conspiraţia pusă la cale. „Fără Roşca nu s-a făcut nimic – el şi Voronin erau ca fraţii gemeni în crimele pe care le comiteau”, consideră şi Urecheanu. Din imaginile alăturate se vede cu cine, de fapt, s-a întrevăzut Urecheanu în acea zi, în acel loc şi la acea oră.

Au schimbat capul lui Platon şi ora

La 16 iunie, Voronin l-a numit pe Roşca vicepremier responsabil de organele de forţă, iar la 6 iulie a explodat bomba. În acea zi, presa guvernării roş-oranj a anunţat că Urecheanu conlucrează cu structurile mafiote ruseşti, prezentând şi imagini de la pretinsa întâlnire cu Bulgaru. În parte, opinia publică s-a lăsat influenţată, iar comuniştii şi Roşca au triumfat. Aşa au decurs lucrurile la prima vedere, dar în culise s-au întâmplat lucruri bizare. Mai întâi, e clar că în acest scop au fost folosite întocmai imaginile de la întâlnirea lui Urecheanu cu Platon, prin simpla modificare a chipului deputatului cu cel al lui Karamalak. Astfel, în afară de faţa însoţitorului lui Urecheanu, fotografia 6 coincide întocmai cu fotografia 2, inclusiv ora indicată. Coincid şi fotografiile 7 şi 3, numai că aici a fost schimbată şi ora – 01:34:36 în loc de 23:34:36. Aceleaşi mass-media au publicat şi fotografii cu Platon (foto 8), modificând ora, ca să se înţeleagă că Urecheanu s-a întâlnit şi cu acesta mai târziu, adică după ora două.

Falsul evident l-a făcut pe liderul AMN să solicite Procuraturii Generale a Rusiei informaţii despre temeiul în care administraţia hotelului a difuzat imaginile, încălcându-i-se drepturile elementare la viaţa privată. Aici începe deconspirarea planului. Verificările procurorilor ruşi au arătat că, încă la 2 iunie, adică imediat după plecarea lui Urecheanu la Chişinău, reprezentanţii Direcţiei urmărire penală a poliţiei din Moscova (DUPM) au luat înregistrările video de la Hotelul „Aurora”. Poliţia şi-a motivat acţiunile, făcând trimitere la o scrisoare din 1 iunie, cu numărul 3887, semnată, chipurile, de Ion Bodrug, colaborator al Direcţiei generale urmărire penală a MAI din RM, prin care Urecheanu era acuzat de relaţii cu o grupare neonazistă din Rusia. Autorul amintea despre reţinerea în RM a extremistei Vasilisa Kovaleva şi a concubinului său – cetăţeanul moldovean Nicolae Popeleaşcov, care ar fi declarat poliţiei că unul din complicii tinerei, pe nume Kriveţ, urma să se întâlnească cu Urecheanu la „Aurora”, în scopul fabricării actelor false. În contextul celor expuse, ruşii erau solicitaţi să ridice filmările de la hotel…

„Voronin i-a rugat pe ruşi să mă reţină”

Cine a făcut scrisoarea rămâne să vadă procurorii, dar e aproape sigur că avem de-a face cu un document fals. Potrivit viceministrului de Interne, Iurie Cheptănaru, în registrul MAI figurează o scrisoare din aceeaşi dată şi cu acelaşi număr, însă are altă destinaţie şi cu totul alt conţinut. Şi Ion Bodrug îşi neagă categoric implicarea, adăugând că a aflat despre scrisoare tocmai în 2010, când ministrul Catan l-a invitat pentru explicaţii. El presupune că semnătura sa putea fi scanată cu uşurinţă de pe alt document. „Scrisoarea e făcută de un neprofesionist. Nu e indicat numele adresatului, ci doar funcţia, lipsesc adresarea directă, numele şi telefonul executorului. Dacă aş fi fost eu autorul, filmările trebuiau să vină la mine. Dar nu a venit nimic, căci nu a fost trimis nimic”.

Pe Vasilisa Kovaleva n-am găsit-o, ea fiind arestată în Rusia. În schimb, concubinul său, Popeleaşkov, s-a arătat stupefiat când l-am întrebat dacă ştia ceva despre o eventuală întâlnire între Kriveţ şi Urecheanu: „E cea mai mare prostie – niciodată n-am rostit asemenea cuvinte. Ei mă întrebau dacă îl cunosc pe Kriveţ, dar habar n-am cine e”. Şi Urecheanu spune că nu-i cunoaşte pe Kovaleva, Kriveţ sau Karamalak. „Scopul lor era de a-i convinge pe ruşi că eu aş avea legături cu criminalii, extremiştii şi ucigaşii. Sursele mele din Rusia m-au informat că, înaintea plecării mele la Moscova, Voronin personal a cerut unor înalţi demnitari ruşi să mă reţină şi să mă constrângă ca să-mi dau votul pentru Greceanâi. Dar ruşii au refuzat. Pe de altă parte, ei doreau să obţină cât mai iute înregistrările, deoarece se apropiau alte alegeri. Cât despre Karamalak, jur pe tot ce am că nu l-am văzut niciodată în viaţă”, susţine Urecheanu. Apropo, cunoscând comportamentul lui Voronin, putem presupune că el ar fi cerut ruşilor să-l reţină pe Urecheanu – dacă chiar aşa a fost – în semn de mulţumire pentru extrădarea Vasilisei.

„Ciobănaş e tartarul principal…”

Marele mister este cum au ajuns imaginile de la „Aurora” la Chişinău. Pe Internet, acestea au apărut prima dată la 5 iunie, pe blogul redactorului-şef al ziarului „Kommunist”, Aleksandr Isaev. El însă zice că nu ţine minte sigur de unde le-a luat. „Nu-mi amintesc cine a trimis presei care susţinea comuniştii linkul spre un oarecare blog, pe care erau doar fotografiile acestea. Nu ştiam că sunt falsificate…”, a adăugat Isaev. Sergiu Praporşcic, şeful de la „Flux” – ziarul care a mediatizat la maxim acest subiect -, susţine că a primit pozele ca originale şi nu crede că acestea au fost supuse colajului. Iurie Roşca ne-a închis telefonul, ca de obicei. Iar Alexei Bahromeev, reprezentant al Direcţiei urmărire penală a poliţiei de la Moscova, consideră că nici nu vom putea afla cum au ajuns în RM înregistrările de la „Aurora”…

Potrivit lui Ion Bodrug, transmiterea unor asemenea materiale se face prin Biroul de coordonare pentru combaterea criminalităţii organizate pe teritoriul CSI, unde RM îl are ca reprezentant plenipotenţiar pe Virgiliu Ciobănaş. Urecheanu e chiar sigur de implicarea directă a acestuia: „Ciobănaş e omul comuniştilor. El a fost tartarul principal în aceste acţiuni. Posibil că scrisoarea aceea a fost făcută de el, la Moscova, şi nu a fost trimisă de la Chişinău. Persoane care au discutat cu Ciobănaş mi-au spus că anume el a mobilizat poliţia rusă ca să-l însoţească la hotel, după filmări. Cred că tot el a trimis imaginile la MAI, unde au fost montate şi împărţite presei comuniste”. Solicitat de noi, Virgiliu Ciobănaş ne-a ascultat atent până a înţeles despre ce e vorba. „Nu cunosc aşa ceva, nu ţine de competenţa mea”, a zis apoi şi a închis telefonul. La apelurile noastre repetate, el nu a mai răspuns…

Mark Tkaciuk atacă în continuare

Prim-vicespicherul infirmă şi acuzaţiile aduse de Tkaciuk despre tainicul apel telefonic de la Moscova, care l-ar fi determinat să nu voteze cu Greceanâi: „Sunt insinuări – eu nu mă las condus de nimeni. Ei îmi ascultau telefoanele şi ştiu bine că e aşa”. La rândul său, Tkaciuk rămâne pe aceeaşi poziţie: „Nu ştiu cine l-a sunat pe Urecheanu, dar în dimineaţa de 3 iunie noi ştiam că fracţiunea AMN trebuia indubitabil să participe la alegerea dnei Greceanâi. Nu exclud că Roşca a avut dreptate, când a vorbit despre întâlnirea lui Karamalak cu Urecheanu. Oricum, oamenii care îşi permit să exercite presiune asupra deputaţilor sunt mai degrabă reprezentanţi ai lumii interlope”. Tkaciuc nu şi-a schimbat părerea nici după ce i-am spus că imaginile au fost falsificate: „Noi am folosit materialele pe care le-am avut, nu ştiu cine le-a pregătit. Dar să fi fost acolo Karamalak sau altcineva, lumea ştie că aceste personaje fac parte din cercul dlui Urecheanu. Fracţiunea AMN s-a comportat iraţional şi ceea ce se întâmplă cu ea acum reprezintă o răsplată”.

Deputatul Veaceslav Platon ne-a garantat că, la 31 mai 2009, la ora unu de noapte, numai el s-a întâlnit cu Urecheanu la „Aurora”. „În fotografii se vede că-s eu şi nu Karamalak. A fost o comandă preelectorală din partea comuniştilor, care nu încetau să se ocupe de falsificări, intimidări şi furturi. În acest scop, ei au anunţat Moscova că Urecheanu ar avea un dosar penal extrem de serios. Ruşii credeau că poliţia noastră luptă cu hoţii, ucigaşii, bandiţii şi s-au grăbit să le dea filmările. Numai faptul că Ciobănaş se face acum mort în păpuşoi este dovada „demnităţii” poliţiei noastre”, consideră Platon.

Originalul „scrisorii lui Bogrug” lipseşte

Dosarul penal în această privinţă a fost deschis pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi încălcarea inviolabilităţii vieţii personale a lui Urecheanu. „O mare problemă este lipsa originalului „scrisorii lui Bodrug”, căci partea rusă ne-a informat că a primit-o prin fax”, menţionează Corneliu Bratunov, şeful Secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a PG. De nu va fi găsit bănuitul, spune procurorul, dosarul poate fi suspendat, dar nu încetat – din lipsa dovezilor ce demonstrează lipsa faptei. Cu toate acestea, fie că enigmatica misivă a ajuns prin intermediul lui Ciobănaş, fie că a fost trimisă prin fax, originalul probabil a fost distrus din start. În aceste condiţii, va fi imposibilă efectuarea expertizei semnăturii lui Bodrug, ceea ce ar putea conduce la o tergiversare a urmăririi penale, nedorită, dar şi nesfârşită. „După ce au încercat să mă intimideze s-o votez pe dna Greceanâi, s-au folosit de acelaşi prilej pentru a mă îngenunchea la 29 iunie. N-au reuşit, pentru că eu n-am să cedez în vecii vecilor în faţa comuniştilor”, conchide liderul AMN. Surprinzător, Urecheanu rămâne unul dintre puţinii optimişti, care crede că procurorii şi justiţia îi vor face dreptate, ca şi oricărui cetăţean nedreptăţit.

Notă. În atenţia procurorilor: Vasilisa Kovaleva, una din cele mai cunoscute extremiste din Rusia din ultimul timp, a venit în RM la finele lui 2008, prin Transnistria, fără a-i fi înregistrată intrarea în ţară. Potrivit presei ruse, până a fi arestată, ea a fost foarte activă pe Internet, „explicând ideologia naţionalismului rus şi condamnând activitatea criminală a forţelor de ocupaţie antiruseşti”… În timpul pogromului din 7 aprilie 2009, ea s-a aflat la Chişinău. Asta o recunoaşte şi fostul său concubin, cetăţeanul moldovean Nicolae Popeleaşcov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *